Болки в ушите и ушна инфекция при деца

болка ухо дете

Болката в ушите и ушните инфекции са много по-често срещани при децата, отколкото при възрастните. Ако детето наскоро е тръгнало на градина или ясла, твърде е възможно поредната настинка или хрема да прерасне в ушна инфекция. В много случаи „болката“ може да се дължи на инфекция в средната част на ухото, известна като otitis media – инфекция на евстахиевата тръба. Тя се дължи на натрупване на течност, което става причина за възпаление и силна болка в ухото, която е доста мъчителна за малчуганите

 

Защо децата са по-уязвими от ушни инфекции?

Причината се крие във все още незрялата имунна система на малките. При тях голяма част от вирусните инфекции прерастват в бактериални. Гърлото, синусите и ушите са свързани и много често от едно възпалено гърло се стига до възпалено ухо. При децата евстахиевата тръба е по-малка, което я прави по-податлива към запушване.

 

Какви са симптомите на инфекцията на ухото при децата?

В най-голям процент от инфекции на ухото страдат деца на възраст около годинка. Това често прави състоянието трудно за диагностициране, тъй като те не са в състояние да изразят с думи болката и дискомфорта си. Ето защо, трябва да бъдем внимателни по отношение на симптомите и това как да ги разпознаем. Дете, страдащо от болка в ухото, често докосва ухото си, дърпа го, обхваща го с длан. Ушната инфекция обикновено обхваща само едното ухо, така че ако забележите, че детето пипа само дясното или само лявото – това може да се счита за симптом. Ето всички признаци, чрез които можем да се ориентираме:

  • Раздразнителност, безпокойство
  • Силен плач
  • Често пипане на ухото
  • Температура
  • Загуба на апетит
  • Неспокоен сън
  • Влошен слух

 

Какво да направим, ако детето има болка в ухото?

Първото и най-важно нещо е да посетите незабавно педиатъра си. Болката в ухото може да е много мъчителна и често се появява ненадейно. Затова е добре да разполагате с обезболяващи, ако тя се появи през нощта или докато сте извън града. Съществуват обезболяващи капки за уши, могат да се ползват и обезболяващи, приемани под формата на сироп от типа на Нурофен и Панадол.

 

Как да храним детето, което има инфекция на ухото?

Добре е детето да приема повече течности, особено, ако е налице висока температура. Ако детето е захранено и няма противопоказания, можете да му правите топли чайове с мед.

При състояния, свързани с инфектирано ухо, избягвайте слузообразуващи храни. Това са млечните продукти и тестените изделия.

 

Колко време продължава това състояние?

В много случаи възпаленото ухо минава за няколко дни и не се налага предписването на антибиотик. Ако все пак болката се задържи повече от няколко дни, е възможно педиатърът да ви назначи такъв.

 

Автор: Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

Конюнктивит – симптоми и лечение

Заекването при децата – причини и решения

Алергична хрема и лечението й с хомеопатия

Грижа за детските зъби – кога и как да започнем?