11 признака, че детето ви е щастливо

щастливо дете признаци

Много родители концентрират вниманието си върху това дали детето е здраво, материално осигурено, дали се храни правилно и дали правят всичко възможно за интелектуалното му развитие. И като че ли в стремежа си да го запишат на поредния спорт или чужд език забравят един важен фактор – този, наречен „щастие“.

За да си отговорим на въпроса „Щастливо ли е моето дете?“ трябва внимателно да наблюдаваме, а и да положим доста усилия да накараме детето да ни се довери и да споделя с нас. Ето някои важни въпроси, отговорите на които биха могли да ни помогнат:

 

1. Има ли детето достатъчно приятели?

На възрастта след три години децата започват да проявяват предпочитания към общуването с други деца и вече можете да забележите дали харесват някого или не. Ако детето е спокойно и уверено, то лесно ще създава контакти и приятелства. Ако обаче страни от другите деца и предпочита да играе само или с мама, това е повод за размисъл.

 

2. Боледува ли детето ви често?

Разбира се, че децата боледуват често и това не винаги е мерило за емоционалното състояние. Но съчетано с някой от другите признаци, честото боледуване може да бъде още един сигнал, че детето е тревожно. Всички сме чували за връзката между емоциите и физическото състояние и има много изследвания, които потвърждават, че деца, в чиито семейства често има раздори между родителите, боледуват по-често, предразположени са към астма и алергии и са с отслабен имунитет.

 

3. Забавлявате ли се заедно?

Ако детето ви е жизнерадостно, обича да се боричкате, чака с нетърпение да играете заедно и това е повод за взаимна радост, твърде вероятно е то да се чувства истински щастливо. Игрите и забавленията с родителите са не само много приятни, но и изключително важни и полезни за изграждането на здрава връзка между мама, татко и малчуганите.

 

4. Приказливо/комуникативно ли е детето ви?

Дори и понякога да ви се струва, че детето не спира да бърбори, пита твърде много и повтаря въпроса си, дори и след като сте му отговорили, не се тревожете. Това е добър знак и признак, че детето се чувства добре, не се затваря в себе си и е комуникативно. Мълчанието е нещото, което трябва повече да ви притеснява, тъй като децата са естествено устроени да бъдат непринудени, да казват всичко, което мислят, без задръжки и страхове.

 

5. Умее ли детето ви да изразява чувствата си?

Казва ли ви детето ви „Обичам те“? Ако вие често демонстрирате чувствата си на своя малък наследник, вероятността да го научите на същото е доста голяма, тъй като децата попиват нашите модели. Малчуганите, които умеят да изразяват чувствата си (в това число – не само тези на любов, но и да споделят своето разочарование, възмущение, тъга, радост, страх) това е знак, че ви имат доверие и предпочитат да не таят емоциите си в себе си, което трябва да ви радва.

 

6. Има ли детето ви различни страхове и спи ли спокойно?

Децата имат различни страхове – от тъмното, от вода, от високо. И това обикновено не е нещо притеснително, стига да не забележите, че се превръща във фобия. Един от факторите, по които може да разпознаете тревожното дете, е поведението му по време на сън. Много деца бълнуват, страхуват се да спят сами, сънуват кошмари. Ако обаче тези прояви са съчетани с други признаци, вече се превръщат в повод за размисъл дали детето ви се чувства добре и дали нещо не го тревожи.

 

7. Има ли детето ви проблеми с храненето?

Освен сънят, храненето е друг фактор, на който е добре да обърнете внимание. И отново – само по себе си лошото хранене, злоядото дете или липсата на апетит, не е повод да смятате, че детето ви е нещастно. Но е един от признаците, които могат да ви подскажат за неговото емоционално състояние. А и да не забравяме, че хранителните вещества, които децата поемат, имат пряка връзка с тяхното здраве и емоции. Ако хлапетата прекаляват с яденето на пакетирани храни, пасти, шоколади и бонбони, това води до увеличаване на хормона кортизол (хормона на стреса), което оказва пряко влияние на детското поведение и емоции. А също и на съня, времето за заспиване и умствените способности.

 

Ето и още няколко въпроса, на които е добре да си дадете отговор, когато става дума за емоциите на детето ви:

8. Ходи ли детето ви с удоволствие на детска градина/училище или това го кара да се чувства зле?

9. Усмихва ли се достатъчно?

10. Споделя ли с вас и имате ли здрава връзка с него?

11. Изолира ли се детето ви за дълго в стаята си?

 

Но не забравяйте, че част от тези признаци за щастие се отнасят и за самите родители. Ако мама е тревожна, избухва често, плаче често или не се усмихва, това се отразява силно на детето и като нищо то започва да трупа същите емоции.

И още:

  • Говорете с децата си
  • Играйте с тях
  • Споделяйте им за вашето детство, дори за грешките си
  • Подкрепяйте ги, но не спирайте да живеете своя живот
  • Уважавайте интересите и заниманията им
  • Измислете си общи забавления

Помнете, че децата се нуждаят от вашата обич и грижа, но не и от това да жертвате живота си за тях. Бъдете щастливи вие, за да бъдат щастливи и те!

 

Вижте още:

20 забавни илюстрации, показващи какво се случва след появата на децата

Полезна ли е думата „НЕ“ и как да поставим ефективни граници на детето

Как да отгледаме момче, което се отнася с уважение към жените?

30-те задължения на майката – през погледа на децата