Конфликтите между родителите се отразяват на децата още от бебешка възраст

семейство кавги караници скандали

Все повече се говори за това, че децата са подложени на стрес, когато стават свидетели на конфликтите в семейството. Но не всеки родител знае, че възрастта, на която мъниците са способни да идентифицират неразбирателството между мама и татко, може да е още в първите шест месеца след раждането.

Според специалистите бебетата на по-малко от 6 месеца обикновено ясно усещат, че нещо не е наред в отношенията между техните родители. В резултат на това могат да настъпят физиологични промени точно като при възрастните – повишаване на кръвното налягане, ускоряване на пулса и повишаване на нивата на хормоните на стреса. Някои учени дори твърдят, че могат да определят степента на конфликта в семейството само с проби от урината на бебето, взети няколко пъти в денонощието. Бебетата и малките деца не винаги разбират за какво е конфликтът, но винаги знаят кога нещо не е както трябва.


Стресът, причинен от напрежение и неразбирателство между майката и бащата, е видим у детето и на поведенческо ниво. Бебетата в емоционално нестабилни семейства са по-неспособни да реагират позитивно на нови стимули, да се успокоят сами и да се възстановят от стресови ситуации. Накратко – много по-трудно им е да регулират емоциите си. Дори крачетата им понякога не се развиват както трябва, защото хормоните на стреса пречат на минерализацията на костите.

Когато такива деца навършат 4-годишна възраст,

нивата на глюкокортикоидите могат да бъдат два пъти по-високи от тези при деца от стабилни семейства.

Това е много тъжно, защото ефектите по принцип са напълно обратими. Дори 8-месечни бебета, отделени от травматизиращата ги среда, показват подобрение в разстояние на десет седмици. Всичко, което трябва да се направи, е да майката и бащата „да свалят оръжията“ вкъщи.

Ако враждебността между родителите продължава, децата демонстрират всички злощастни поведенчески знаци на дълготрайния стрес. Повишава се рискът от тревожни разстройства и депресия, разболяват се по-често, защото стресът отслабва имунната им система, по-агресивни са към връстниците си, концентрират се по-трудно и по-трудно владеят чувствата си. Техният коефициент на интелигентност е с почти 8 точки по-нисък в сравнение с този на деца от стабилни семейства. Лесно може да се предположи, че те по-рядко и по-трудно завършват гимназия и като цяло имат по-малко академични постижения.

Разводът като кулминацията на семейния конфликт

Децата на разведени родители, чийто брак е завършил със сериозни скандали, са с 25% по-предразположени към злоупотреба с наркотици до навършване на 14 години, по-вероятно е да забременеят извънбрачно и е два пъти по-вероятно да стигнат до развод. Тези хлапета имат и по-ниски оценки в училище.

Но конфликти се случват и в емоционално стабилни семейства, в които няма постоянна враждебност. Логично е да се запитаме доколко вреди на децата това? За щастие, изследванията показват, че най-важното след скандал, на който мъниците са били свидетели, е сдобряването да стане пред тях.

Много двойки се карат пред децата, но се сдобряват насаме.

Това изкривява възприятията на децата, дори когато са съвсем малки, тъй като те виждат само болката, но не и че има лек за нея. Родителите, които демонстрират сдобряването си след скандал, показват на децата си както какво е честна битка, така и как се възстановяват щети.

 

Статията е базирана на книгата „Правилата на бебешкия мозък“ на Джон Медина, молекулярен биолог на развитието със специални интереси в изолацията и характеризирането на гените, участващи в развитието на човешкия мозък. В България книгата достига до читателите благодарение на издателство „Изток-Запад“.