6 начина да отгледаме отговорни деца, които да не са материалисти

дете родител
Всички родители мечтаят децата им да израснат с мисълта, че най-важните неща в живота не са материални придобивки. Но да накараш едно дете да проумее тази концепция не е толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед. Това може би се дължи на факта, че децата растат с очакванията, че трябва да имат всичко, което пожелаят. Множеството реклами, които ги заливат ежедневно, подсилват това грешно възприятие. Освен това ги карат да мислят, че материалните придобивки дават повече самочувствие и удовлетвореност.
Как да сте сигурни, че вашите деца няма да станат жертва на търговските манипулации, което да ги превърне в материалисти? Независимо дали сте родител на малчуган, подрастващ или тийнейджър, никога не е късно да приложите тези 6 тактики, за да покажете на детето си кои са истински важните неща в живота, пише expert.bg.

1. Покажете на децата си, че можете да се забавлявате, без да харчите баснословни суми

Търсете начини за забавление, които не изискват огромни финансови разходи. Така ще възпитате у децата разбирането, че забавата невинаги върви ръка за ръка с харченето на много пари и материални придобивки. Можете да танцувате, да пеете на караоке у дома, да рисувате, да се разхождате и играете в парка и др.

2. Изградете у децата чувство за благодарност

Създаването на навик да са благодарни за нещата, които имат, вместо да мислят непрекъснато за всичко, което нямат и искат да притежават е много сполучлив метод за възпитание на отговорни към материалните придобивки личности. Карайте децата си да назовават всеки ден по едно нещо, за което са благодарни, и скоро това ще се превърне в ритуал в тяхното ежедневие.


3. Подбирайте наградите, с които поощрявате доброто поведение

Ако детето се е държало добре на публично място или е изпълнило по-трудна от обикновено домашна задача, не му купувайте играчка или нова видео игра. Вместо това като награда му подарете посещение в музея или на някакво друго място, което то ще хареса. Замяната на материалните награди с подаряване на емоционално преживяване е сигурен начин да предпазите детето си от превръщането му в материалист.

4. Внимавайте какво говорите пред децата

Много важна част от възпитанието на децата във всяко едно отношение е личният пример, който има давате. Ето защо внимавайте какво говорите пред тях. Ако обсъждате завистливо новите обувки на приятелка или коментирате последния модел телефона, с който незнайно как се е сдобил ваш колега, пред детето, това ще породи същото поведение и от негова страна.

5. Научете децата да предават доброто нататък

Опитайте се за да разширите кръгозора им на състрадание чрез жестове на добра воля. Като ги учите да помагат на други хора, които имат нужда, ще изградите в тях навик да не се фокусират само и единствено върху собствените си нужди и желания.

6. Определете семейните ценности

Ако искате децата ви да си изградят собствени принципи и ценности, трябва да им дадете пример, като определите такива първо в семейството си. След това им покажете къде е мястото на тези ценности в реалния живот. Например, ако щедростта е една от тях, то тогава научете децата си да споделят това, което притежават, с тези, които имат по-малко от тях.

 

Вижте още:

6 начина да отгледаме предприемчиви деца

Как една майка учи 6 годишния си син на уважение към жените и на добри обноски

20 важни обноски по време на хранене, на които да научим детето

Как да научим децата на математика с помощта на Лего блокчета