Захранване на бебето със сок

бебе захранване сок

Кога можем да въведем сок в менюто на бебето и в какви количества е здравословно приемането на плодови и зеленчукови сокове е въпрос, който често си задаваме, когато мислим за захранването на бебето.


За ранното въвеждане на сокове

Според старата руска школа, която все още има последователи у нас, соковете са първата „твърда храна“, която въвеждаме в менюто на бебето още на възраст 1 месец. Все още мнозина педиатри ползват тази схема за захранване и препоръчват на майките да захранят своите едномесечни бебета със сок от ябълка и морков. Това ранно захранване е имало някакъв смисъл в миналото, когато е измислена тази схема, в периода на ранния социализъм, когато майките са били стимулирани да се връщат бързо след раждането на работа и да не кърмят бебетата. Поради липсата на адаптирани млека за кърмачета в този период, бебетата масово са били хранени с кисело мляко. Киселото мляко обаче не съдържа достатъчно витамини и минерали, нужни за здравословното развитие на бебето и поради тази причина е било необходимо ранното въвеждане на плодови сокове. Очевидно в днешни дни, когато майките са стимулирани да кърмят достатъчно дълго децата си, а дори и да не кърмят има подходящи адаптирани млека за кърмачета, нужда от ранно захранване с плодови и зеленчукови сокове няма.

Неблагоприятни въздействия

Прясно изцеденият сок, макар да съдържа много витамини и минерали, има силно изразена киселинност, която уврежда все още неукрепналия бебешки стомах. Повечето плодове и голяма част от зеленчуците освен това, особено в суров вид са доказани алергени и ранното им въвеждане в менюто на бебето може да отключи алергии, някои от които ще си проличат чак след време.

Кога и колко сок е добре за бебето?

През първите шест месеца от живота на бебето най-добрата храна, която подпомага здравословното развитие на детето е майчината кърма. Световната здравна организация препоръчва изключително кърмене през първите 6 месеца от живота на бебето. Това означава бебето да не приема други храни и напитки, различни от кърма. В случай, че кърменето е възпрепятствано, препоръчително е през първите 4-6 месеца от живота на бебето то да бъде хранено единствено с адаптирано мляко за кърмачета.

Предлагането на плодове и зеленчуци в менюто на бебето е препоръчително да започне на възраст около 6 месеца със зеленчукови и плодови пюрета, приготвени от сварени зеленчуци и сварени/сурови плодове. Можете да предлагате на бебето и големи парчета плод/зеленчук, които то да държи в ръчичка. Първоначално само ще смуче и облизва и в последствие ще се научи да отхапва и дъвче от тях. Целите плодове и зеленчуци, независимо дали на парчета или пасирани на пюре са за предпочитане пред плодовия/зеленчуковия сок, тъй като те са по-щадящи за бебешкия стомах и освен витамини и минерали съдържат също така фибри и други хранителни вещества полезни за бебето, които отсъстват в сока.

Плодови и зеленчукови сокове можете да предложите на бебето на възраст над 8 месеца, като до 1 годинка количеството плодов сок на ден не бива да надвишава 80мл.

Имайте предвид, че витамините в соковете се съдържат предимно в прясно изцедените сокове и по-голямата част от тях отсъстват в готовите сокове, предлагани на пазара, които са преминали през пастьоризация и бутилиране. С други думи няма полза да давате на бебето бутилирани сокове а  и ежедневният им прием може да доведе до образуването на кариес, поради захарите, които съдържат.

Когато давате сок на бебето, той трябва да бъде прясно изцеден, тоест да се консумира веднага след изцеждане, защото много бързо губи полезните си витамини. Ако изцедим сутринта сок и решим да го дадем на бебето на обяд, по-добре да не го даваме изобщо. Вредата от сока в този случай ще е по-голяма от ползата.

Сокове, които да избягваме преди 1 годинка

Има плодове, които са силно киселинни или силни алергени и соковете от тези плодове следва да бъдат избягвани през първата година.

Не давайте на бебето сокове от:

  • цитруси;
  • киви;
  • горски плодове – ягоди, малини, къпини, боровинки.

Макар ние възрастните да сме свикнали, че соковете са много полезна и здравословна храна, въвеждането им в менюто на бебето е добре да стане късно и пестеливо, като през първите 6 месеца най-добрата храна за бебето е майчиното мляко, а през следващите месеци въвежданите плодове и зеленчуци е най-добре да бъдат предлагани под формата на пюре и сурови парченца.

Автор: Нели Василева-Стефанова

babysling-bg.com

Вижте още:

Захранване на бебето с кисело мляко и млечни продукти – кога и как?

Захранване на бебето: начало на захранването

5 принципа на здравословното хранене на децата

Хранителните алергии при децата