Защо бебето ни се събужда твърде рано и как можем да променим това?

бебе сън ранно събуждане

Бебето ви се буди в ранни зори, още преди 6:00 часа, всеки ден. А преди това няколко пъти сте ставали през нощта, за да го храните или успокоявате. Познато ли ви е? Всъщност дори и мъничето да спи непробудно цялата нощ, събуждането преди и около 5:30 часа е страшно изтощително. Какви са причините бебето да става толкова рано сутринта? Възможно ли е ние, родителите, да повлияем на неговия режим? Можем ли да го променим, без да разстройваме нашия мъник? Вижте някои отговори.


Всеки от нас е чувал оплаквания или пък самите ние сме си казвали: „Как ми се иска бебето да спи поне до 7:00 сутринта?“, „Здравословно ли е да се става в 5:00 часа?“, „Дали няма да припадна от изтощение, ако продължа да се събуждам в 5:30 всеки ден?“ Твърде ранното ставане е една от най-честите причини за смущенията на нормалния сън при родители на новородени и бебета. Това е така, защото в този период много често се съчетават принудителното събуждане преди изгрев слънце и голямото изтощение от грижите за малкото човече през деня и през нощта. 

Какво означава „твърде рано“?

Като прекалено ранно ставане сутрин специалистите определят събуждането преди 6:00 часа сутринта. За някои от нас, разбира се, „твърде рано“ означава преди 8:00 часа или дори преди 10:00, но всъщност, ако нашето мъниче се събужда някъде между 6:00 и 8:00 сутринта, това е верният път към здрав и спокоен сън. В повечето случаи бебетата на четири месеца и повече като че ли естествено влизат в цикъл на ранно ставане и ранно лягане. Преди тази възраст обаче новородените не следват някакъв определен ритъм на спане или пък доста често го променят. При тях може да се наблюдават както много късно заспиване през нощта, така и дълги часове сън независимо дали е ден или нощ.

Какви са причините за твърде ранното събуждане на бебето сутрин?

Вижте някои от възможните причини:

1. Обстановката в стаята на бебето предразполага към будуване

Това е често срещана причина, тъй като ние, родителите, понякога не се и замисляме, че условията в стаята, където спи нашето малко човече, го предразполагат да се събуди и да бодърства. Нека не забравяме, че бебетата все още нямат представа от астрономическото време, така че сигналите от заобикалящата ги среда имат огромно влияние върху съня им.

Какво можем да направим?

Нека стаята на новороденото е приятна и много важно – затъмнена. Количеството светлина в стаята е естествен знак, който сигнализира на мозъка да освободи хормони на съня или обратно – друг вид хормони, които го карат да будува. Ако стаята е затъмнена и тиха, особено сутрин при изгрев слънце, това е най-добрият сигнал за нашето мъниче, че времето за сън продължава.

2. Първата дневна дрямка на бебето е прекалено рано

Това е най-важния фактор, на който да обърнем внимание, ако забелязваме, че бебето ни е доста ранобудно. Ако мъникът се събужда сутрин преди 6:00 часа, съвсем естествено е да иска първия си дневен сън също сравнително рано сутринта. Ето защо, ако първата дневна дрямка на бебето е в прекалено ранен час ние несъзнателно стимулираме събуждането му (от нощния сън) за деня също в твърде ранен час. Това може да бъде илюстрирано с пример: нашето 6-месечно детенце се събужда в 5:30 часа сутринта, ние се стремим то да будува не повече от 2 часа преди първата дрямка, за да не се преумори, това води до първи дневен сън в 7:30 часа. Ето как се получава първа дрямка на бебето, която се случва близо до момента, в който ние всъщност бихме искали то да се събуди сутринта. Така режимът на мъничето е изместен по-рано и му създава навик, който ни е трудно да следваме. 

Какво можем да направим? 

