5 неща, които не бива да казваме на наскоро родилите майки

Казват, че когато една жена стане майка, тя получава едно бебе и още сто съветници. Понякога – неволно или не, правим така, че наскоро родилите дами да се чувстват неловко или неприятно. Ето кои са репликите, които е добре да избягваме:
  1. Кога ще се ражда бебето?

Да, говорим за онзи неловък момент, в който виждате жена с коремче и след въпроса „Кога ще се ражда бебето”, отговорът е „Ами то вече се роди”. При някои жени прибирането на корема и влизането в старите дънки отнема доста време, което в много случаи не е приятно. Със сигурност неуместните коментари на странични хора няма да им помогнат, затова е добре да бъдем внимателни и съобразителни.

  1. Знаеш ли изобщо какво правиш?

Твърде вероятно е отговорът да е „Не”. Всяко начало е трудно и някои наскоро родили мами са подложени на истински стрес и изпадат в паника за най-малкото нещо. Например – поглеждат нощем дали детето диша, звънят не педиатъра през час и се чудят дали са сложили памперса правилно. Със сигурност обаче критиката от роднини или приятели няма да им помогне и ще им създаде още повече страхове и съмнения.


  1. Не искам да те плаша, но ще става все по-трудно…

Чували сте го, нали? Почти всяка майка е чувала реплики от подобен тип в някакъв момент. При наскоро родилите дами обаче това си е направо плашещо, особено, когато и без друго нещата им се виждат доста трудни към настоящия момент. А и в подобни твърдения изобщо няма резон, тъй като всяко дете е различно. Някои са неспокойни като бебета, след което са доста по-сговорчиви като пораснат. Други пък изобщо не плачат като новородени, а през периода на бебешкия пубертет започват да проявяват инат и своенравност.

  1. Твърде много се притесняваш!

Всяка жена, която наскоро е станала майка, в по-голяма или по-малка степен има своите притеснения и тревоги. Това едва ли ще се промени, ако някой я съветва да спре с терзанията и да се успокои. Вместо да повтаряте на всеки час „спри да се притесняваш”, по-добре направете нещо, с което да помогнете или поне да разсеете напрежението.

  1. Моето бебе не правеше така…

„Моето бебе спеше по цяла нощ”, „Никога не е имало колики”, „Толкова лесно свикна с кърменето” и т.н. Все неща, които не е особено уместно да споделяме – те по никакъв начин не помагат на една майка, която тепърва се опитва да изгради връзка с бебето си и да му създаде режим и навици. В съветите няма нищо лошо, стига те да са дадени деликатно и с необходимата доза разбиране и подкрепа.