8 начина да научим децата на отговорност

Всички искаме да възпитаме отговорни деца. И искаме да живеем в свят, в който всички са научени да поемат отговорност, уважават околните и допринасят с усилията си. Но има ли как да възпитаме децата си в това да поемат отговорност за изборите, които правят, да ги научим да бъдат разумни, самостоятелни и да не се отказват?

Децата не искат просто да бъдат сляпо обичани. Те имат нужда да чувстват, че са значими за света, че с живота си имат положителен принос към него. Децата имат нужда да се възприемат като отговорни личности, което означава способни да реагират, когато нещо трябва да се свърши. Това им е нужно за тяхното себеуважение и за да намерят логическата връзка между своите действия и последиците от тях. В този процес за нас, родителите, най-важното е да не забравяме, че децата ще бъдат толкова отговорни, колкото ние им помогнем да бъдат.


Но как да стане това? Ето 8 неща, които биха помогнали в този процес:

1. Давайте на детето си възможност да допринася за общото благо

Покажете, че виждате приноса на своя син или дъщеря, дори ако става дума за нещо не чак толкова значимо (помогнали са ви с прането или в грижите за по-малкото си братче). С възрастта децата трябва да развият два вида отговорност: грижа за самите себе си и принос към благосъстоянието на семейството. Изследванията показват, че децата, които помагат вкъщи, са по-склонни да предлагат помощта си и в други ситуации, отколкото децата, които просто се грижат за себе си.

2. Работете заедно с детето си

Помнете, че целта ви не е работата да се свърши, а да отгледате дете, което ще изпитва удоволствие да дава своя принос и да поема отговорност. Превърнете работата в забавление. Давайте колкото насоки и практическа помощ е необходимо, включително, ако е нужно, седнете с него и му помогнете първите 30 пъти, когато изпълнява някоя задача. Знайте, че ще е много по-трудно, отколкото да си го свършите вие, но в крайна сметка  – детето ще се научи да се справя само. Този ден ще дойде много по-бързо, ако работата му харесва.

3. Оставете самото дете да помисли с какво да допринесе, вместо просто да давате заповеди

Например, ако детето ви се мотае, вместо да му кажете: „Мий си зъбите! Сложи си дрехите в коша с прането!“, бихте могли да попитате: „Какво трябва да направиш, за да се приготвиш за лягане?“ Целта е да поддържате вниманието му върху списъка със задачи вечер след вечер, докато не започне да го прави машинално и само да отговаря за режима си.

4. Бъдете пример за отговорен и надежден човек

„Неприятно е да носим този боклук с нас, докато стигнем до колата, но не виждам наоколо кошче, а ние никога не хвърляме боклука си на земята.“ Ако постъпвате така, детето ви ще се научи на отговорност, следвайки примера ви. Ако не изпълните обещанието си, когато кажете, че ще вземете тетрадката, която му трябва за училище, или че в събота ще играете на онази игра с него, защо то да спазва своите обещания?

5. Дръжте детето си отговорно за повредените от него неща

Ако децата помагат за събирането на парите за възстановяването на счупения мобилен телефон или за скъсаната книга, шансовете да повторят грешките си намаляват. Нека този процес бъде просто научаване връзката между действията и последиците от тях, а не форма на наказание и порицание.

6. Не бързайте да спасите детето си от трудна ситуация

Бъдете на разположение за разрешаването на проблема, като помогнете на детето да преодолее чувствата и страховете си и за да се убедите, че не се измъква от трудностите. Накарайте го да се справи само с проблема, като му оказвате подкрепа при всяка негова крачка.

7. Никога не определяйте детето си като „безотговорно“

Не го правете дори в собственото си съзнание, защото начинът, по който възприемаме децата си, е като пророчество, което винаги се сбъдва. Вместо това, го научете на уменията, които трябва да овладее, за да стане отговорно. Ако редовно губи разни неща, научете го винаги, когато си тръгва от някъде – от дома на приятел, от училище, от тренировка – да преброява всичко, което трябва да върне вкъщи.

8. Научете децата си да имат индивидуалност

Както казва Елинор Рузвелт, децата не само имат правото да имат своята индивидуалност, но са длъжни на това. Проучванията показват, че хората, които поемата отговорност при всякакви обстоятелства, са хора, които се възприемат като готови да се отличават и да изпъкват пред другите.

Статията е базирана на книгата „Спокойни родители – щастливи деца“
на психолога д-р Лора Маркам , предоставена с любезното съдействие на издателство „Изток-Запад“

Вижте още:

Какви домашни задължения трябва да имат децата от 3 до 7 години?

6 начина да отгледаме отговорни деца, които да не са материалисти

10 съвета как да стимулираме децата си да се хранят здравословно

Как една майка учи сина си да има задължения у дома