Децата (а и не само те) обожават сладкото. То обаче сериозно вреди, както на техните зъби, така и на имунната им система. Как тогава да им направим торта, която да е едновременно вкусна и полезна? Възможно е – с тази сурова торта с ядки и какао.
Преди да пристъпим към рецептата, добре е да знаете, че с тези количества на продуктите може да приготвите 3 мини тортички или една голяма торта с диаметър 20 до 24 см. Ето и необходимите продукти:
За основата:
- 1 чаена чаша (непълна) обезкостени фурми
- 1 чаена чаша сурови ядки (напр. бадеми, орехи, слънчоглед), предварително накиснати за няколко часа във вода
- 1 с.л. маково семе
- 1 с.л. счукани какаови зърна
- 1 с.л. натурален шоколадов чипс или парченца натурален шоколад
За топинга:
- 1/2 чаена чаша кокосово масло
- 2-3 с.л. агаве (или мед)
- 1 препълнена с.л. чия семена
- 3-4 с.л. кокосови стърготини
- сок от 1/2 лимон
- 1 ч.л. ванилия
Начин на приготвяне:
Ядките за основата се смилат в кухненски робот. Прибавят се останалите продукти и роботът се включва отново до получаване на еднородна, пластична маса. От нея с помощта на готварски рингове се оформят мини тортички (или една голяма торта) и се оставят в хладилника, докато приготвяме топинга (ринговете не се отстраняват от тортичките).
Всички продукти за топинга (без кокосовите стърготини) се поставят в купата на робота и се смесват. Ако кокосовото масло е много меко, това смесване може да стане и на ръка. Добавят се 3-4 лъжици кокосови стърготини, докато сместа се сгъсти. Ако все още е твърде течна, оставете я за 15 мин. в хладилника и едва тогава я разпределете в ринговете върху основата на тортичките.
Оставете за няколко часа в хладилника, след това внимателно отстранете ринговете от готовите тортички. Аранжирайте със сезонни плодове, какаови парчета или маково семе и поднесете на любимите си хора.
Използвана литература:
Naturelita
zdravosloven.com