Целта ни ще бъде да изместим първата дневна дрямка в по-късен час, за да спрем стимулирането на прекалено ранно събуждане сутрин. Да, това ще означава, че бебето ще постои будно малко по-дълго от препоръчителното, но ситуацията го изисква. Ето примерен график, който да изпробваме:

  • Ако мъничето спи 3 пъти през деня – първата дневна дрямка трябва да бъде преместена в 8:15 или 8:30 часа най-рано.
  • Ако спи 2 пъти в светлата част на денонощието – първата дрямка трябва да бъде в 9:15 или 9:30 часа най-рано.
  • Ако спи само веднъж през деня – дневната дрямка трябва да се премести за не по-рано от 11:30 часа.

3. Бебето спи прекалено много през деня

Добрият сън е въпрос на баланс. Всички ние се нуждаем от здрав и спокоен сън и от здравословно и пълноценно будно състояние, за да ни се доспи. Нещо много характерно за ранобудните хора е, че те обичат да подремват и всъщност „наваксват“ ранното събуждане с качествена дрямка. Ето защо, контролирането на количеството сън през деня може да помогне да изместим сутрешното ставане на бебето за по-късно.

Какво можем да направим?  

Най-напред да ограничим по-дългите дремки на детето. Това означава да пренебрегнем максимата „Никога не буди спящо бебе“, но в случая събуждането ще бъде оправдано, защото по-кратката дрямка ще помогне за установяването на баланс между времето за сън и времето за бодърстване през деня. 

  • Ако мъникът спи 2 или 3 пъти през деня – времетраенето на дрямката трябва да се ограничи до 2 часа най-много.
  • Ако бебето спи само веднъж през деня – времето за дрямката не трябва да превишава 3 часа.

Втора стъпка ще бъде да обърнем внимание и на общото времетраене на всички дремки на малкото човече през деня взети заедно. За да има бебето здрав и по-дълъг нощен сън, това общо времетраене не трябва да бъде прекалено. Ето и някои насоки:  

  • за 4-месечно бебе – не повече от 5 часа за дневен сън общо;
  • за 5-месечно детенце – не повече от 4 часа и 45 минути общо време за дремване през деня;
  • за 6-месечно бебе – не повече от 3 часа и 45 минути общо времетраене на дремките през деня;
  • за 7-месечно – не повече от 3 часа и половина за дневен сън общо;
  • за възрастта от 8 до 12 месеца – не повече от 3 часа общо време за дрямка през деня. 

4. Бебето не будува достатъчно през деня

Ако се върнем на баланса между времето за сън и времето за бодърстване на нашето мъниче, ще видим, че е съвсем логично през нощта да се компенсира това, което не е получено в достатъчни количества през деня. В случая обаче говорим за часовете за будуване – тоест, ако бебето не е било достатъчно време в състояние на бодърстване през деня, тялото му естествено ще се опита да компенсира това в тъмните часове на денонощието. Как ще го направи? Логично е – то или ще удължи моментите на будуване през нощта (ако все още се събужда нощем) или ще стане твърде рано сутринта. 

Какво можем да направим?

На първо място трябва да се уверим, че времето за бодърстване на бебето през деня е достатъчно дълго, за да се изморява и да му се доспива преди всяка дневна дрямка, както и да го накара да спи повече през нощта. Ако мъничето ви иска да будува по-кратко в светлата част на денонощието, това е нормално заради ранното му събуждане сутринта. Тези периоди на бодърстване обаче не трябва да са твърде кратки, защото така постоянно ще се въртите в кръга на ранното ставане и краткото будуване. Ако забележите, че детенцето изглежда уморено, когато се опитвате да го адаптирате към тези промени, използвайте слънчевата светлина като свой съюзник. Дневната светлина казва на мозъка, че е време за будуване и може да потисне хормоните на съня. Ето защо, ако бебето е кисело и малко сърдито, изведете го на слънце за 10-15 минути около половин час преди времето за следващата му дневна дрямка, възможно е това да го ободри.

В заключение – не забравяйте, че промяната няма да се случи изведнъж, за ден или за една нощ. Изчакайте седмица или 10-тина дни, за да видите дали има напредък. Промяната на режима на бебето не е проста работа, но с постоянство и търпение усилията ви могат да се увенчаят с успех

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg
Източник: baby-chick.com