6 вида храни за здрави очи и силно зрение при децата

храни за добро зрение деца

Толкова е лесно да приемаме очите и способността ни да виждаме за даденост. Но животът ни и светът около нас щяха ще бъдат коренно различни, ако бяхме лишени това важно сетиво – зрението. Много е важно да поговорим на тази тема и с децата си като им обясним по подходящ за възрастта им начин колко е важно здравето на очите. А един от начините да поддържаме зрението е като включваме в менюто им подходящите храни..
Кои са тези храни и защо консумирането им е полезно за здравето на детските очи?
  1. Храни с оранжев цвят за по-добро зрение

Всички сме чували, че морковите са полезни за очите и зрението. Техният оранжев цвят се дължи на това, че те са изключително богати на бета-каротин, който в човешкия организъм се превръща във витамин А. Този витамин силно подхранва правилното функциониране на зрителния апарат.

Други оранжеви плодове и зеленчуци, който не отстъпват на моркова и е много полезно да присъстват в хранителния режим на децата, са сладкият картоф, тиквата, кайсиите и малко по-екзотичните за нашите географски ширини – манго и папая. В този смисъл общият принцип за включването на тези храни в менюто на малчуганите е: колкото повече оранжево, толкова повече бета-каротин.

Всъщност в тази полезна група на оранжевите храни не се включват само плодове и зеленчуци. Да не забравяме и яйцето – и по-точно неговия жълтък. Всички знаем, че яйцата са много добър източник на протеини, но освен това те са богати и на витамин А, което също ги нарежда в полезните за очите и зрението храни.

  1. Зеленолистни зеленчуци за здрави очи

Зеленолистните са като цяло сред най-полезните храни за здравето на децата, а и на възрастните. Към тях спадат спанакът, лападът, марулята, руколата, киселецът, копривата и др. Зеленолистните зеленчуци съдържат фолиева киселина, желязо, витамините от група В, магнезий и още цял куп полезни вещества, които помагат на детския организъм да функционира по-добре. Специално за зрението и за здравето на очите допринасят съдържащите се в тях лутеин и зеаксантин – два каротиноида, чиито антиоксидантни свойства предпазват от офталмологични заболявания.

  1. Риба (добре сготвена и живяла в естествена среда)

Някои видове риба са изключително богат източник на омега-3 мастни киселини и в тях се крие голямата полза за очите и зрението. Именно концентрацията на омега-3 мастни киселини поддържа овлажняването на очите. Най-подходящи са дълбоководните риби като сьомга, риба тон, скумрия, херинга и пъстърва, но при тях трябва да се внимава със съдържанието на живак. Добре е, ако е възможно, да се избира риба, живяла в естествена среда, а не отглеждана в развъдник. Също така, когато присъства в менюто на децата, рибата е препоръчително да бъде добре сготвена, а не пушена или маринована, тъй като в такъв вид крие опасност от заразяване с бактерии.

  1. Плодове и зеленчуци, богати на витамин С

От заболявания на зрителните органи ни пази и витамин С, който е много важен и за подсилване на имунната система. Някои храни са изключително богати на този витамин и това са предимно плодовете и зеленчуците – цитрусите, горските плодове (боровинки, малини, къпини, горски ягоди), дини и пъпеши, грозде, чушки, зеле, карфиол, обикновени и сладки картофи и домати. А боровинките и гроздето освен витамин С съдържат и други полезни за зрението вещества като минералите селен и цинк и много антиоксиданти.

  1. Ядки и семена

Ако детето има късогледство, богатите на витамин Е ядки и семена са много подходяща храна за него. Особено полезни в това отношение са бадемите, орехите, шам-фастъкът, лененото семе и слънчогледовите семки. Тези храни едновременно предпазват от задълбочаване на късогледството и облекчават симптомите му.

  1. Червено месо или бобови растения

Какво е общото между месото и бобовите освен, че и двете групи храни са добър източник на белтъчини? Това е цинкът.

Червените меса като говеждо, телешко и агнешко играят ключова роля при предотвратяването на нощната слепота. Тези меса са много богати на цинк, който е много важен за поддържането на точното количество пигмент в очите, за да могат пръчковидните клетки в ретината да функционират правилно и да не губят способността си да реагират на светлина.

Ако детето ви обаче не обича месо или е на вегетариански режим на хранене, бобовите растения като грах и фасул са много добра алтернатива, тъй като те също могат да снабдят организма с цинк.

Над публикацията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg
Източник: Mothering.com

Вижте още:

Развитие на зрението на бебето и детето

5 чести зрителни нарушения в детска възраст

Признци, че детето ви може да има проблеми със зрението

7 полезни храни за детските зъби

 

Comments are closed.