7 причини детето да боледува често

Ако разпознаете своето дете в поне 3 от тези 7 причини, то вероятно има какво да се направи, за да се избегне честото боледуване

болно дете имунитет боледуване здраве
„Моето дете боледува много“. Признание като това правят една голяма част от майките, особено, ако детенцето е започнало да посещава детска градина или ясла. Разбира се – няма как да очакваме детето да не боледува никога, тъй като това е съвсем нормален процес при децата в ранна възраст, чиято имунна система е незряла. Ако обаче ситуацията се повтаря през две седмици или се налага прием на антибиотик повече от четири пъти годишно, вече говорим за наистина често боледуващо дете. Какво да направим? Ето някои фактори, които допринасят за болестите в детска възраст:

1. Недостатъчно разходки и игри навън

Пряката връзка между игрите на открито и детския имунитет е безспорна. Има една стара максима, че ден без разходки е загубен ден. Това правило важи, както за големите деца, така и за новородените бебета. Дори и навън да е студено, облечете детето добре и го заведете да поиграе. Летните месеци за чудесен период да смените мръсния градски въздух с планински или морски климат. През зимата планините и зимните спортове са един от най-добрите начини да направите детето устойчиво към инфекции и болести.

2. Консумация на твърде много сладки храни и напитки

Захарта в рафинирания и вид е верен съюзник на течащия нос, бронхитите и синузитите. Бялата захар има подтискащо имунната система свойство, освен това повишава окислителните процеси в организма. Така че – ако вашето дете честичко си похапва шоколад, пасти, вафли, желирани бонбони и други сладки храни, не се изненадвайте, че често се налага да посещавате лекарския кабинет. Ако искате промяна, променете начина на хранене. Вместо вафли и шоколади, научете още от ранна възраст детето да похапва плодове (те, за разлика от рафинираната захар, съдържат фруктоза, която има съвсем различен ефект върху организма). Медът също е чудесен заместител на бялата захар, при това доста полезен.


3. Консумация на твърде много тестени храни

Също както и бялата захар, белите брашна имат вредно въздействие върху имунната система и правят все още неустойчивия детски организъм предразположен към вируси, грип и настинки. Ето защо – сведете до минимум тестените храни, сладкишите, баниците, кексчетата и т.н. Това не означава да лишавате детето от хляб, по-скоро изберете качествен такъв, направен от пълнозърнесто брашно.

4. Недоспиване, неспокоен сън

Сънят е важен за всички нас, но при децата е основа за правилно развитие и добро здраве. Детенцето ви има нужда от определени часове сън в денонощие (вижте списък с препоръчителните норми за деца до 3 години ТУК). Системното недоспиване и липсата на здрав и пълноценен сън неминуемо се отразяв0ат негативно на имунната система, тъй като нивата на хормона кортизол се разбалансират. По време на сън децата отделят и хормон на растежа, който също има водеща роля. Ето защо, постарайте се детето да си ляга в определен час и да става в определен час. Ограничете стоенето пред телевизора и електронните играчки, особено късно вечер. Изберете подходяща възглавница за сън (вижте повече информация за детските възглавници за сън ТУК). 

5. Детето не консумира достатъчно пресни плодове и зеленчуци

Консумацията на пресни зеленчуци и плодове е начин лимфната система в човешкото тяло да се поддържа здрава и с нормална функция. Именно лимфата има водеща роля при борбата с външни нашественици като бактерии и вируси. Освен това, пресните плодове и зеленчуци осигуряват на детето важни витамини и минерали, които се превръщат в мощно оръжие срещу настинка и грип. Можете да изцедите портокалите и ябълките под формата на сок или пък да правите зеленчукови смутита, ако детето отказва да ги хапва. Добавете няколко капчици зехтин в сока, така полезните съставки ще се усвоят по-лесно.

6. Безпокойство, стрес

Също както и недоспиването, ежедневното безпокойство и стрес при децата се превръщат в предпоставка за отслабена имунна система, астма и алергии. Семейните скандали, проблемите с връстниците, дори тръгването на ясла или градина, могат да се превърнат в повод за сериозно безпокойство у детето, колкото и това да не му личи. Подходът на родителя е от изключително значение в подобни ситуации. Постарайте се да вникнете в емоционалното състояние на детето и избягвайте виковете, заплахите и скандалите.

7. Детето не е подлагано на закалителни процедури

Ако искате детето ви да е здраво, закалявайте го системно, още от първите месеци след раждането. Закалителните процедури се правят по определени правила и включват водни, въздушни и слънчеви бани (вижте съвети за закаляване ТУК). По този начин детето става по-устойчиво при смяна на сезоните и е по-защитено от инфекции. Погрешно е схващането, че зимата не е подходящ момент да извеждаме навън бебето, именно това е време, в което да се извърши закаляване чрез зимни разходки.

Най-общо казано – ако искате да избегнете поредната настинка, употребата на антибиотици и безпокойство около болното дете, обърнете внимание на неговото хранене, на неговия сън и емоционално състояние. И разбира се – не пропускайте игрите на открито!

Автор: Ася Георгиева, Roditel.bg

Вижте още:

8 важни неща, свързани с детския имунитет

Закаляване на бебето чрез зимни разходки

7 храни, които сриват детския имунитет

Как да подсилим имунната система на детето преди тръгване на ясла, градина и училище