Храни, стимулиращи интелекта и способността за учене при децата

храни дете мозък интелект

Храненето при децата оказва директно влияние върху коефициента на интелигентност, способността а учене, концентрацията, съня и поведението. Точно както спортистите спазват определен хранителен режим, за да постигат състезателни успехи, така и за децата могат да бъдат подбирани определени храни, за да се концентрират и да учат по-лесно.

Храни, които съдържат антиоксиданти, холин, Омега 3 мастни киселини и сложни въглехидрати, на практика са най-полезни за стимулирането на работата на мозъка при подрастващите. Кои са тези храни и как лесно да ги включим в менюто на децата?


Ето някои насоки:

 

Боровинки

Боровинките имат най-високата концентрация на антиоксиданти в сравнение с който и да е друг плод или зеленчук. Те съдържат много силни антоцианини, които научни изследвания свързват с подобряването на краткосрочната памет и вниманието към задачите ни за деня. Едно от проучванията показва много по-добри резултати на тестове, свързани с паметта, при деца, които са консумирали боровинки, в сравнение с други деца, които не са яли този плод.

Ползите от редовната консумация на малките синьо-лилави горски плодчета продължава и в зряла възраст, тъй като се свързва и със забавянето на стареенето и възможността да се предотврати деменция.

Боровинките са сладки и приятни на вкус и за децата няма да бъде трудно да ги заобичат. Те могат да бъдат включвани в най-различни десерти, смутита, плодови салати. Хубавото е, че ако се замразят не губят свойствата си и могат да бъдат включвани в менюто на децата през цялата година.

Добре е да знаете: Боровинките не са подходящи за бебета по-малки от 12 месеца, тъй като всички горски плодове крият по-голям риск от алергии в тази ранна възраст.

 

Ядки и семена

Ядките и семената са много добър източник на омега 3 мастни киселини. Те също така са богати на антиоксиданти, както и на витамини и минерали, които са много важни за правилното функциониране на мозъка. Ядките съдържат витамин Е, който защитава мозъчните клетки от токсичните за организма свободни радикали.

Орехите са особено полезни за здравето на мозъка заради високата концентрация на DHA – една от най-важните омега 3 мастни киселини, която подобрява когнитивните умения. Само ¼ чаена чаша орехови ядки доставя 100% от препоръчителния дневен прием на DHA.

Кашуто и слънчогледовото семе пък съдържат аминокиселини, които помагат за увеличаването на нивата на серотонин и освобождаването от стреса.

Ядките и семената могат да се добавят в менюто на децата в салати, основни ястия, смутита, но за малките деца задължително винаги смлени.

Добре е да знаете: Специалистите препоръчват цели ядки и някои видове семена да започнат да се дават на децата след 5-6 годишна възраст поради опасност от задавяне. Дори и в смляно състояние повечето ядки не се препоръчват за бебета под 1 година, а за силно алергенни видове, като фъстъците например, е добре да се изчака дори и до по-късна възраст на детето.

 

Авокадо

Авокадото се смята за една от най-добрите храни за детето още от неговото захранване с твърди храни. То е изключително полезно и здравословно и влияе добре на целия организъм на мъничето. Авокадото е много богато на мононенаситени мазнини, може да помогне за поддържането на стабилни нива на кръвната захар и да подобри паметта и познавателните функции.

Кремообразната текстура на авокадото го прави перфектно за поднасяне под формата на различни видове пюрета, сосове и смутита. То може също така да бъде основна съставка или идеална добавка към здравословни салати. Приготвя се много лесно в домашни условия и се препоръчва като една от първите храни при захранване на бебето. (Рецепти с авокадо за най-малките можете да намерите ТУК.)

Добре е да знаете: Когато се дава на бебе като една от първите му храни, авокадото не се обработва термично, но трябва да бъде добре узряло и с мека вътрешност.

 

Червено цвекло

Цвеклото носи големи ползи за здравето на децата. За някои майки може да изглежда малко страшно да дават червено цвекло на своите мъници, но стига да не са облечени в бели дрехи, всичко ще бъде наред. Цвеклото е много богато на витамините A, B и C, калий, манган, фолиева киселина, разтворими фибри, протеини, въглехидрати и антиоксиданти. Всички тези вещества имат благотворно действие върху детския организъм – те повишават енергията, предпазват от възпаления и засилват притока на кръв към мозъка, с което подпомагат неговата дейност.

Цвеклото може да се поднася на децата под формата на салата, гарнитура към основно ястие, но може и да се дава и като фреш или смути. Има също така и рецепти за сладкиши с червено цвекло, на които то придава неповторим розов цвят.

Зеленолистни и кръстоцветни зеленчуци

Спанакът и другите зеленолистни са много богати на фолиева киселина, желязо, витамините от група В и магнезий. Всички тези хранителни вещества са жизнено важни за стимулирането на дейността на мозъка. Те също така съдържат и каротеноиди, които изпълняват предпазна функция за мозъка.

Понякога е много трудно да накараме децата да се „сприятелят“ със зеленолистните и кръстоцветните зеленчуци, но не е невъзможно. Те могат да се добавят в салати, смутита и шейкове и така да се включат в менюто на хлапетата.

Овесени ядки

Овесените ядки съдържат сложни въглехидрати, които осигуряват „горивото“, от което се нуждае мозъкът. Те са противоположност на простите захари (те изобилстват в безалкохолните напитки, сладкишите, бонбоните и т.н.), които рязко причиняват повишаване и намаляване на кръвната захар, а това не е добре за концентрацията и балансирането на енергийните нива в организма.

Сложните въглехидрати имат фибри и осигуряват на детето по-бавното и по-постепенно освобождаване на енергия. Също така те се разграждат до глюкоза, от която мозъкът се нуждае, за да функционира. Бавното освобождаване на енергия при сложните въглехидрати помага за стабилизирането на кръвната захар и поддържането на концентрацията и вниманието.

Овесът е изключително богат на витамини от групата В и специално фолиева киселина, която има голямо значение за подсилването на паметта.

Овесените ядки са съставка на много десерти, подходящи за деца. Те могат да се консумират както накиснати в плодов сок, кисело или прясно мляко, така и в здравословни кейкове и палачинки например, в които бялото брашно е заменено с овесено или с овесени трици.

Риба

Рибата е чудесна храна за мозъка, тъй като е богата на Омега-3 мастни киселини, добър източник на протеини и чудесно противовъзпалително средство. Най-добре за малчуганите е да похапват такава, приготвена на пара и отглеждана в естествени водоеми. Избягвайте консервирана риба, пушена или силно осолена. Ако искате детето ви да има добра памет и концентрация, включвайте в менюто му риба веднъж седмично (например – пъстърва, бяла риба или естествено отглеждана сьомга).

Вода и хидратиране

Неприемането на достатъчно вода може да има пагубен ефект върху мозъка на човека. Когато организмът се дихидратира, мозъчните клетки се свиват, а биохимичните процеси, свързани с клетъчната обмяна, могат да се забавят.

Водата е необходима за изострянето на паметта и поддържането на стабилни настроения. При децата липсата на достатъчно вода в организма води до апатия, отнесеност и раздразнителност.

Ето защо децата трябва да пият достатъчно вода и да приемат плодове и зеленчуци, които съдържат голям процент вода. Такива са краставицата, динята, морковите, стръковете целина и доматите. Можете също така да им приготвяте прясноизцедени сокове от цитруси, ябълки и моркови.

Вижте още:

15-те най-вредни храни, които българите консумират често

10 хитрини за здравословно хранене на капризни деца

7 полезни храни за детските зъби

Класация с 10-те най-полезни храни за нашето здраве