Преходът от пелени към гърне – 6 грешки, които родителите допускат

дете гърне

Приучаването на детето към гърне може да бъде огромно предизвикателство за родителите и нерядко предизвиква куп въпроси, страхове и объркване. Преди да предприемем каквото и да било е добре да знаем, че децата са различни, всяко носи своята индивидуалност и темперамент и няма универсална рецепта, отговаряща на въпроса „Кога детето е готово за гърне” и „Как точно да стане това”. Има обаче някои често допускани грешки от майките и татковците, когато става дума за прехода от пелени и гърне. Ето кои са те и как да ги избегнем:

Грешка 1: Проявявате припряност и нетърпеливост

Това е грешка, която често се случва, особено ако мама е решила, че точно сега и точно днес детето трябва да спре да се напишква в пелените и да започне да използва гърне. Запомнете – децата не се раждат с естествена потребност да ползват пелени, ние сме тези, които въвеждаме тези атрибути. Също така, не можем да очакваме нашият син или дъщеря от раз да се нагоди към това, което сме решили ние. За тази цел се изисква да проявим максимално търпение и да не очакваме мигновени резултати.

Грешка 2: Започвате приучаването към гърне преди детето да е готово

Ако бабите, съседката или някоя приятелка ви повтарят, че детето трябва да спре да ползва пелени в момента, в който стане на годинка например, запомнете, че правило относно възрастта няма. Разбира се, че не бива да се отлага този процес твърде дълго, но това не е влак, който има разписание. Преди да пристъпите към приучаването към гърне, наблюдавайте вашето мъниче и изберете момента, в който то е готово. Ако виждате, че то вече е в състояние да дава сигнали от типа „има пиш” и не изпада в бурен плач само при вида на своето гърне, може би моментът е дошъл.

Грешка 3: Започвате приучаването към гърне преди самите вие да сте готови

Готовността на родителя също е от водещо значение, колкото и странно да звучи за някои. Какво означава това? Започнете приучаването на детето към гърне тогава, когато разполагате с достатъчно време и търпение. Нека детето да свиква с тази промяна при едни и същи условия, дори на едно и също гърне. Ако то сменя обстановката и се налага да е ту при баба, ту при вас, ту на детска ясла, вероятно това ще затрудни процеса.

Грешка 4: Използвате викове, заплахи и наказания

Ето тази грешка в никакъв случай не бива да допускате. Така не само, че няма да постигнете никакъв резултат, но ще си навлечете други проблеми. Детето ще започне да гледа на вас като на съдник и като нищо ще започне да се противи само при вида на своето гърне. Това би следвало да е естествен процес, който да се случва под формата на игра, с много търпение и внимание. Няма как да очаквате едно дете на година или две да ви съдейства, защото се бои от наказания.

Грешка 5: Не разчитате правилно сигналите, които детето ви подава

Вашето мъниче няма да дойде и да ви каже „Време е да ме сложиш на гърнето”. Но то ще ви подава сигнали, които да ви подскажат, че трябва да направите това. Всяко дете има различен „сигнал”. Едни просто ще ви хванат за ръка и ще ви заведат в банята, други ще започнат да издават определени звуци, трети ще седнат мирно и тихо на дивана, а четвърти ще се хванат с ръчичка за интимната област. Като родител, вие имате възможност да наблюдавате детето и да разберете как да изтълкувате неговото поведение. Какъвто и да е сигналът му, има шанс да го пропуснете, ако сте твърде заети или разконцентрирани.


Грешка 6: Не сте последователни

Да научим детето да използва гърне означава да бъдем последователни и да не променяме правилата. Ако днес слагате детето на всеки няколко часа на гърне, а утре го държите с пелени по цял ден, не очаквайте особено добри резултати.

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

8 съвета за приучаване на детето към гърне

5 типа снимки на децата ни, които не бива да качваме във Facebook

Как да откажем детето от биберона-залъгалка

Когато мама не си доспива