8 мита за (не)здравословните храни

храни мит истина
Да бъдем внимателни относно начина си на хранене и да избираме разумно хранителните продукти със сигурност е нещо полезно. Но за да направим това е важно и да сме добре информирани относно полезните и вредни храни, техните качества и начин да ги разпознаем. Има обаче редица митове относно някои хранителни продукти, които е добре да развенчаем веднъж завинаги.

 

МИТ 1: „Фъстъците са ядки, които не са полезни“

В това твърдение има цели два мита. Първо – фъстъците изобщо не са ядки, а са от семейство бобови. Повечето хора ги причисляват към групата на ядките поради това, че на вкус и начин на консумация наподобяват такива. Друг важен мит е приписването им към изцяло вредните храни. Истината е, че фъстъцити притежават доста полезни качества и е много богати на протеини, на наситени мастни киселини, витамин Е, цинк. Проблемът е, че те са много силен алерген и именно затова с тях трябва да се внимава, особено при малките деца. Полезните качества и свойства на фъстъците са изключително многообразни, но само ако са правилно съхранени. Поради съдържанието на мазнини, те трябва да се държат на прохладно и сухо място. Ако са опаковани, то не трябва да се допуска проникването на светлина и топлина, т.к. фъстъците се награвят и са предразположени към гранясване. Гъбичките, които се образуват, се наричат Aspergillus fungus, които спомагат за отделянето на афлатоксини. Те от своя страна причиняват рак на черния дроб и потискат имунната система.


 

МИТ 2: „Да изпечем сладки с мед е по-полезно, отколкото да изпечем сладки със захар”

Медът е много по-полезен от рафинираната бяла захар и това е факт. Но е добре да знаем, че при нагряване на висока температура той губи полезните си качества и затова не е добра идея да ги ползвате за подслаждане на горещ чай или за да приготвите сладкиш. Така свойствата на меда не само изчезват, но той става канцерогенен, което прави напълно нецелесъобразно заместването на захарта с мед.

 

МИТ 3: „Солта е вредна и трябва да се избягва”

Напоследък все повече хора се фиксират върху солта и се опитват да я премахнат всячески от менюто. Истината е, че липсата на сол в храната е също толкова вредно, колкото и прекаляването с нея. Организмът има нужда от сол, за да е налице правилен калиево-натриев баланс, в противен случай – последиците могат да са пагубни.

 

МИТ 4: „Пълнозърнестият хляб е диетичен, за разлика от белия”

Причината да изберете пълнозърнест хляб не бива да е свързана толкова с неговата диетичност, а в това, че при него са налице по-полезни съставки, в сравнение с белия хляб. Истината е, че разликата в калориите не е чак толкова съществена, т.е. – не мислете, че ако погълнете няколко филии черен хляб сте приели нищожно количество калории.

 

МИТ 5: „Яйцата увеличат холестерола и е добре да се избягват”

Яйцата всъщност са полезни за вашето здраве. Яденето на едно яйце на ден ще снабди на тялото ви с различни хранителни вещества като цинк, протеини, витамини A, B, D, калций, желязо, фосфор, холин и лутеин. Това е в рамките на дневните нужди на холестерол от тялото ни. По този начин чрез едно яйце на ден ще направим само добро на нашия организъм. Не по-малко важно, разбира се, е качеството на самите яйца. Най-добре би било те да са домашни и от свободно отглеждани кокошки.

 

МИТ 6: „Децата не бива да консумират захар, защото тя е вредна за имунната им система”

Тук отново опираме до момента с баланса. Разбира се, че имунната система на детето ще бъде поставена на риск, ако детето закусва с вафли и кроасани и денят му преминава в тъпчене с всякакви сладки храни. Но пълното лишаване от захар също не е добра идея. Подрастващите имат нужда от енергия, така че – не изпадайте в крайности. По-скоро опитайте да подбирате типа сладки храни, които детето консумира. Например – вместо да яде пържена поничка с пудра захар, по-добре е детето да хапне умерено количество шоколад. И ще се обосновем защо в следващия мит:

 

МИТ 7: „Какаото не е полезно”

Това изобщо не е вярно. Какаото всъщност е удивителна храна, пълна с антиоксиданти. В зърната на какаото се съдържа флаванол, който е в състояние значително да подобри кръвообращението в мозъка. То съдържа фенилетиламини – те са слаби антидепресанти и стимуланти, подобни на произвежданите от самото човешко тяло допамин и адреналин. Какаото е богато и на серотонин, магнезии, калций, желязо, цинк, мед, калии и манган, както и на витамини – A, B1, B2, B3, В5, C, E. Какаовите зърна съдържат малко количество кофеин, много по-малко от кафето или дори чая.

 

МИТ 8: „Рибата не бива да се консумира с мляко, защото става отровна“

Това твърдение с неясен произход битува в съзнанието на хората от години. Този мит обаче няма никаква обосновка и вече е време да се причисли към градските легенди. Рибата и млякото в съчетание предизвикват взаимодействието между белтъчни молекули, което може в редки случаи да доведе до известен стомашен дискомфорт. Това обаче не се случва при всеки човек, а само при тези с много чувствителен стомах, а и в никакъв случай но можем да говорим за отравяне.

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

7 суперхрани за имунитет през лятото

Забранени храни за бебета под 12 месеца

Пет храни, богати на пробиотици

7 храни, които сриват детския имунитет