Конюнктивит и ушни инфекции застрашават децата през лятото

лято имунна система

Лятото е в разгара си, а отпускарите са повече от работещите. Диариите и кожните изгаряния мъчат всеки втори, но хората са наясно с тях и са взели предпазни мерки. Малцина обаче се замислят, че не само стомашно-чревният тракт и кожата са изложени на опасностите на лятото. Очите също страдат от силните слънчеви лъчи и занижената хигиена край басейна.


Вирусните конюнктивити мъчат най-често децата през лятото, но и възрастните не са застраховани, твърдят медиците. Според тях проблемът не е в морето, нито в басейните, а в количеството хора на квадратен сантиметър. И във върлуващите през този период аденовируси и ентеровируси. Конюнктивитът обикновено започва със силно зачервяване – в окото могат да се появят и кървави петънца. Секрецията е бистра, а не гнойна като при бактериалния, уточняват офталмолозите.

По думите им преди тези издайнически симптоми детето, и дори възрастният човек, може да вдигнете лека температура или да се оплаче от кашлица. Това кара много хора да смятат, че са пипнали летен грип. Няма капки, които лекуват вирусни конюнктивити, тъй като това са самоограничаващи се инфекции. Или иначе казано – минават от само себе си. Слагат се антибиотични капки, за да не се превърне вирусната инфекция в бактериална.

Двете се различават по това, че вирусната засяга двете очи, докато бактериалната – само едното. Но пък вирусният конюнктивит е много по-опасен, защото се предава значително по-лесно – предимно по контактен път. Ето защо във втория случай хигиената е от първостепенно значение. Специалистите съветват да се използват отделни кърпи и калъфки за възглавници. В противен случай заболяването може да обхване всички членове на семейството.

Ако до 10-14 дни оплакванията не преминат, трябва да се потърси лекарска помощ, защото конюнктивитът може да се е превърнал в кератит. Това означава, че се е възпалила и роговицата на окото, обясняват специалистите. При това усложнение лечението вероятно ще се проточи цял месец, като си прилагат антибиотични капки и кортикостероди.

Не бива да се пренебрегва и факта, че ултравиолетовите лъчи на слънцето също са опасни за зрението, припомнят още офталмолозите. По думите им продължителното пребиваване на открито без широкопола шапка и добри слънчеви очила може да завърши със сериозни патологични изменения във вътрешната структура на окото. Ако за кожата най-опасни са обедните часове, когато слънцето е в зенита си, то при зрителния орган е обратно – най-много ултравиолетови лъчи попадат право в очите, когато слънчевият диск не е толкова високо.

 

Къпането в басейните води до болка в ушите

Kъпането в мръсни басейни, използването на климатици през лятото, пътуването със самолет и неправилното почистване на ушите могат да доведат до неприятна болка и възпаление, известно като отит.

На първо място този здравословен проблем се провокират от разликата в температурата на улицата и в колата или офиса, където се използва климатик. Освен това високите температури, които водят до по-голямо изпотяване и до нарушаване на външния проход на ухото, улесняват проникването на инфекции и размножаването на гъбички.

Според лекарите проблем е и навлизането на вода в тъпанчетата при къпането и гмуркането в басейн или друг някакъв водоем. Неправилното чистене на ушите с клечки, в горният край на който има памучно тампонче, също може да нарани канала и да доведе до проникване на патогенни агенти и възникването на външен и среден отит.

Медиците посочват също така, че много често при пътуване със самолет заради възникването на бърза промяна на налягането и ако имаме съвсем незначително възпаление в носа или просто хрема, може също да се сдобием с отток или дисфункция на слуховата тръба.

Източник: Hospital.bg