Психолог: За да са щастливи децата ви, трябва да сте щастливи първо вие

 

Наскоро при мен дойде една майка, за да поговорим за възпитанието на шестгодишния й син. Тя сподели, че през последната седмица той е боледувал и е трябвало да остане вкъщи заедно с бавачката, докато тя е на работа. През цялата седмица майката е изпитвала изключително силни угризения, че не е с детето си в момент, в който то, според нея, най-силно се нуждаело. Синът й от своя страна прекарвал деня си пълноценно в игра и с изненада отговарял на загрижеността на своята майка с „Аз сега съм зает. Можеш да правиш нещо друго!“

 

След тази консултация се замислих дали на съвременните свръхгрижовни родители им остава т. нар. свободно време?!

Повечето днешни майки и татковци нямат вяра в себе си, те подлагат на съмнение почти всяко свое действие или бездействие спрямо детето, защото се страхуват, че то ще му повлияе занапред и изпитват силна ВИНА! Именно това чувство ги кара да се опитват да печелят благоволението и обичта на детето на всяка цена.

Но пропускат една основна истина: „Ако родителите са щастливи, то и децата също ще бъдат!“

В тази връзка родителите трябва да изискват детето също да не накърнява правата им и ако е необходимо – да ги отстояват!

Ще се опитам да изведа няколко основни родителски права, без да претендирам за изчерпателност:

  1. Имате право да изпитвате всякакви чувства и да можете да ги изразявате!

За всички ни е ясно, че децата трябва да бъдат научени да споделят чувствата си, да ги осъзнават и изразяват адекватно. Защо обаче родителите не изпълняват това сами за себе си? Какво ги спира? Това, което блокира гнева на една майка например е това, че след като го изрази ще се почувства лош родител. Спокойно! Всички сме хора и имаме правото да бъдем истински. Това, което трябва да направим задължително, е да обясним на детето защо сме ядосани. И повярвайте – то ще разбере.

  1. Имате правото на лични желания и приоритети!

Следващия път, когато детето започне да се тръшка, че иска да спрете филма, който гледате, за да пуснете любимото му детско, помислете добре преди да отстъпите. Родителят е този, който определя правилата и е добре детето да знае това.

  1. Имате право на лично време!

Да оставите детето на бавачката или на баба и дядо за няколко дни е препоръчително и в това няма нищо страшно. Така ще имате възможност да съхраните връзката си с партньора и да избягате за малко от това да бъдеш РОДИТЕЛ 24/7!

  1. Имате право да грешите!

Можем от време на време да глезим детето, да се държим нелогично и детински, да повишаваме тон, да разрешаваме или забраняваме, да бъдем „задръстени“ или пък много „отворени“. Дори и сред най-добрите специалисти, повярвайте, има такива, които ежедневно допускат грешки във възпитанието на децата си. Ние хората сме несъвършени. И слава Богу!

  1. Имате право на почивка!

Това означава да дадете възможност на таткото или на някоя баба да извежда детето, докато вие си починете. Съществуват различни варианти за отдих и ТРЯБВА да се възползвате от тях, за да се заредите с енергия и след това да бъдете родител 24 часа в денонощието.

 

Казано иначе, когато се грижите за себе си, вие показвате на детето, че човек трябва да бъде отговорен към това, което е, за да бъде това, което иска да стане! Да не говорим, че учите детето на самостоятелност в игрите и в заниманията си, осигурявате му време с другите важни за него близки хора и т.н.  Давате му пример – с думите и действията си. Така то ще ви почувства по-близки. Това, което искам да кажа е, че когато се грижите за себе си, вие косвено се грижите и за детето си. Защото децата се учат на всичко от нас, включително и на щастие!

 

Автор: Теодора Пампулова
Детски психолог
Координатор на Дружеството на психолозите за гр. Пловдив и региона

Вижте още:

Психолог: Най-голямата грешка на родителите е, че се опитват да спестят трудностите на децата си

Моля ви, родители, не живейте само заради децата си

Страшната българска майка

Когато мама я няма