Много се говори за ползите от пробиотиците, но не всеки знае кои са храните, чрез които можем да си ги набавим по естествен начин – особено, ако приемаме антибиотици или в разгара на летните месеци, когато деца и възрастни са застрашени от стомашно-чревни инфекции.
В чревната флора има трилиони микроорганизми от хиляди различни видове. Всички те играят определена функция в човешкия организъм. Някои участват активно в процесите на обмен на веществата, други – в стимулирането на имунната система, а трети – допринасят за доброто настроение.
Съвременната медицина ги нарича пробиотици. Това са най-полезните форми на чревните бактерии, благоприятстващи състоянието на храносмилателната система. Има различни фармацевтични препарати, чрез които човек може да си ги набави.
Лекарите обаче съветват преди да отидем в аптеката, да се опитаме с промяна в храненето. Затова следва да си припомним, кои са продуктите, които изобилстват на така полезните пробиотици, както и да се постараем да ги включваме по-често в ежедневното си меню.
1. Кисело мляко
То е богато на тези полезни микроорганизми, протеини и калций, който е от съществена важност за здравината на костите, мускулите и нервите ни. Приготвено чрез добавяне на уникалните за българските ширини бактерии – лактобацили и бифидус бактерии, към прясното мляко, киселото мляко е същински еликсир на младостта. Живите бактерии балансират чревната киселинност и подсилват имунитета. Освен това понижават холестерола и намаляват риска от сърдечни заболявания.
2. Кефир
Това е ферментирала млечна напитка, която се радва на особена популярност сред руснаците. Уникална комбинация от козе мляко и ферментирали зърна кефир. Отличава се с високо съдържание на лактобацили, бифидус бактерии и антиоксиданти. Днес, благодарение на все по-нарастващия интерес към ферментиралите храни, кефирът се предлага в разнообразни вкусови варианти в почти всички хранителни магазини.
3. Ферментирали сирена
Те са сред най-полезните и богати на пробиотици храни. Такива са сирената гауда, чедар, пармезан и т.н. Зрелите продукти се комбинират добре с червено вино, което е пълно с антиоксиданти. Полутвърдите и не твърде солени са за предпочитане.
4. Кисели краставички
Когато говорим за богати на пробиотици кисели краставички, нямаме предвид такива в буркан, които са преминали през термична обработка и към които има добавен оцет. За да има пробиотични свойства, киселата краставичка трябва да е от бидон и да се съхранява на принципа на киселото зеле – преминали, през процес на естествена ферментация. При тях се използва морска сол и не се слага оцет.
5. Кисело зеле и зелев сок
Става дума за ферментиралото зеле и неговия сок, което е изключително богато на здравословни бактерии и на витамини от група В, А, Е и С. То помага за намаляване на симптомите на алергия и идеално почиства червата, като създава условие за развитието на добри микроорганизми, улесняващи храносмилането.
Вижте още:
Как да си направим лечебна пробиотична супа
Учени: пробиотиците са с по-мощно действие от антибиотиците