10 знаменитости, израснали с хиперактивност с дефицит на вниманието

Обикновено родителите на деца с хиперактивност с дефицит на внимание /ХАДВ/ са прочели всичко възможно за този вид разстройство и са потърсили съвет от поне няколко типа медицински лица и специалисти – лични лекари, логопеди, детски психолози и психиатри. Те са напълно наясно с негативите, които съпътстват тази диагноза – липса на стабилно внимание, импулсивност и двигателна активност, агресивност, дислексия или езиков дефицит,  повишена тревожност и др.

За родителите, а и за самите деца, обучението в традиционното училище се оказва доста труден и изпълнен с препятствия период. В днешно време изискванията за бързото и качествено усвояване на знания и умения е от изключително важно значение за по-амбициозните родители, учители и деца. Хиперактивните деца обаче не могат да се концентрират по-дълго в определена задача, нарушават дисциплината и проявяват агресия към съученици, което създава усещане у всички страни в образователния процес, че детето е неуспешно.

Какво всъщност не знаем за хиперактивността?

Това, което в повечето случаи родителите, учителите, а и самите деца не осъзнават, е че хиперактивността има и много положителни страни – изключителна памет, бърза реакция при решаване на задачи, емоционалност и желание за участие в групови занимания и работа в екип, лидерски качества, талант, амбициозност, целеустременост и т.н.


Въпреки, че хиперактивното дете понякога се възприема като трудно за обучение и възпитание, особено в масовото училище, но то често се реализира успешно в професионален план. Пример за това са следните 10 от най-популярните личности в света преуспели в различни области – от наука до спорт, музика и кулинария.

10 популярни личности, които са със синдрома хиперактивност с дефицит на вниманието

1. Алберт Айнщайн

Айнщайн е смятан за един от най-известните учени и интелектуалци в целия свят. Той публикува повече от 300 научни труда и над 150 други работи и получава почетни докторски степени от множество европейски и американски университети. През 1999 г. американското списание „Тайм“ го провъзгласява за Личност на столетието, а допитване до най-известните съвременни физици го определя като най-великия физик на всички времена. Притежава симптоми на хиперактивност с дефицит на внимание.

2. Хенри Форд

Той е американски инженер и предприемач, основател на автомобилната корпорация „Форд“. Хиперактивността му обаче му помага повече, отколкото му пречи и днес той се смята за пример в бизнеса и автомобилостроенето.

3. Уолт Дисни

Един от най-големите предприемачи на всички времена и присъствието му се усеща 50 години след смъртта му. С ХАДВ той успява да изгради империя и да направи продукт, който хората обичат и търсят десетилетия наред. И както всички знаем, това е едно от най-важните неща, когато става въпрос за създаване на дълготраен успех.

4. Майкъл Фелпс

Американскят плувец и спортистът с най-много златни олимпийски медали за всички времена. Има 28 олимпийски медала и е 23-кратен олимпийски шампион.  Заради хиперактивността в детството си е на медикаментозно лечение, но след като започва да спортува активно прекратява приема на лекарства.

5. Джъстин Тимбърлейк

Американски поп и ритъм енд блус изпълнител и актьор, роден в Мемфис, щата Тенеси има спечелени 4 награди „Грами“. Самият той страда от хиперактивност с дефицит на внимание и същевременно с това има и обсесивно-компулсивно разтройство.

6. Джейми Оливър

Оливър е един от най-популярните кулинари, гостувал и в България. Той подготвя и представя рецепти и меню, подходящо именно за хиперактивни деца.

7. Джим Кери

Актьорът е известен със своята импулсивност и емоционалност, които са резултат от поставената му диагноза ХАДВ. Той споделя в много от интервютата си, че е бил клоунът на класа си и често е нарушавал дисциплината.

8. Мишел Родригес

Тя е американска актриса, участвала в блокбъстъри като „Бързи и яростни“, „Заразно зло“, „Аватар“ и в популярни сериали. Тя самата като дете се е притеснявала, че нейната диагноза ще попречи на бъдещето й.

9. Адам Левин

Левин е фронтменът на Maroon 5, който също е диагностициран с ХАДВ. Той споделя, че като дете също е имал проблеми да се съсредоточава и фокусирането върху учебното съдържание. Нарушената концентрация и липсата на стабилно внимание продължават и днес като най- силно се усещат когато трябва да напише текст на нова песен.

10. Сър Ричард Брансън

Тази популярна личност е определението за магнат. С ХАДВ той създава компания, която на достъпни цени предлага космически пътешествия, собственик е на звукозаписни и авио-компании. Благодарение на своята хиперактивност той има енергията и креативността да поема рискове и да печели от това.

Е, както се вижда, децата с хиперактивност с дефицит на вниманието може да не са идеалните ученици, но те често са талантливи и могат да бъдат успешни в почти всички професионални сфери.

Като ученици тези деца не могат да бъдат вкарани в рамката на стандартното образование и обучение, но пък могат да получат допълнителни умения и компетентности чрез участието им в кръжоци и клубове по интереси. Спортът, актьорското майсторство, изобразителното и музикалните изкуства носят не само удовлетворение и спокойствие на този тип деца, но могат да бъдат и поле за професионална реализация и успех.

На хиперактивните деца трябва да се гледа позитивно. Често те са тези, които имат смелостта и енергията да правят грандиозни планове и промени!

Автор: Теодора Пампулова
– детски психолог и Координатор на ДПБ за гр. Пловдив и региона

 

Вижте още:

Хиперактивност при детето?

Хиперактивните деца – какво трябва да знаем?

7 алтернативи на наказанието, които улесняват възпитанието на детето

Тръшкането при децата – проблем или нещо нормално?