Катар на горните дихателни пътища при децата – симптоми и лечение

катар на горните дихателни пътища деца

Катарът е възпаление на лигавицата на носа и гърлото, съпроводено от засилена секреция. Хремата се редува със запушване на носа, често се появява кашлица, а понякога детето се оплаква и от болка в ушите. Катарът обикновено е резултат от инфекция на горните дихателни пътища, алергия, синузит, ушна инфекция, морбили и полипи в носа. Среща се често при децата, особено по-малките, но с възрастта епизодите намаляват. Едно от усложненията му е синузитът – разпространяване на инфекцията в синусите. При гъста секреция, придружена от болки в лицето и неприятна миризма, може да става дума за бактериална инфекция, налагаща антибиотично лечение.

Цел на лечението е облекчаването на дискомфорта и симптомите преди задълбочаване на инфекцията.

Симптоми на катар на горните дихателни пътища

  • Гъста секреция от носа;
  • Запушен нос;
  • Лош дъх;
  • Приглушено дишане през устата;
  • Възпалено гърло;
  • Мъчителна кашлица;
  • Храчки;
  • Усещане за дразнене в гърлото.

Какво се предприема при катар на горните дихателни пътища?

Важно е да знаете, че катарът е симптом на друго състояние. Лечението му изисква първо да се установи причината и да се изключат по-тревожни заболявания. Важно е да се прецени дали е резултат от вирусна инфекция или алергична реакция.

За незабавно, краткотрайно облекчение са подходящи назални спрейове без лекарско предписание. Те може да се използват за намаляване на секрецията, докато се установи причината, но ако се прилагат над 3 дни, могат да доведат до повторно запушване на носа, защото организмът привиква към тях и при прекратяване на употребата им секрецията отново се увеличава.

Инфекцията обикновено е вирусна и лечението се заключава в почивка, прием на повече течности и високи дози витамин С и цинк. Добре е да се дава много вода и прясно изстискани сокове, защото добрата хидратация предпазва дихателните пътища от изсушаване. Превенцията включва укрепване на имунната система със здравословно хранене и намаляване на стреса, както и създаване на навици за миене на ръцете. Ако катарът е съпроводен от висока температура или продължи над 10 дни, трябва да се потърси лекар. Гъстата секреция с неприятна миризма, съпроводена с болки, може да е сигнал за синусна инфекция, при която обикновено се предписват антибиотици.

Билколечение при катар на горните дихателни пътища

Някои билки помагат за облекчаване на симптомите на катар, но както и при други подобни състояния, най-напред трябва да се установи и отстрани причината за възпалението и инфекцията.

Лопен

Използва се предимно като успокояващо средство за горните дихателни пътища, лопенът съдържа няколко активни съставки: иридоиди – намаляващи секрецията, сапонини – улесняващи изхвърлянето на секрецията от белите дробове и слузни вещества – успокояващи дихателните пътища. Настройка за пиене и точната дозировка трябва да бъде предписана от квалифициран билколечител.

Черен бъз

Тази деликатна билка с приятен вкус е популярно лекарство за деца и открай време се използва при различни състояния, свързани с обилно отделяне на секрети. Може да се приема под формата на сироп, но отново трябва да бъде приготвена и дозировката предписана от фитотерапевт.

Очанка

Иридоидите, флаваноидите и лигнаните в тази билка имат стягащо, експекторантно и противовъзпалително действие. Очанката намалява обилната секреция, особено от носа и синусите. Може да бъде приготвена настройка или тинктура, добре е да бъде предписана от билколечител.

Хомеопатия при катар на горните дихателни пътища

Описаните хомеопатични средства могат да донесат значително облекчение при скоро настъпили симптоми. При хроничен катар, особено ако е съчетан с изразена склонност към леки инфекции и чести настинки, потърсете консултация с квалифициран хомеопат. Ако детето смуче таблетки с евкалипт и ментол, имайте предвид, че подобни ароматни съставки възпрепятстват действието на хомеопатичните препарати.

Arsenicum iodatum

Може да помогне при жълта и лепкава секреция от носа и гърлото. Потвърждаващ симптом е кихането, провокирано от гъделичкане в носа. Поради обилната секреция кожата под ноздрите може да бъде зачервена и болезнена.

Kalium bichromicum

Класическият симптом за това лекарство е болка в горната част на носа, между очите, дължаща се на набъбването на лигавицата в носа и синусите. Образува се жълтеникаво-зелена секреция, която трудно се „издухва“. Заради постназалната секреция е много вероятно усещането за неприятна миризма в ноздрите.

Natrum muriaticum

Основните симптоми, за които е подходящ този препарат включват секреция, варираща от бистра, желеобразна течност (подобна на яйчен белтък) до много рядка хрема. Използва се, ако катарът е свързан със сенна хрема (алергичен ринит), при който се редуват сух, запушен нос и обилна хрема.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

Статията е подготвена по материали от книгата „Наръчник по алтернативна медицина: Деца“, предоставена със съдействието на издателство „Кибеа“

 

Коментарите са изключени.