5 съвета откъде да започнете разговорите с децата за парите

Има много теми, по които на нас, родителите, е трудно да започнем смислен и задълбочен разговор с децата си – като секса, насилието, алкохола и наркотиците, както и защо е важно да се чете, да се ходи на театър, кино или сред природата… Темата за парите е не по-малко трудна и необятна. А, че е важна – две мнения няма. Откъде да започнем обаче? Достатъчно подготвени ли сме да говорим на езика на децата по темата за парите? И без да им предадем своите предразсъдъци… Спокойно, на помощ ни идват специалисти в сферата. Всъщност, най-подходящите възможни – банка и образователна организация, които всички познаваме като модерни и иновативни. Райфайзенбанк и Уча.се създадоха серия от видео уроци, много кратки и забавни, в които по лесен и достъпен за деца, ученици и младежи език са обяснени някои от най-важните въпроси, свързани с парите. Когато пуснете клиповете, извикайте и децата си, за да ги изгледате заедно.

Какво да правят децата с малкото спестени пари?

Райфайзенбанк и Уча.се вярват, че парите се печелят с честен труд. Ако вие не смятате така и не възпитавате така децата си, то няма смисъл да продължавате да четете този текст. Ако вярвате, че успехът идва когато се развиваме, ставаме все по-добри в това, което правим, то значи видеата и техните теми ще са ви полезни. В Райфайзенбанк работят с хиляди успели хора и са убедени, че трудът и образованието са най-правилният път. Съветваме децата да тръгнат по него. А засега – да харчат разумно и безопасно парите, които получават от родителите си и винаги да спестяват по малко за нещо любимо, което искат да си купят. Е, може да са от редките късметлии, които намират пари на улицата, но нека не разчитат на това. Ако все пак това им се случи или просто са спестили малко пари от закуски или покрай някой празник – вижте какво може да направят с тях, как да ги съхраняват и управляват по най-удобния начин чрез съвременните банкови продукти в краткото видео ТУК.

Какво могат да работят, докато са ученици?

„Ние не сме ти банка“! Налагало ви си е наскоро да прекратявате по този начин разговор с детето ви за още и още джобни, които често не стигат на децата за различни неща, които искат да си купят? А помислихте ли заедно за друг начин, по който те да разполагат с повече джобни? Естествено, като започнат работа. Не всяка обаче е подходяща за децата от различна възраст, а и самите обяви често крият рискове за тях. Обсъдете заедно възможностите и отговорностите, които ще имат. Нашият съвет е фокусът все пак да остане върху образованието, което е дългосрочната инвестиция. Какви са съветите ни, ако все пак с детето ви сте на едно мнение за припечелването на малко допълнителни пари и как използва модерните банковите продукти в този процес – вижте във видеото ТУК.

Как да помогнете при избора на банка за съхранение на парите?

Детето ви е получило първата си стипендия? Спечелило е награда от конкурс? Или е поработило през ваканцията и вече е горд притежател на първата си заплата? Поздравления за него и за вас! Помислихте ли обаче как ще получи възнаграждението си или къде ще съхранява личните си средства, ако вече ги е получило в брой? Живеем в ерата на дигиталните технологии, така че няма какво да го мислите – детето ви расте и е време да открие своята първа банкова сметка. Но в коя от всички банки? Какви са най-важните услуги, които трябва да получи? За какво да внимава? Ако сте в подобна ситуация и вече си задавате тези въпроси – вижте нашите съвети в краткото видео ТУК.

Как може да пазарува, когато не носи пари в брой?

На кое дете не му се е случвало да се нареди в магазинчето срещу училището и да осъзнае, че е забравило парите си вкъщи. В портфейла е и дебитната му карта, в която са налични цели две стипендии. Но не може да ги ползва точно когато му трябва. А можеше, ако имаше дигитален портфейл. Какво представлява той и защо е почти невъзможно човек да го забрави някъде – вижте във видеото ТУК.

Какво трябва да знаят младежите за онлайн пазаруването?

Да пазаруваме онлайн има много удобства – можем да сравняваме цените на различни магазини, без да се налага да ги обикаляме, можем да си поръчваме и неща от други градове или дори чужбина. Но онлайн пазаруването има и недостатъци, за които трябва да внимаваме. Например, налага се да заплащаме доставка по куриер, което оскъпява стоката. Понякога, ако сме купили дрехи или обувки, те може да не ни станат и ще се наложи да ги върнем, да платим допълнително за куриер и т.н. Най-важно обаче, ако младите хора (а и не само те) са решили да пазаруват онлайн, е да го правят внимателно, за да не станат жертва на измама – в това отношение банките предлагат продукти с висока защита, които да им помогнат при пазаруване в интернет. Какво още ги съветват Райфайзенбанк и Уча.се – вижте в краткото видео ТУК

Коментарите са изключени.