Майчинството прави жените по-интелигентни

майчинство, интелигентни жени, Списание РОДИТЕЛ, Родител.бг, roditel.bg

Според ново изследване на Университета в Мичиган (САЩ), активното общуване на майката с нейното дете и грижата за новороденото активират определени мозъчни центрове, отговорни за емоционалната интелигентност и аналитичност.


След като жената стане майка, й се налага да премине през рязка промяна, която дава огромен тласък на нейните интелектуални способности. В експеримента са участвали 270 майки, при които се наблюдава сериозна промяна от гледна точка на способността им да се концентрират, да анализират и да улавят отсрещните емоции.

Дори жени, които преди да родят са били безкрайно небрежни към детайлите, показват повишена способност за аналитично мислене. Силната връзка с детето и продължителното общуване с него води до отделяне на определени хормони, които също оказват положително влияние върху женския интелект. Дамите са демонстрирали завидна способност да улавят сигналите на своите бебета, да реагират бързо при стресови ситуации и много адекватно да намират решение на възникващите проблеми при отглеждането.

Според учените, майчинството и раждането на дете са преломен момент в живота на всяка жена, който води до отключването на неподозирани възможности, както в интелектуален, така и във физически аспект.

Според изследването има връзка между това да бъдеш интелигентен в общия смисъл на думата и в това да бъдеш социално интелигентен. Придобитите в общуването с детето навици от страна на майката могат да помагат при решаването на въпроси от общ характер, могат да засилят логическите процеси и способността за намиране на изход при решаване на проблеми.