„Сънчо“ – историята на едно вълшебно детство

Едва ли има родител, който да не помни „Сънчо“ – любимият герой, който се появяваше на екрана на всяка вечер 10 минути преди 8.


Сънчо вече е на 57 години. Твърде стар, за да може да се конкурира със съвременни герои като Маккуин Светкавицата, Спайдермен, Батман или феите от Уинкс. Но пък си остава любим спомен за децата от 70-те и 80-те, за които Сънчо беше не просто единственият анимационен персонаж от екрана, но и символ – на едно безгрижно, свободно и изпълнени с игри детство.

За първи път Сънчо се появява на екран по БНТ в рубриката „Лека нощ деца“ през 1960 г. Тогава телевизията е само една, а времето за гледането й, което децата отделяха, съвсем не беше повод за безпокойство у техните родители. Просто защото през повечето от него бяха навън – с топка, въже, тръбичка за фунийки и верни приятели. А сънчо – той си беше там, всяка вечер в 8 без 10. Не че след като свършеше 10-минутният епизод всички бяха по леглата, но традицията да чуем „Аз съм сънчо, ида от горица, да ви кажа лека нощ дечица…“ си остава незабравима.

През годините шапката на детското филмче се променя и се появяват разнообразни сезонни версии, всяка от които чудесно по своему.

Всъщност – Сънчо беше само предвестник на популярни детски поредици като „Педя човек Лакът брада“, „Няма никой вкъщи“, „Барбароните“, а по-късно и „Банани с пижами“, „Джейми и вълшебното фенерче“. И най-голямото доказателство за това колко любим е Сънчо, е опитът на БНТ през 1993 г. да го замени с нещо ново и модерно и да заложи на нова шапка за „Лека нощ деца“. Вълната от недоволство от страна на деца и родители обаче принуди телевизията да върне стария Сънчо, такъв, какъвто го познаваме. И ако не си спомняте съвсем ясно любимата детска песничка, ще ви подсетим:

Аз съм Сънчо (текст на песничката)

Аз съм сънчо, ида от горица, да ви кажа „Лека нощ, дечица!“,

че е тъмно вече вън. Време е за сън! Време е за сън! (2)

Спят цветя, поля, гори, тревички,

легнаха в гнездата всички птички.

Спят градчета и селца. Лека нощ деца! Лека нощ деца!

Песничката „Аз съм Сънчо“ е по текст на Димитър Спасов и музика на Петър Ступел.

 

Вижте видео, което е събрало всичките сезонни версии на „Сънчо“, които ще ви напомнят за детството и ще ви усмихнат 🙂 :