Инатливите деца – има ли решение?

инатливо дете

Напоследък все по-често чувам родители да казват – „моето дете е доста инатливо – все повтаря Не, Не искам и Няма, тръшка се и отказва да спазва правила. Не знам какво да правя, каквото и да опитвам, все е без ефект“.

Ако четете тази статия, най-вероятно и вие сте към групата родители, които си задават въпроса „Къде бъркам?”.

Поколенията се променят, децата също

Истината е, че времената се менят, децата също. Да отглеждаш дете не е универсален процес и това, което е работелo и действало преди 20 години, може да се окаже неефективно днес. Съвременните деца растат в по-различни условия, заобиколни от информация, от технологии. Има редица теории, според които с промяната на поколенията се променя и поведението на децата – едно дете на три днес е твърде вероятно да се отличава много от едно дете на същата възраст преди години. Ето защо е добре да осъзнаем това и да го приемем.

Не гледайте на детето си като на проблемно и различно

Скоро чух една майка да казва „Не разбирам – защо точно на мен се случва това? Всички други деца слушат, само моето не.” Само два дни по-късно чух подобна реплика от друга майка. Да си мислим, че своенравността и инатливите прояви са някакво изключение, е заблуда. Не гледайте на детето си като на проблемно и не мислете, че тръшкането, инатът и нервните изблици се случват само във вашето семейство. Истината е, че малчуганите преминават през различни етапи – бебешки пубертет, започващ още около двегодишна възраст, желание да покажат, че са самостоятелни и независими (въпреки, че реално не са способни на истинска самостоятелност), неспособност да изразяват желанията си с думи (ако още не са проговорили), което нерядко води именно до подобен тип поведение.

Наказанията не са най-добрата идея

„Въвеждането на ред” чрез повишаване на тон и използване на наказания определено няма да помогнаe на детето „да се поправи”. Най-много проявите на тръшкане, инат и непослушание да зачестят. Или просто детето да развие страх от родителя, който след време ще създаде редица други трудности.

Задоволяването на всяка прищявка също не е решение

Ще ви разкажа друг случай – дете в парка се возеше на една от онези коли с жетони и когато трябваше да слиза, започна да плаче и да се инати. Баща му каза – „пускам още един последен жетон, след това слизаш, разбра ли?”. Детето естествено се съгласи, все пак получаваше това, което иска. Когато колата отново спря, то пак се разплака и разгневи. Татко му се огледа притеснено и за да успокои детето, пусна нов жетон. Това се повтори още няколко пъти и накрая бащата трябваше буквално да извлече детето насила.

Запомнете – винаги спазвайте това, което казвате. ВИНАГИ – без изключение. Ако не сте сигурни, че не можете да спазите казаното, не го казвайте. Нека това, което не е позволено, бъде такова до край, а не да променяте решението си след поредното тръшване, викове и крокодилски сълзи. Едно дете, колкото и малко да е, много бързо разбира как може да постига целите си с викове, плач и инат. И ще ги прилага, без да се поколебае.

Използвайте малко повече хитрост и заложете на игри

Вместо „Тръгвай веднага!”, кажете „Готовиии, стааарт!”. Вместо „Изгаси телевизора и лягай, няма да повтарям повече”, кажете „Искаш ли ти да натиснеш голямото червено копче на дистанционното?”. Вместо „Измий си зъбите, да не повтарям повече” кажете „Хайде да се състезаваме кой пръв ще си измие зъбките”. Зная, че е много трудно човек да има търпение и въображение, за да се справя с деликатните инатливи ситуации всеки път, но повярвайте – по-добре да вложите усилия в това, отколкото в заплахи и викове. Когато децата играят и се забавляват, са много по-склонни да изпълнят това, което им казваме.

 

Търпение…

Родителството е един истински тест за търпението, физическите и емоционални сили и способността ни да превъзмогнем себе си. Истината е, че не знаем на какво търпение сме способни, докато не ни се случи да имаме дете. Ето защо, не приемайте инатливите прояви на вашите малки наследници като края на света. Децата са като бял лист хартия, който ще бъде запълнен с цветовете, които ние решим да изберем.

Автор: Кристина Младенова

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

Родителските капани и дисциплината при децата

Не искам да крещя на детето си

Бебешки пубертет – какво се случва с детето през този период?

7 родителски правила срещу разглезени деца