8 съвета за приучаване на детето към гърне

гърне1Въпреки че носят своето безценно предимство и удобство за мама и татко, бебешките пелени могат да се превърнат в истинско предизвикателство, когато родителите решат да откажат детето си от тях. Някои са доста нетърпеливи в стремежа си това да стане бързо и безпроблемно и като че ли забравят, че децата не са компютър, който реагира автоматично.

Ако прецените, че е дошъл моментът за тази стъпка, ето някои съвети, които биха могли да помогнат за по-лесното преминаване от пелени към гърне:


  1. Започнете тогава, когато детето и самите вие сте готови

Като цяло съществуват различни схващания относно това кога е моментът за преминаване от пелени към гърне. Някои педиатри и психолози са на мнение, че ранното поставяне на детето на гърне има по-скоро негативен ефект, тъй като едно 6 месечно бебе инстинктивно може да се изпишква, а след време започва да се противи на това, особено в периода на бебешкия пубертет. Други пък смятат, че колкото по-рано се въведе гърнето, толкова по-лесно ще се случи този преход.

Едва ли има правилен отговор, тъй като децата са различни и всяко носи своята индивидуалност, с които е добре да се съобразите. Ако видите, че детето вече е овладяло изрази от типа „има пиш”, това е сигнал, че моментът е дошъл. Ако детето плаче само при вида на своето гърне, спрете опитите, докато този етап не отмине.

Готовността на родителя също е от значение. Трябва да разполагате с достатъчно време, което да отделите на детето си и да имате нужното търпение да се заемете с процеса. Добре е приучаването да става при едни и същи условия – с едно и също гърне, без рязка смяна в обстановката.

  1. Летните месеци са за предпочитане

Лятото е чудесен период за преход от пелени към гърне. Дори и да се напишква детето, топлото време е далеч по-добър вариант и крие по-малък риск от настинки. Ако сте на вилата или на село – можете да събуете детето и да го оставите да играе по гащички. Така то ще развие по-голяма сетивност и ще може да разбере, че пишкането води до намокряне.

  1. Играта е от ключово значениегърне3

Макар и да не сме поставили на първо място играта, тя е от водещо значение. Децата се учат най-добре, когато им е забавно и когато играят. За целта можете да вземете любимата плюшена играчка на вашия малчуган и да осигурите едно гърне и за нея. Това ще стимулира детето да участва в процеса. Кажете на детето от името на играчката, че й се пишка и му създайте усещането, че то трябва да я заведе до гърнето. Всякакви форми на игри са от полза и ще стимулират, както по-лесното приучаване към гърне, така и въображението на детето ви.

  1. Изберете гърне с интересна форма, цвят и картинка

гърне2Гърнето трябва да е интересен атрибут. Ето защо неговият цвят и форма също са важни. Можете дори да изберете заедно с детето какво да бъде то и да го оставите да си посочи гърне в магазина. Вече съществуват много и разнообразни предложения, така че тази задача не е особено трудна.

  1. Никога не насилвайте детето и не използвайте заплахи

Груба грешка е да се приеме приучаването към гърне за цел номер едно и да се прибягва до викове, заплахи и наказания. След време ще забележите, че тези методи не само не са дали резултат, но са довели до обратен ефект. Децата започват да изпитват страх от гърнето и подсъзнателно си отмъщават като се напишкват или наакват веднага щом им сложите пелена.

  1. Поощрявайте с похвали и възхищение

За едно двегодишно дете няма нищо по-ценно от обичта и подкрепата. Колкото и несъществено да ви се струва това, че то се е изпишкало в гърнето, винаги използвайте възторжено „браво” и бурни аплодисменти. Дори и следващото напишкване отново да е в пелената, поощрявайте всеки успех. Като нищо след време ще забележите, че детето няма търпение да използва гърнето, за да чуе така жадуваната похвала.

  1. Не сравнявайте децата, те са различни

Ако детето на съседите съвсем рано е забравило за пелените и ги е заменило с гърне, а вашето дори не желае да седне на него, не изпадайте в паника. Децата са различни, имат различен темперамент и възприятия. В този процес няма универсално правило и не мислете, че детето ви се развива по-бавно или че е по-инатливо само защото нещата не са се случили както при останалите.

  1. И най-важното – бъдете търпеливи

Всичко, свързано с отглеждането на деца, е въпрос на огромна воля и търпение. Всеки период крие своето очарование, а ранното детство и приучаването към гърне, не правят изключение. Бъдете търпеливи, не си поставяйте срокове, осланяйте се на собствената интуиция и не забравяйте, че това е просто етап.

Автор: Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

Бебешки пубертет – какво се случва с детето през този период?

Детето ви се тръшка? Не сте единствени…

Развитие на зрението на бебето и детето

Как да стимулираме интелектуалното развитие на бебето