5-те типа родители, които учителите тайно ненавиждат

учител дете родители

Днес много често говорим за това, че образователната ни система е остаряла, учителите – не особено компетентни и лишени от мотивация, а децата – ощетени от гледна точка на възможност да получат качествено образование. Замисляли ли сте се обаче колко трудно е да си учител днес? И как понякога и самите родители също не са съвършени – в поведението си, в изискванията си, в комуникацията с учителите? А може би истината е някъде по средата. Все пак  е добре да си дадем сметка и за грешките, които майките и бащите допускат, преди да се впуснем в критика към самите учители.
Ето кои са петте типа родители, които  учителите тайничко не понасят – разбира се, описани с лека усмивка и пожелание да не сте сред тях:
  1. Родителят тип „Моето дете е специално”

„Моето дете не е като другите, то е доста по-умно и възприемчиво”, „Не правете забележка на моя син, той е много чувствителен”, реплики от типа не са чужди на много учители, особено в началните класове. Ако детето е получило слаба оценка, този тип родител като нищо ще отиде да иска обяснение на учителя с мотива „Как е възможно да има слаба оценка, та то всичко си знае”.


  1. Родителят „Ще има шамари”

„Пешо има двойка по математика? Няма страшно, госпожо, довечера ще има шамари и всичко ще си научи”. Е, може да звучи малко крайно, но определено родителите с поведение на мутра от 90-те не са особено редки случаи. Този тип родители (в повечето случаи – татковци)  са готови да демонстрират, че мускулната им маса ще си каже своето и детето бързо ще се „поправи”. А ако не се поправи, най-много агресията да се насочи към самата учителка, особено, ако си е позволила да критикува този тип родителски подход.

  1. Родителят „Искам всичко да знам”

Да, няма нищо лошо майката на Иванчо да се интересува от това как се е представил той в часа по математика, разбира ли се със съучениците и какво е обядвал в стола. Но когато тази майка реши, че може би е по-добре да наднича тайничко през прозореца на класната стая, вместо да отиде на работа, вече нещата са излезли извън контрол. Този тип родител е толкова обсебен от това да държи детето „под око” (а и класната, директора, че и чистачката на училището), че определено не е сред любимците на учителите.

  1. Родителят „Вечна драма”

Този тип родител не спира да занимава учителите със своите проблеми – с това как детето не се е справило добре на контролното миналата седмица, защото е било малко хремаво или защото на било закусило достатъчно. А учителят, иска или не, вече е наясно с финансовите проблеми на семейството, със здравословните проблеми на мама и личните драми на още няколко други роднини по съребрена линия.

  1. Родителят „Не ме интересува”

Е, има и родители от другата крайност, които също не са за подценяване. Колкото и учителите да се опитват да насочат вниманието  на мама или татко към проблемите на детето, те сякаш изобщо не се трогват и са оставили хлапето си „на произвола на съдбата”. Неприемливото поведение, сбиването в двора, слабите оценки, липсата на концентрация – всичко това не буди интерес у родителя от този тип, а учителят се оказва безсилен, за да промени каквото и да било.

Да, може би всичко описано звучи някак крайно. Но определено е добър повод за размисъл, защото в крайна сметка нашите деца прекарват една голяма част от времето си в училище и общуват именно учителите – тези, които е по-добре да привлечем на своя страна и с които да имаме нормална и ползотворна комуникация. Изводите са за вас.

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

Шестте типа „Трудни деца“ – как да ги разпознаем

10-те типа майки на детската площадка

Писмо от една учителка за подхода към „трудните“ деца

Как една учителка научи децата да прощават