ТЕСТ: Какво прави 1 литър кола дневно с тялото ни?

кола захар

Наистина ли колата е толкова вредна или това е част от митовете, в които вярват хората, вманиачени в здравословното хранене?

Само тестовете в реални условия могат да ни дадат яснота, но подобни опити не се правят често поради ред причини. И все пак само с тяхна помощ може да се определи дали метаболитните модели са правилни и дали захарта, приемана в количества, постижими в ежедневието, наистина предизвиква наблюдаваните здравословни проблеми. Едва в последните години бяха проведени някои от тези сложни и скъпи проучвания, които в общи линии потвърдиха опасенията. Тук ще се спра на две изследвания, които считам за особено важни п които същевременно са много сериозни и убедителни:

Какво показват данните?

В първото проучване датски учени разпределили 50 души с наднормено тегло на възраст между 20 и 50 години в четири групи на случаен принцип. През следващите шест месеца всички участници трябвало да се хранят както обикновено, с една малка разлика: хората от група 1 трябвало всеки ден да пият по 1 л кола, тези от група 2 – по 1 л нискомаслено мляко (1,5% масленост), лицата от група 3 – по 1 л диетична кола, а тези от група 4 – по 1 л вода.


Разбира се, сравнението с диетичната кола и водата не е справедливо, тъй като те не съдържат калории. Затова пък било много интересно дали ще има разлики между група 1 и група 2 (кола и мляко), тъй като колата и ниско- масленото мляко имат почти еднаква калорийна стойност (колата, използвана в изследването, съдържала 440 калории на литър, а млякото – малко повече: 460 калории).

Действително след половин година между групите се очертали сериозни различия. Както предвиждали метаболитните модели, триглицеридите в кръвта на участниците, пиещи кола, се увеличили с 32%, а общият им холестерол – с 11%, докато в другите групи тези показатели не се променили. Още по-голяма била разликата при чернодробните изследвания: при участниците, пиещи кола, мастните натрупвания в черния дроб били със 143% по-големи в сравнение с „млечната“ група. Общото напълняване било подобно при всички групи. Ежедневното пиене на кола обаче допринесло за натрупване на вътрешни коремни мазнини. Когато  совалките, натоварени с триглицериди, поемат през тялото, за да разпределят мазнините, те явно предпочитат да ги оставят там, където не им е мястото и където ще навредят най-много.

Накратко, получените данни говорят за следното:

1. Дългосрочният прием на храни, богати на захар, води до омазняване на черния дроб, вследствие на което той става нечувствителен към хормона инсулин.

2 Черният дроб се опитва да се освободи от излишните мазнини и с помощта на големи транспортни частици, натоварени с триглицериди, изпраща част от образуваните мастни молекули към мускулите, вследствие на което те също се омазняват и развиват инсулинова резистентност.

3. Като отговор на инсулиновата резистентност, зад-стомашната жлеза увеличава секрецията на инсулин. Нивото на инсулин в кръвта се повишава. Рискът от всевъзможни болести на стареенето – от наднормено тегло до рак – нараства.

4. Излишните мазнини от черния дроб се натрупват в областта на корема. Коремните мазнини се възпаляват, а вредните възпалителни вещества усилват инсулиновата резистентност и развитието на болести на стареенето.

5. Докато пътуват из тялото, най-едрите VLDL частици се превръщат в малки LDL частици (sdLDL), част от които се отлагат по стените на артериите ни и ги запушват. Това допълнително повишава опасността от инфаркт.

Както виждате, става дума за цял пакет от болести, състоящ се преди всичко от омазняване на черния дроб, инсулинова резистентност/диабет, наднормено тегло и силно повишен риск от сърдечносъдови заболявания.

И така, моето обобщение е следното:

Ако се откажем от освежителните напитки и ограничим захарните изделия и изкуствените плодови сокове, ще изминем половината път към здравословното хранене. А ако внимаваме закуската ни да не е захарно изделие и основните ястия да не са десерти под прикритие, може спокойно да се насладим на същинския десерт.

Статията е базирана на книгата „Компас на храненето от Бас Каст, предоставена с любезното съдействие на издателство „Хермес“