Ако детето не иска да пие лекарство – какво да направим и как да го убедим?

болно дете отказва лекарство

Какво да предприемем, ако нашето дете не иска да изпие лекарството, което е предписал педиатърът или друг лекар? Как да смекчим съпротивата му да го убедим, че сиропът или хапчето, които често са с неприятен вкус, ще му помогнат да се почувства по-добре?

Отказът на детето да вземе лекарството си е трудна ситуация за всеки родител. Понякога малките, а и не толкова малките деца, имат нужда от големи увещания, за да приемат медикамента. Някои съвети от педиатри могат да ни помогнат – например – да охладим сиропа, защото така вкусът му се усеща по-трудно, да смесим лекарството с любимата напитка на мъника, да разтворим капсулите в течност или в някаква храна, за да не са трудни за преглъщане, да дадем лекарството първо на плюшеното мече или да го сложим в най-шарената чаша с цветна сламка и т.н. Всичко това, разбира се, можем да пробваме с хлапетата, докато са още малки и не можем да проведем разговор с тях.


Но когато детето е вече достатъчно голямо, че да разбира нашите обяснения, можем да пробваме и друг подход. Вижте какво съветва в блога си канадската авторка Алисън Шейфър – педагог, психотерапевт и един от водещите съвременни консултанти по проблемите на възпитанието и отглеждането на децата:

Има няколко неща, които можем да пробваме, когато нашият малчуган не иска да си изпие лекарството. Най-напред, ако медикаментът е само за облекчаване на някакъв симптом и за да се почувства детето по-комфортно, аз не бих се карала с него и не бих го насилвала да го изпие. Вместо това, може да му дадете право на избор като кажете например „Ще ти стане толкова по-добре, ако изпиеш това сиропче (или хапче). Вече няма да те боли толкова и няма да ти бъде тежко на стомаха. Но ако предпочиташ да продължава да чувстваш болка и да ти е лошо, вместо да изтърпиш вкуса на това лекарство за съвсем кратко време – изборът е твой.

Когато кажете подобно нещо, това дава на хлапето усещане за контрол. А колкото повече детето чувства, че контролира ситуацията, толкова по-склонно ще бъде то да съдейства и да отстъпи, когато е необходимо. Също така, много по-вероятно е да спечелим малкото човече на наша страна, ако му покажем, че и ние сме на негова, а не че действаме против него. Ето защо, трябва да представите нещата така, сякаш двамата заедно сте един отбор срещу лекарството с лош вкус. Хуморът също е много важен и ще помогне в убеждаването на детето.

Можете да му кажете например:

„Вкусът на това лекарство не ти харесва, нали? Обзалагам се, че може да измислим как да надхитрим лошия вкус и да го изпиеш. Искаш ли да попитаме в аптеката дали имат същия сироп, но с бананов вкус?“

„Знаеш ли, имам идея. Искаш ли да пробваме да сложим малко сладолед на лекарството и да го глътнеш набързо?“

„Не ти харесва как мирише това сиропче? Ами – хайде да опитаме да ти запушим носа и чак тогава да изпиеш лекарството.“

„Щом не ти харесва вкуса на лекарството, може след като го вземеш, да си пийнеш малко от любимия ти сок, за да махнем лошия вкус? А после може да заснемем с телефона клипче как го пиеш и колко си смел, и ще го показваме на малката ти сестричка, когато и тя не иска да си пие лекарството, защото не го харесва“.

Дори и когато детето задължително трябва да вземе медикамента, също може да му дадете право на избор – да го изпие вкъщи или да отидете до лекарския кабинет или в болницата, за да му го дадат там. Обяснете му, че лекарството трябва да се изпие при всички случаи, защото от това зависи здравето му, а една от задачите на родителите е децата, които те толкова много обичат, да бъдат добре. Някои мъници може и да решат да проверят дали говорите сериозно за ходенето на лекар и да изберат тази опция, но все още не съм попадала на хлапе, което наистина да е стигнало до болницата. Обикновено още когато паркирам колата пред вкъщи, решението вече е променено и лекарството е изпито у дома.

Не забравяйте, че децата имат усещането за много слаб контрол върху собствения си живот и за тях лекарствата са още един начин някой да им казва какво трябва да правят или да им дава наставления. Затова всяка форма на избор, предоставен от вас, ще бъде полезен и ще ги накара да почувстват, че има и неща, които зависят от тях. Ето защо, дори и най-незначителният избор, който детето би могло да направи – например в коя стая да изпие лекарството си, ще го направи много по-склонно да съдейства.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

Вижте още:

4 причини за „лошото“ поведение при децата

6 неща, които да (не) правим, ако детето е болно

Защо детето боледува често?

Децата и страхът от зъболекар -кога се прибягва до пълна упойка?