Как да научим първокласникa да се храни здравословно в училище

хранене първи клас домашна храна

Храненето на детето е изключително важно за неговото здраве и развитие. Но докато в яслата и детската градина то е постоянно под контрола на възрастни хора – на родителите или на персонала в детското заведение, когато детето тръгне на училище, нещата драстично се променят.

В първи клас, освен всички други нови неща, към които трябва да се адаптират децата, е необходимо да започнат да проявяват и много по-голяма самостоятелност по отношение на храненето. Тази промяна съвсем не е за подценяване и е много важно родителите да помогнат на първокласника да продължи да се храни разнообразно и пълноценно, а не да използва самостоятелността си, за да яде всеки ден всевъзможни нездравословни храни като чипс, вафли, близалки, бонбони или газирани напитки, които вече може да си набави сам.


Макар и в някои училища да е въведено като правило на първокласниците да не се дават джобни, а домашна храна, все още на доста места този проблем си остава доста сериозен.

Какво трябва да знаят родителите на учениците в първи клас за храненето и как могат да стимулират детето си да се храни правилно в училище? Ето някои полезни съвети.

 

Храненето вкъщи

За разлика от детските градини, някои училища не осигуряват сутрешна закуска, така че – ваш ангажимент е да приготвите нещо здравословно и питателно за хапване, преди да изпратите детето на училище. Не подценявайте този момент – много от децата са разсеяни или им липсва енергия през първите часове, ако не са закусили.

По отношение на вечерята – погрижете се тя да е в достатъчно ранен час. Обикновено децата са много гладни в края на учебния ден и рискувате да се натъпчат с нездравословна храна, ако не сте осигурили пълноценна вечеря своевременно.

Храненето в училище

В повечето училища има стол. В него на децата се предлага обяд: супа, основно ястие и десерт. Някои столове предлагат на първолаците закуска в 10 часа. Столът работи по рецептурници, изготвени от Министерство на здравеопазването за детско и ученическо хранене.

Всеки стол има различна организация за продаване на купони и провеждане на обяда. Затова е важно да попитате: кой и кога ще води детето в стола, какви са цените на купоните, къде и на какъв период от време се продават, къде можете да се информирате за дневното меню и кога можете да посетите стола, за да видите условията в него.

В много от училищата има и бюфет (т. нар. лавка), от който учениците могат да си купят различни закуски и напитки. Децата ходят в лавката, когато имат възможност и желание за това и си купуват храна по свой избор. Задължително е там да се предлага само здравословна храна, но това невинаги е съвсем така – ето защо, следете какво консумира детето и при нарушения – сигнализирайте незабавно.

Има училища, в които не се разрешава на децата в първи клас да се дават джобни, именно за да се избегнат проблемите, свързани с храненето на все още не особено самостоятелните деца. Но това не е регламентирано законово, а по-скоро изискване към родителите от класния ръководител в някои класове.

През 2014 г. по настояване на Асоциация Родители и Национален алианс „Усмихни се с мен“ бяха приети промени в правилата за провеждане на конкурси за наематели на училищни столове и лавки в Столична община. Сега вече в края на всеки срок родителите дават оценка на наемателите и тази оценка важи при последващо кандидатстване на наемателя за стопанисване на училищен стол или бюфет.

Можете да проверите как стоят нещата във вашата община и училище и да инициирате съответните промени и при вас. За всякакви нередности, свързани с храната и хигиената в училищните столове или бюфети, се обръщайте към училищното ръководство. От 8:00 до 21:00 часа можете да сигнализирате и на горещия телефон към Българската агенция по безопасност на храните – 0700 122 99.

Домашна храна в училище

Кутията с домашна храна е широко разпространена практика в много европейски училища, а напоследък навлиза и у нас. Не се притеснявайте да приготвите такава кутия, ако смятате, че така ще осигурите по-добро хранене на детето си в училище.

Ето няколко съвета, за да е успешен този опит:
 • Проверете къде може да се храни детето ви с домашно приготвената храна. Храненето „на крак“ или на перваза на прозореца скоро ще убие желанието му да си носи храна от вкъщи.
 • Не се карайте и не натяквайте, ако част от храната се връща недоядена. Подобен подход може да доведе единствено до изхвърляне на храната, за да се избегнат неприятностите вкъщи.
 • Слагайте по-големи порции – често децата в първи клас имат желание да почерпят новите си приятели, в което няма нищо лошо, стига вашият мъник да не остане гладен.
 • Приготвяйте храната заедно с детето. Когато то е вложило емоция и творчество, много по-вероятно е да хапва с по-голям ентусиазъм.
 • Приготвяйте храната на подходящи хапки. Парчетата ябълка или малките кюфтенца имат по-голям шанс да бъдат изядени, отколкото цял портокал или пържола.
 • Осигурете подходящи прибори – може да са и за еднократна употреба или пък коктейлни пръчици или клечки за зъби, ако са подходящи за конкретното ядене.
 • Използвайте кутии с разграничители или „кутия в кутията“, за да избегнете смесването на отделните ястия и търкалянето на храната.
 • Научете детето да разпределя храната си – в много случаи е необходимо да му сложите храна за закуска, за обяд и за следобедна закуска (ако ходи на занималня). То трябва да знае коя от храните за кога и как да ги разпредели.
 • Обсъдете варианта за домашно приготвена храна с другите родители – така детето ви ще има компания.

Водата

Пиенето на достатъчно количество вода всеки ден е жизненоважно за подрастващия организъм. Вашето дете трябва да изпива до 2 литра вода всеки ден.

Това, което можете да направите като родител е:
 • да проверите годна ли е за пиене водата от водопровода в училище;
 • да напомняте и следите детето да си взима бутилка с вода за училище всеки ден;
 • да сложите етикет или да надпишете с маркер шишето на вашето дете, за да не го обърква с други шишета;
 • да обясните на детето, че газираната или подсладена напитка не утолява жаждата и е по-добре, когато е жадно, да пие вода.

Някои родители и класни ръководители намират решение в апарати за вода в класната стая. В такъв случай обаче купуването и поддържането на апарата и консумативите към него са грижа на самите родители.

 

В статията са използвани материали от Наръчник за родители „Добре дошли в 1. клас“, съставен и издаден от Асоциация Родители

Вижте още:

Типичният училищен обяд в 10 страни по света

10 съвета как да стимулираме децата си да се хранят здравословно

Преходът от детска градина към училище – трудностите за един първокласник

Как един баща помага на срамежливия си син да създаде приятелства в училище