Как да отгледаме деца, които да не са разглезени – съветите на богатите

Как отглеждат децата си едни от най-богатите хора в света? За всеки родител е предизвикателство да възпита малък наследник, който да притежава обноски, да уважава околните, да не е разглезен и да не е материалист. При хората с по-големи финансови възможности обаче последните две неща са още по-трудна задача. Да, може би за тях е по-лесно да осигурят качествено образование и материални придобивки, но неограниченият финансов ресурс понякога е нож с две остриета. Ето как възпитават децата си едни от най-успешните бизнесмени в света:
 1. Бил Гейтс – съосновател на Microsoft Corporation

Той има 3 деца. За изненада на мнозина обаче тези деца не са имали правото да използват таблети и смартфони чак до 14-тата си година. Според Бил Гейтс малчуганите често са се оплаквали, че не могат да имат същите устройства, с които техните връстници разполагат. Родителите обаче са били непреклонни.

Когато децата най-накрая получават своите устройства, семейството налага няколко правила за употреба:


 • Устройствата могат да се използват единствено за домашна работа и разговори с приятели.
 • По време на хранене или преди лягане ползването на каквито и да е джаджи е забранено.
 • Родителите си запазват правото да ограничат времето за достъп до устройствата.
 1. Крис Андерсън – главен изпълнителен директор на 3D Robotics

В семейството на Крис се спазват няколко строги правила, които свеждат до минимум времето за използване на електронни устройства. „Децата ми ни обвиняват с жена ми, че сме „фашисти“ и прекалено загрижени за технологиите, и казват, че никой от техните връстници не е принуден да спазва същите правила у дома“, каза той за петте си деца на възраст между 6 и 17 години. „Но това е, защото ние сме виждали опасностите от технологиите от първо лице. Аз самият съм го виждал. Не искам да позволя това се случва на децата ми“.

Опасностите, за които Андерсън говори, включват излагане на вредно съдържание като порнография, тормоз от други деца и може би най-лошото – да станат пристрастени към устройствата си, също както родителите си.

 1. Основателят на Google Сергей Брин

Брин има две деца от бившата си съпруга Ан Воджицки – 9-годишният Бенджи и 6-годишната Хлоя. Състоянието на Брин се оценява на 47 млрд. долара. В интервю за вестник „Ню Йорк таймс“, Ан признава, че се старае да предпази децата от „безумната страст към забогатяването“. Тя ги учи да готвят, да си перат, а и сама ги подстригва. „Възпитавам децата си така, че да могат да живеят нормално. Искам да им помогна и да ги науча на това“, споделя тя.

 1. Дик Костоло – бивш главен директор на Twitter

Дик Костоло и съпругата му ограничават джобните на своите деца и въвеждат правила по отношение на електронните устройства. Те са одобрили употребата на теелфони и таблети, само когато двете им деца тийнейджъри да са в хола. Все пак, родителите вярват, че налагането на прекалено много времеви лимити за ползване може да има обратни ефекти върху децата.

 1. Лари Eлисън, основател на компанията Oracle

Лари Eлисъне е бил женен 4 пъти. От третия си брак с Барбара Буут той има две деца, но изобщо не се е занимавал с тяхното възпитание. Докато той богатее с всяка изминала година, Барбара възпитава децата си в скромност и пестеливост от финансова гледна точка – тя им давала по 5 долара за джобни пари. Сега състоянието на техния баща възлиза на 59 милиарда долара. За 25-годишнината на дъщеря си Мегън, баща й връчва щедър подарък – многомилионно състояние, благодарение на което тя създава продуцентската компания Annapurna Pictures. Днес 31-годишната Мегън е една от най-влиятелните независими продуцентки в Холивуд. Нейният брат, 34-годишният Дейвид, също е продуцент и основател на компанията Skydance Media.

 1. Алекс Константинопол – главен изпълнителен директор на OutCast Agency

Алекс е стриктна относно употребата на устройства и всяко нещо, свързано с тях. Тя никога не е позволявала на най-малкия си син, който е на 5, да използва джаджи през седмицата, а на по-големите й деца на 10 и 13 им е разрешено да го правят само по 30 минути на ден, във вечерите на училищните дни.

 1. Евън Уилямс – основател на Twitter и съосновател на Pyra Labs

Евън и неговата съпруга Сара имат двама сина. Родителите имат желание децата им да свикнат да четат и да използват въображението си, но това да не става с помощта на електронни игрчки. Нито едно от хлапетата им не разполага с таблети. Вместо устройства, рафтовете в дома на Уилямс са пълни с книги. Според Евън те могат да помогнат на момичетата запълнят правилно свободното си време.

 1. Стив Джобс – съосновател на Apple Inc., NeXT и Pixar

Джобс не е позволявал на децата си да използват таблети. Според него те трябва да се научат да ценят повече комуникацията в реалния живот, отколкото тази в интернет пространството. Ето защо Джобс прекарва голяма част от времето си в разговори със своето семейство вечер или по време на вечеря.

Източници:
Brightside.me
Manager.bg

 

Вижте още:

Как един милионер възпитава децата си така, че да не са разглезени

6 начина да отгледаме отговорни деца, които да не са материалисти

Какви джобни трябва да имат децата в училище?

7 признака, че отглеждате разглезено дете