9 основни умения, които всяко 13 годишно дете трябва да е усвоило

дъщеря тийнейджър пубертет

Всеки родител иска да даде най-доброто за детето си, да му осигури материални неща, грижа и внимание. Понякога обаче немалко майки и татковци, в стремежа си да постигнат всичко това, се превръщат в стожери на своите деца, опитват се да ги отменят във всяко занимание и ги лишават от самостоятелност.

За някои може да звучи невероятно, но има доста родители, които все още се отнасят с дъщерите и синовете тийнейджъри като със седемгодишни, опитват се да правят всичко вместо тях и си мислят, че това е израз на любов. Истинската любов обаче се състои в това да оставим детето да порасне, да го научим да се справя с определени задачи и да го оставим да ги свърши, дори и с риск да се провали.


Ето някои водещи умения, които 13 годишното дете трябва да е усвоило и които е добре да не вършим вместо него:

  1. Да ползва правилно нож и вилица

Скоро бях в един ресторант, в който момче на видима възраст около 15 нареди на майка си да му нареже пържолата, тъй като „той не може” (а най-вероятно и не иска). Дамата съвсем чинно взе чинията му и му наряза месото. Ножът и вилицата са просто пример, той може да бъде заменен с много други. Изводът е, че е редно да научим децата си на основни неща по време на хранене. Когато станат достатъчно големи, че да могат да боравят с остри предмети, без да застрашават себе си, не бива мама да се превръща в обслужващ персонал.

  1. Да участва в почистването на дома

Чистенето и  създаването на навици у детето, свързани с реда и хигиената у дома, също не са маловажни. Вие като родител, имате ролята да въведете тези правила. Мама не е слуга, а 13 годишните (че и тези на по-ранна възраст) са вече достатъчно самостоятелни, че да се погрижат, ако не за цялата къща, то поне за своята собствена стая.

  1. Да пътува самостоятелно с градския транспорт

За разлика от нашето детство, когато всеки сам се придвижваше до училище още от първи клас, днес живеем в други времена. Дори законово нямате право да оставяте малкото си дете да ходи само и да се връща само от училище. Но на една определена възраст, вече е време да се отдръпнем и да оставим порасналото си дете да придвижи до училище и да се върне само. Това е важна част от придобиването на ценни умения като способност за ориентация, самостоятелност, увереност.

  1. Да приготвя простички ястия

Не е нужно 13 годишното ви дете да е някакъв кулинарен факир, но е редно да може да си изпържи яйца, да си изпече сандвич или да си направи салата. Не секвайте поривите на вашия син или дъщеря да сготвят нещо с думите „Аз ще ти приготвя”. Така ентусиазмът едва ли ще се повтори, а и детето ви ще свикне вие да сте на разположение и да му приготвяте храна всеки път, когато огладнее.

  1. Да се събужда сутрин самостоятелно, без ваша помощ

Много майки-орлици стават преди детето си, за да се уверят, че не се е успало и се превръщат в нещо като движещ се будилник. Понякога тази „традиция” се запазва дори до времето, в което детето вече е записано в университет, а мама продължава да се буди в ранни зори, да приготвя закуска и да се грижи отрочето да е станало навреме. Научете детето си, че събуждането е негова отговорност, дори и с риск да се успи и да закъснее.

  1. Да сортира прането и да пуска пералня

Пералнята, прането и простирането може да се окажат непозната територия дори и за много възрастни. Не позволявайте вашето дете да стане един от тях и го научете за какво служат копчетата на тази машина.

  1. Да поръчва желаното меню в ресторант

Това е част от комуникационните умения, които детето би следвало да е усвоило до въпросната възраст. Позволете му то да направи своята поръчка в ресторанта, дори да поръча и за вас. Покажете му как се оставя бакшиш, какъв трябва да бъде той и как да съчетава храните, които поръчва.

  1. Да пазарува в супермаркета

Тук отново говорим за делегирането на отговорности. Ясно е, че и вие можете да напазарувате и сигурно ще стане по-бързо и по-лесно. Но давайки на детето си списък, който да изпълни или бюджет, в който да се вмести, това изгражда у него ценни умения.

  1. Да отстоява правата си

Не всяко дете има характер, който да му помогне в ситуации, в които се налага да отстоява правата си и да защити себе си. Но в много случаи вина имат и родителите, които бързат да се намесват и да се превръщат в адвокати на своето дете. В тийнейджърска възраст това може да бъде пагубно. Оставете своя син или дъщеря да води своите спорове самостоятелно, така ще му помогнете много повече. Можете да дадете съвет, ако такъв ви бъде поискан, но не се намесвайте пряко.

Ще завърша с любимата ми индийска поговорка, която е добре да си припомняме всеки път, когато сме на път да прекрачим границите в грижите за своите наследници: „Детето е гост в дома ти. Нахрани го, научи го, и го пусни да си отиде. Да го нахраниш – всеки глупак ще се справи. Да го научиш – това вече е по-сложно. А да съумееш да го пускаш на свобода – това вече е любов“.

Автор: Ася Георгиева

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

Страшната българска майка

20 важни неща, на които да научим детето си

Родителските саможертви и липсата на граници при възпитанието на детето

6 въпроса, които е добре да задаваме на детето си всеки ден