10-те типа майки на детската площадка

типове майки на детската площадка

Въпрос: Какви типове майки може да срещнете на детската площадка?

Отговор: Нааай-различни.

Ние решихме да опишем 10 от тях, но истината е, че са поне 110, в най-разнообразни комбинации и разновидности. И не забравяйте да четете с усмивка, защото тази статия цели именно това 🙂

1. Майката „Джънк фууд“

Това е майката, която е купила поне два вида чипс и огромен пакет желирани бонбони на път за площадката. В чантата й винаги има някаква храна, която спада към категорията „джънк фууд”. И това не е всичко – тя винаги щедро предлага своите покупки на вашето дете, а ако случайно се възпротивите с мотива, че не давате на детето си подобни храни, сте поставени в категорията „лошата майка, която лишава детето си”.


2. Майката „Педант“

Нея може да я разпознаете по това, че е отявлен перфекционист. Трудно приема факта, че нейният малък наследник е нацапал новата си блуза или е напълнил обувките си с пясък. За майката-педант няма нищо по-важно от това да се спазват правилата, които са поне 100 на брой. И се отнасят не само до нейното собствено дете, но и до всички останали хлапета на площадката.

3. Майка „Кълбо от нерви”

На всяка детска площадка има по една майка, чийто глас ще чуете от далеч. Привиквания от типа „Георгиии, ще те напердаша”, „Не такааа”, „Престаниии” и „Край, тръгваме си!”, са често срещани при този тип майка, която изглежда сякаш всеки момент ще експлоадира.

4. Майката „Единак“

Когато отиде на площадката, този тип майка си избира най-отдалечената пейка, на която няма никой. Тя предпочита да се усамоти с някоя книга и да наблюдава детето си отстрани. И това не е, защото е крайно асоциална, просто й е дошло до гуша от разговори за гърнета, памперси, кърмене и бебешки пюрета.

5. Майката „Орлица“

Тя от своя страна е достоен заместник на отдел „Закрила на детето”. Вместо да седне на пейката при останалите майки, предпочита да е до детето си на максимум два метра разстояние. Майката-орлица прави всичко възможно да предпази детето си от разправии с останалите хлапета, от синини и охлузвания и никой не е в състояние да я разубеди, че понякога е по-добре да си поеме въздух и просто да остави детето си да играе.

6. Майката „Царица на спокойствието”

Този тип майка може да получи приза за най-непоклатимо спокойствие, което нищо не е в състояние да наруши – нито ревящото дете, нито пък това, че то се е качило на най-високата част на катерушката. Много от останалите родители ще я сметнат за странна, дори безхаберна, но дори и това не би могло да я изнерви или притесни.

7. Майката „Детство мое”

Е, тази майка със сигурност е любимка на малчуганите. Тя с радост ще играе на дама или на криеница с тях, ще се прави на клоун или ще рисува с тебешири по асфалта. На нея нищо детско не й е чуждо и се чувства далеч по-добре в компанията на петгодишните, вместо на трийсет и пет годишните.

8. Майката „Модна икона”

Този тип майка никога не би излязла на площадката с детето си по анцуг, гуменки и тениска. Вместо това ще заложи на елегантен тоалет, безупречен грим и обувки на токчета, които грижливо пази, когато се опитва да измъкне своя син или дъщеря от пясъчника. Много от останалите майки на площадката ще я погледнат с неодобрение и лека завист, но това е без значение, защото за майката „модна икона” стилът е повече от важен.

9. Майката „Аз знам всичко”

От нея ще чуете куп съвети, дори и такива, които изобщо не сте искали – например как да приспивате детето си, как да го храните, обличате и възпитавате. Няма тема, по която тя да не е компетентна и трудно може да я прекъснете или да й опонирате.

10. Майката „Веселяк”

Тя винаги е усмихната и предпочита да приема нещата от забавната им страна. Ако детето й се тръшне на земята или се инати, не очаквайте от нея да избухне. Най-много да започне да го имитира или да измисли някоя хитрост, за да му отвлече вниманието. Другите майки харесват компанията й, тъй като тя винаги ще ги развесели с някоя забавна история или смешен виц.

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

Не искам да крещя на детето си

Наръчник за оцеляване на младата майка

ТЕСТ: Какъв тип родител сте?

Да си майка на момче