Първата думичка на детето и нейното значение за развитието му

първа думичка бебе проговаряне
Вашето мъниче започна ли вече да говори? Или все още очаквате с вълнение да чуете първите му думи? Родителите изпитват истинско щастие от слушането на сладките звуци, които бебето издава, а когато проговори, това е един наистина специален момент. Има ли обаче значение първата изречена думичка и какво казва тя за бъдещия характер на вашия син или дъщеря?

Малките започват да се изразяват със звуци, когато навършат около три месеца. Те правят това чрез гукане. Въпреки че гукането не е изричане на думи, то е начален етап от развитието на гласовите звуци. Когато бебето ви навърши 6 месеца, то ще започне да използва езика, устните и небцето си, за да произнесе разнообразни произволни срички. То вече помни звуци и може да започне да произнася първите си думи.

Въпреки че римуваните думи като „тата“, „мама“ и „баба“ са много често срещани, някои бебета може да изберат нещо съвсем различно, за да започнат своето езиково пътуване. Дори ако вашето бебе е започнало с тези римувани думи, наблюдавайте следващия му етап (думите, които започва да произнася през следващите седмици и месеци).

„Мама“ или „тати“ ще каже първо детето?

Това е въпрос, който често възниква, макар и просто като шега. Е, изследванията са установили без съмнение, че бебетата на 6-месечна възраст ясно разпознават и двамата си родители и и двамата са важни за тях. Но тук майките са по-привилегировани. Статистиката показва, че повече бебета изричат „мама“ преди „татко“.

Добрата новина е, че причината е чисто техническа, а не толкова емоционална: много по-лесно е да кажеш „мама“, отколкото „тати“. „Мама“ може да бъде произнесено чрез просто затваряне и отваряне на устата, докато звуци като „т“  включват устните и езика. По този начин, ако вашето бебе избере някоя от тези думи като своя първа, това сигнализира, че езиковото му развитие върви по правилния път и също така, че вече сте регистрирани в съзнанието му като много важен човек.

Бърз съвет: татковците трябва да се опитват да насърчават бебетата си да казват „тати“ вместо „татко“. Първото е по-лесно за произнасяне.

Ето какво предлагат експертите: ако бащите искат бебетата им да да казват „тати“ толкова, колкото казват „мама“, тогава те трябва да участват активно в ранните грижи за децата. Трябва да бъдат във визуалния фон на своето бебе и да прекарват време с него.

Първите думи обикновено са свързани с неща от заобикалящата среда

Сферата на бебешкия говор все още е мистериозна. Но в едно сме сигурни: много по-вероятно е първата дума на детето да бъде нещо, което то вижда всеки ден, а не нещо, което му се повтаря. Така че няма да е добре да седнете до бебето и да очаквате да повторя като папагал след вас. Особено, ако думата е свързана с обект или човек, които не присъстват в света на вашето бебе.

Първите думи според културните особености

Редица проучвания ясно свързват природата на първите думи с нашата култура. Например – американските деца често проговарят с общоприето съществително типа на „топка“, „кукла“ (Ball, Dall ), докато китайските деца е по-вероятно да започват с име на човек или с глагол. Това опровергава теорията, че първите думи зависят само от това, което е лесно за произнасяне.

Първата думичка като индикация за наблюдателност и експресивност

Според някои експерти, когато първите думи на децата са свързани не с конкретен предмет или човек, а с показване, това може да е признак за наблюдателност. Например, някои деца започват проговарянето с думата „там“, „виж“ или „това“ (разбира се, казани с езика на бебето те звучат по съвсем различен начин или се ползват само срички от тях). По този начин малчуганите дават израз на това, което предизвиква интереса им, което ги впечатлява и т.н..

Първите думи и визуалното възприятие

Според изследване на психолози от университета в Индиана, визуалната среда на вашето бебе, главно по време на хранене, играе голяма роля при определянето на първите му думи. Обекти и предмети, които то вижда всеки ден, вероятно ще станат първите му съществителни. А това, от своя страна, може да означава, че визуалната му памет е на добро ниво.

Авторите на изследването публикуват теория, която наричат ​​“Хипотеза за всеобхватност“ и според която няколко силно разпространени обекта стават важни за бебетата и разпознаваеми сред „бъркотията“ от други по-рядко срещани предмети, като по този начин се превръщат в първите им думи.

Има ли връзка първата думичка с бъдещия характер на детето?

Такава взаимовръзка трудно може да се докаже, а и всичко е строго индивидуално. Все пак, според някои експерти по ранно детско развитие, думи от типа „Дай“, „Аз“ и „Мое“, са индикации за дете със силно изразена индивидуалност и характер.

Ами ако детето не проговаря изобщо?

Ако произнасянето на първата думичка на детето се забави, това често води до тревога, въпроси и объркване сред родителите. Добрата новина е, че повечето деца, които „закъсняват“ с проговарянето, след това бързо наваксват и не се налага да се предприема каквото и да било.

Фактори като наследственост и темперамент могат да се превърнат в причина за закъснялото проговаряне. Обикновено в това няма нищо тревожно. Все пак, ако притесненията ви нарастват, обърнете се към специалист по ранно детско развитие. При съмнения за някакви езикови нарушения, би следвало да оцени в еднаква степен както способността на детето да говори, така и неговата способност да чува и да разбира чутото.

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg