7 полезни храни за детските зъби

полезни храни за здрави зъби дете

  1. Мляко и млечни продукти

млечниКиселото и прясно мляко, сиренето, кашкавалът и други млечни продукти, са много важни за здравето на зъбите. Калцият, който се съдържа в сиренето, млякото и други продукти, както и фосфорът, помагат на зъбите да възстановят минерали, загубени след консумацията на други храни.


 

  1. Стафиди

стафидиЗа изненада на мнозина, стафидите са чудесен начин за предпазване на зъбите от развитието на бактериите в устната кухина. Причината е съдържащите се в тях олеаноловата киселина – антибактериално вещество, което защитава зъбния емайл и намалява риска от образуването на кариес. Стафидите са богати също и на витамини от група В, желязо, бор, калций и калий.

Добрата новина е, че когато гроздето се изсуши във вид на стафиди, полезните вещества в него не се губят, дори напротив – стават по-концентрирани.

 

  1. Твърди зеленчуци

морковиДавайте на детето си целина или моркови веднъж дневно. Твърдите зеленчуци са много полезни за зъбите, тъй като стимулират слюноотделянето, което неутрализира стрептококовите бактерии. Освен това масажира венците и почиства междузъбното пространство.

 

 

  1. Сурови ядки

сурови ядкиСуровите ядки и най-вече бадемите, са много ценна храна, ако искаме да не сме чести посетители на зъболекарските кабинети. Те са идеален доставчик на белтъчини и ненаситени мастни киселини. Изчислено е, че по съдържание на незаменими аминокиселини ядковите плодове се доближават до белтъчния състав на млякото. В тях има микроелементи, особено калий, магнезий, фосфор и витамини Е, РР, С от групата В. Средно в 100 г ядки се съдържат 26,5 г белтъчини, 19 г въглехидрати, 740 мг калий, 181 мг магнезий, 411 мг фосфор.

 

  1. Чай

чай ментаАко няма алергични противопоказания, давайте на детето си ментов чай, чай от маточина и чай от лайка. Те действат антибактериално и почистват зъбния емайл от бактерии. Зеленият чай също е много полезен, но той съдържа известно количество кофеин, което не го прави най-подходящ за малки деца.

 

  1. Риба

рибаМорските обитатели са добро средство за профилактика на пародонтит и появата на кариес. Научно доказано е, че хората, които поне веднъж седмично консумират риба, много по-рядко страдат от проблеми, свързани със зъбите. Рибните храни съдържат много фосфор, който е много ценен за здрави детски зъбки и красива усмивка.

 

  1. Зеленолистни зеленчуци

зеленолистни зеленчуциЗеленолистните зеленчуци като зелето, спанака и броколите, също са от ключово значение, ако искаме детето ни да не се сдобие с кариеси. Зелените храни са изключително важна част от здравословния начин на хранене . Има много възможности за избор и те могат лесно да бъдат включени в ежедневния хранителен режим.Най-добре е тези, при които това е възможно, да се консумират сурови, а не да се подлагат на силна термична обработка, за да не се загубят ценните им вещества.

 

Вижте още:

Грижа за детските зъби – кога и как да започнем?

Хомеопатия при болезнено никнене на зъби

11 полезни храни, с които да избегнем анемията при децата

Полезна и вкусна торта без захар и без печене