Какви джобни трябва да имат децата в училище?

семейни помощи, детски надбавки, бюджет

С постъпването в първи клас е неизбежен моментът, в който детето вече ще разполага само със средства, които ще харчи самостоятелно. Финансовите отговорности трябва да започнат да се градят от най-ранна възраст, защото те ще съпътстват хлапето и в бъдеще, пише „Монитор“. Много от родителите вероятно си задават въпроса по колко пари дневно трябва да се дават на дете в първи клас. Според препоръките, записани в наръчника за майки и татковци за първолаци, трябва да се спазва формулата  седмичните джобни да са равни на възрастта на детето по 50 стотинки. Така, ако детето ви е на 7 години, те са: 7 х 0,50 = 3,50 лв.


Добре е родителите да обяснят на децата си смисъла на джобните и правилата за ползването им. Може да се въведат и правила за даване на пари назаем – например конкретна малка сума в случай, че съученик е забравил своите и не му достигат да си купи храна или друга важна нужда.

Друга препоръка, записана в наръчника, е да се направи списък с вредни и забранени неща за купуване. Родителите могат да провокират детето само да дава предложения, а те да го насочват по какви критерии да групира продуктите.  Така детето ще разбере смисъла на забраната и по-рядко ще я нарушава.

„Научете детето да купува само от разрешените от вас и от училището места. В никакъв случай не разрешавайте да купува вещи или храни от други деца, учители или от непознати хора в училищния двор – обяснете му какви са рисковете и защо се притеснявате“, съветват още в наръчника, изготвен от асоциация „Родители”.

Доставят наръчника след онлайн поръчка

Родителите на първокласници могат да поръчат новото издание на наръчника онлайн. Пълната информация е на сайта на асоциация „Родители”, която е и автор на книжката. На сайта на организацията може да се намери линк с бланка, на която може да се поръча наръчникът. Асоциация „Родители” предоставя безплатно своите наръчници. Получателят е необходимо единствено да заплати цената на доставката на куриерската фирма. Цената на доставката зависи от количеството наръчници и града на получателя. Ако вече сте ги попълнили във формуляра, натиснете бутона за изчисляване приблизителната цена на доставка
Друг вариант за родителите е да заявят книжката и да я си я вземат от офиса на асоциацията.

Избягвайте да давате допълнително, не наказвайте за изгубени средства

Първоначално давайте на детето джобни пари всеки ден, като постепенно увеличавате времето – два пъти в седмицата, един път в седмицата. Определете точен ден за даване на джобните и се старайте да го спазвате. Позволете на детето да изразходва джобните си пари по свой собствен избор. Такива препоръки са записани в наръчника за родителите за първокласници. Експертите съветват още родителите да избягват да дават допълнително пари в случай, че детето вече е изхарчило предварително седмичната сума. Ако все пак това се случи, нека парите са за сметка за следващата седмица.
„В никакъв случай не наказвайте детето за изгубени или откраднати джобни пари. То и без това преживява болезнено този урок.Системата на джобните пари е ефективна само когато е съчетана с обсъждане на финансовите въпроси в семейството. Не на последно място – добре е да обсъдите темата за джобните пари с останалите родители и да успеете да постигнете обща позиция по отношение на размера им, като се възползвате от опита и препоръките на класния ръководител”, пише още в наръчника.