Разкритие (родово разширение) преди и по време на раждане

разкритие разширение маточна шийка раждане

Какво представлява разкритието?

По време на родилния процес ще чуете много за родовото разширяване на шийката на матката, известно като разкритие. Но какво представлява то? Към края на бременността, с наближаването на раждането, шийката на матката трябва да изтънее и да се отвори, за да поеме бебето своя път към света.

Разширението на шийката на матката се измерва в сантиметри, като при 0 сантиметра е напълно затворена, а при 10 сантиметра (приблизителната ширина на главата на новороденото) говорим за пълно разкритие. Шийката на матката трябва да бъде напълно разширена, за да може майката да започне да избутва бебето при раждането.


Симптоми за наличие на разкритие

Шийката на матката може да започне да се разширява няколко дни и дори седмици преди раждането наистина да започне. В този момент повечето жени няма да забележат почти никакви физически симптоми на наличие на родово разкритие. Но сред важните сигнали, че разширяването е започнало и че вече имате разкритие са:

Падане на слузестата тапа  – това е гъста слуз, която блокира отварянето на матката по време на бременност. Когато шийката на матката започне да се отваря, слузната тапа се отделя и излиза под формата на секрет.

Контракции – няма да можете да почувствате отварянето на шийката на матката, но ще усетите маточните контракции, които работят за разтягането ѝ. Докато матката се свива, тя дърпа шийката нагоре бавно и стабилно, което води до по-широко разкритие. Точно колко болезнени ще са тези контракции е индивидуално при всяка жена.

Как се проверява какво е разкритието на шийката на матката

Ако имате неусложнена бременност, вашият акушер-гинеколог вероятно ще започне да проверява за разкритие след 36-тата гестационна седмица. Ще бъдете изследвани и по време на самото раждане, за да се следи напредването на родилния процес. Обикновено измерването става „на ръка“ – практикуващите акушер-гинеколози са обучени да измерват разкритието на шийката на матката с пръсти. Тези прегледи не би трябвало да са болезнени, но може да са малко дискомфортни.

Може ли да има разкритие, без да е налице родилен процес?

Толкова много се набляга на разкритието на шийката на матката по време на родилния процес, че това води до объркване. Всъщност разширяването може да започнете седмици преди деня на раждането – така че, ако вашият лекар каже, че сте с разкритие от 1 сантиметър при прегледа на 38-та седмица, не приемайте за правило, че бебето е напът. Някои бъдещи майки имат разкритие от по 3 или 4 сантиметра доста преди раждането да е започнало.

От друга страна, също така е нормално шийката на матката изобщо да не е разширена преди раждането. Така че – не се притеснявайте, ако сте достигнали 40 гестационна седмица и все още сте с 0 сантиметрово разширение. Тялото ви все още може да се подготвя за раждане и това да става с бавни темпове. Разкритието е само едно парче от пъзела в процеса на раждане.

Може ли да се ускори процеса по увеличаване на разкритието?

Разбираме – нямате търпение всичко да приключи и да гушнете своето мъниче. Но за съжаление, няма много неща, които можете да направите сами, за да накарате шийката на матката да се разшири по-бързо. Все пак, въпреки че няма сигурен начин за ускоряване на раждането, има няколко стъпки, които можете да предприемете, „за да наклоните везните“ .

За да се разшири шийката на матката, са необходими силни контракции. Най-добрият начин да постигнете това е като подпомогнете естественото освобождаване на окситоцин в тялото си. Ето няколко начина, чрез които може да стане това:

Движение

Някои проучвания са установили, че жените, които са били физически активни и са посещавали леки спортни занимания през цялата бременност, са имали по-кратък първи и втори етап на раждане от тези, които не са били активни по същия начин. Леките упражнения по време на началния етап от раждането също могат да помогнат.

Секс

Въпреки че все още няма ясен консенсус в това отношение, някои акушер-гинеколози могат да ви препоръчат именно секса като начин да се ускори раждането, особено ако терминът е преминал. Простагландините в спермата могат потенциално да подпомогнат процеса, а освобождаването на окситоцин при оргазъм може да предизвика контракции, причиняващи разширяване. Правенето на секс в края на бременността обикновено се счита за безопасно. Въпреки това, за някои бъдещи майки с определени рискови фактори сексът може да не е добра идея.

Стимулация на зърната на гърдите

Ако терминът ви е отминал, можете да помогнете на шийката на матката да се подготви за раждане и да задействате естественото освобождаване на окситоцин от тялото си, като стимулирате зърната с масаж или изпомпване. Имайте предвид обаче, че стимулацията на зърната може да причини особено интензивни и продължителни контракции, така че – консултирайте се с вашия акушер-гинеколог.

Причини шийката на матката да не се разширява

Ако наближавате термина си (или  той вече е отминал), но шийката на матката не е разширена, простата реалност е, че тялото ви просто все още не е в процес на раждане. Няма точен отговор какво точно кара тялото да започне да ражда или защо шийката на матката не винаги се разширява напълно. Възможно е вашите контракции просто да не са достатъчно силни, за да задействат процеса.

Ако нещата не се случват естествено, вашият лекар може да реши да предизвика раждане. В зависимост от ситуацията това вероятно ще включва физически интервенции и използване медикаменти, които могат да ускорят дилатацията в различна степен, включително вливане на окситоцин. Ако нито една от тези опции не накара шийката на матката да се разшири напълно, може да е необходимо Цезарово сечение по преценка на лекарския екип.