Как да откажем детето от биберона-залъгалка

биберон залъгалка как да откажем детето

Биберонът-залъгалка определено има своите предимства, когато искаме да успокоим бебето, но в същото време носи и своите безспорни негативи. Отказването от биберона може да бъде истинско предизвикателство, както за детето, така и за самите родители. Ако обмисляме дали да прибегнем към тази крачка, е добре да се съобразим с някои важни фактори.


Когато говорим за отказване от биберона-залъгалка е важно да имаме предвид и негативните ефекти, които той носи. Освен, че се превръща в трудно преодолим навик, биберонът има негативно влияние от стоматологична гледна точка. Изкривяването на захапката при продължително смучене на биберон е доказан факт. Много родители считат, че това едва ли е повод за тревога, тъй като дори млечните зъби да са изкривени, проблемът се решава при смяната на млечни зъби с постоянни. Това обаче съвсем не е така – деформацията засяга самата захапка, което означава, че проблемът остава дори с постоянни зъби в по-късен етап.

Отвикване от биберона залъгалка – кога е моментът?

Истината е, че няма универсален отговор на въпроса „Кога да премахнем бибата”. Важно е да се подходи с внимание и индивидуално към всяко дете. Не забравяйте, че бебето не се ражда с естествена потребност да смуче биберон или да носи памперс – родителите сами въвеждат тези атрибути за свое улеснение, а след това се ядосват, когато премахването на навика не се случва лесно и веднага. Според много психолози и педиатри, след двегодишна възраст вече е добре да се пристъпи към отказване от биберона, поради споменатите по-горе причини, свързани със захапката, а и поради факта, че колкото повече време минава, толкова по-трудно е отвикването.

Изберете педиод, в който детето не е болно, с никнещи зъбки или неспокойно

Моментът, в който решите да се справите с навика, трябва да бъде правилно подбран. Ако вашето дете е изнервено в следствие на никнещи зъбки, има температура или е болно, това едва ли е най-подходящият момент. Направете го, когато хората, които го успокояват най-много (мама, татко, баба, братче) са наблизо. Лятото е чудесен момент – почивката на море, на планина или на село, дават възможност за много и разнообразни занимания на детето. Когато то прави приятни неща, съзнанието му е заето с игри и се забавлява, отвикването става по-лесно.

 

Постепенно или рязко отказване?

Тук мненията се делят на две групи. Според едните – няма постепенно отказване, също както един пушач не би могъл постепенно да отвикне от цигарите. Последователите на това виждане считат, че ако решим да премахнем биберона-залъгалка, трябва просто да се отървем от него и да не припомняме за съществуването му. Това обаче може да бъде болезнено и травмиращо за едно малко дете. Другата възможност е да се справим постепенно с проблема – като не даваме биберон през деня, а само при болка, неразположение, при заспиване и т.н.

Прерязване на връхчето на биберона

Това е друг популярен метод, който при много деца е проработил успешно. Прерязването на връхчето на биберона създава вакуум в устната кухина, който е неприятен за детето и то много бързо само отказва да използва бибата.

Ако детето е достатъчно голямо, обяснете му и направете така, че то да участва в решението

След 2 годишна възраст децата разбират и осъзнават много повече. Ето защо, опитайте да обясните на детето, че е време да даде своята любима биба – на друго бебе, на някоя животинка или каквото сметнете за подходящо. Или пък да я размените за нещо – бибата срещу нещо, което е важно и интересно за детето. Ако видите, че то има желание за подобна „сделка” и е склонно да даде своята любима залъгалка, това може да е добър знак, че моментът е дошъл. Разбира се, не очаквайте от едно двегодишно дете да не плаче и да приеме безболезнено раздялата, след като само е участвало във взимането на решението. Но ще е една идея по-малко трудно по този начин, отколкото то да чувства, че мама и тати са му отнели нещо насила.

 

Детето преживява загубата

Важно е всеки родител да осъзнае, че привикването към биберона-залъгалка е особено състояние, което не се премахва с вълшебна пръчица тогава, когато ние сме решили. Детето преживява по особен начин загубата на нещо, което счита за жизнено необходимо, което го успокоява. Разбира се, другата крайност също не е препоръчителна – под предтекст, че детето ще страда, има родители, които допускат перманентната употреба на биберон до 4-5 годишна възраст. Ето защо – преминете през този етап с търпение, с решителност и с много внимание – защото това наистина е просто етап.

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

 

Вижте още:

7 храни, които сриват детския имунитет

Как да стимулираме интелектуалното развитие на бебето

Звуците, които успокояват плачещото бебе

Как да предпазим детето от гръбначни изкривявания и какво трябва да знаем?