Сваляне на висока температура с естествени средства

сваляне на висока температура с естествени средства, оцет, извара, комреси, джинджифил, белтък, списание родител, rodite.bg
Високата температура почти винаги съпътства вирусните и грипни състояния, особено при малките деца, чиято имунна система често реагира по този начин срещу инфекцията. Добре е да знаем, че температурата не е болест, а симптом. Всъщност – това е естествен имунен отговор, чрез който организмът се опитва да унищожи причинителя на болестта.
Ако не е преминала 38.3 градуса, температурата на практика е полезна и е начин да се преборим с инфекцията. Ако обаче тя надвиши тези стойности, трябва незабавно да се вземат мерки, особено при малките деца, които рязко променят състоянието си и не винаги са способни да ни обяснят какво чувстват.

Народната медицина разполага с много алтернативи, които можем да приложим за сваляне на висока температура, при това бързо и ефективно. Ако сте решили да заложите именно на такива натурални методи, ето някои от тях:

 1. Компреси с оцет

Компресите с оцет са може би един от най-популярните и изпитани методи за смъкване на високата температура. Макар и малко неприятен като миризма, оцетът е мощно средство за справяне с покачващите се градуси на тялото и по времето на нашите баби се е оказвал животоспасяващ при изключително висока температура, надвишаваща 40 градуса.

За да направите този компрес, трябва да разтворите оцета във вода в съотношение 1:3 (например – 250 мл. оцет в 750 мл. вода). Водата не трябва да е топла, нито ледено студена. Вземете кърпи, с които да поставите компреси на ходилата, челото и ръцете. След като компресите поседят 7-8 минути, ги накисвайте отново в сместа и ги положете отново. С този изпитан метод температурата трябва бързо да спадне. При децата можете да използвате чорапки, накиснати с оцет и вода.

 1. Чай от шипка и малини

Билкарите препоръчват срещу висока температура (както и при грипни състояния) да се пие чай от изсушени малини, смесен с натрошени шипки. Ако високата температура ви сполети през летния сезон, можете да си направите и пресен сок от малини, който също ще подейства облекчаващо.

 1. Компрес от извара

За изненада на мнозина, изварата има изключително широко разпространение в медицината. Тя може да се използва при кашлица, при проблеми с щитовидната жлеза, при ангина и възпалени сливици, както и при висока температура. За целта се поставя върху марля и се държи върху челото и крайниците.

 1. Запарка от джинджифил

Джинджифилът също е широко използван в народната медицина. За да свалите високата температура, можете да си направите запарка от пресен корен на растението или да си сварите чай от пакетче. За предпочитане е първият вариант и той се счита за по-ефективен.

 1. Компрес с разбит белтък

Друг метод, макар и не чак толкова популярен, е да разбиете няколко белтъка и да намажете с тях ходилата, ръцете и краката.

Съвети при висока температура:

 • Консумирайте много течности, за да избегнете дехидратация
 • Пийте топли напитки – те ще предизвикат изпотяване, което води до контролиране на температурните процеси в организма
 • Избягвайте бялото брашно и бялата захар, тъй като те имат негативно въздействие върху имунната система
 • Вместо сокове в кутии, пийте прясно изцедени такива
 • Мерете температурата на всеки час, особено, ако става дума за малко дете
 • Не сваляйте температурата, ако тя не надвишава 38.3 градуса
 • Народната медицина има много приложения. Все пак е добре да разполагате с температуропонижаващи средства от типа на течен аналгин или парацетамол, особено, ако се отнася за малки деца. Приложите, ако температурата започне да се покачва много бързо.

 

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

Сваляне на висока температура с хомеопатия

Сок от черна ряпа – най-добрият естествен лек срещу кашлица

8 природни алтернативи на антибиотиците

6 начина да стопираме вирусната и грипна инфекция