Как да изберем подходящ спорт за детето?

спорт деца тренировки

Ако вкъщи имате дете на възраст между 3 и 8 години, най-вероятно вече сте си задавали въпроса, който сме поставили в заглавието. Дали да направите стандартен избор с футбол/гимнастика или да заложите на по-екзотично решение, като например бойно изкуство? Добра идея ли е да се съобразите с интересите на мъника или по-скоро трябва да поставите безопасността му на първо място и да прецените добре риска от травми и появата на други потенциални негативни ефекти?

Тези и още един куп въпросителни се изпречват на пътя на милиони родители по света, които искат да открият полезно и приятно занимание за своите наследници, което ще им помогне да бъдат здрави, щастливи и може би ще им отвори вратите към успешна спортна кариера. Ясно е, че няма универсално решение, което можете да следвате стъпка по стъпка, уверени, че то е най-доброто. Ние обаче сме готови да споделим няколко ценни насоки, които е препоръчително да имате предвид, когато попълвате таблицата ЗА и ПРОТИВ при избора на спорт за най-малкия член на семейството.

Съберете 2+2

Често при взимането на важни решения „ключът“ към верния отговор се оказва в детайлите. Важно е да проучите добре обстановката, преди да се изгубите в мисли какво, кога и къде да тренира мъникът. Подобно проучване може да се окаже наистина полезно и да ви доведе до верния отговор неусетно. Разбира се, не е нужно да прилагате детективски методи и похвати, достатъчно е просто да отделите малко време за наблюдения и комуникация с малкия човек, за да получите нужната информация. На какво обича да играе с връстниците си, когато са в парка? Има ли  приятелче, което тренира нещо, което той/тя също би искал да опита? Допада ли му идеята да тренира в отбор или по-скоро предпочита да е индивидуален играч? Всички тези детайли могат да се превърнат в ценни жокери, които да използвате, за да улесните избора си.

Отговорете си на въпроса „Защо искам детето ми да спортува”

Когато търсите спорт за мъника си, е много важно да знаете с каква цел искате да тренира. Имате желание малкият човек да спортува, за да поддържа добра физическа форма или търсите решение на конкретен проблем (наднормено тегло, дефекти в опорно-двигателната система)? Желанието ви е просто да намерите място, на което да изразходва излишната си енергия или искате да търси професионално развитие в спорта? Добре е да сте наясно с тези условности още в самото начало, защото те ще ви помогнат да поставите адекватни критерии в избора на спорт и определянето на тренировъчен режим.

 

Съобразете се с генетичния потенциал на вашия син или дъщеря

Ако искате детето да се занимава сериозно със спорт и смятате, че то може да намери професионална реализация в тази област, можете да направите по-задълбочен анализ на възможностите му посредством генетично изследване за определяне на спортен потенциал. Резултатите от него ще ви дадат ценни насоки, съобразени с индивидуалния му генетичен профил. С тяхна помощ ще можете да изберете подходящ спорт и упражнения, с които да малчуганът да постига високи резултати и да намалите риска от травми.  Ще получите по-добра представа за това дали детето може да поема по-голямо или по-малко физическо натоварване, да отговаря по-добре на по-продължителни и леки или по-кратки и високо интензивни тренировки, както и какви са персоналните „настройки“ на организма му, свързани с определянето на подходящ хранителен режим, съпътстващ тренировките.

Спрете да се влияете от околните и се съобразете с нуждите и желанията на вашето дете

Не забравяйте, че вие, като родител, имате възможно най-добрата представа за това от какво се нуждае детето, защото познавате отблизо както физиката, така и психиката му. Това, че съседското дете тренира тенис и това му се отразява добре, не е достатъчна причина, за да изберете същия път и за вашия наследник. Желанието на дядо, който навремето е бил успешен маратонец, да превърне внука си в рекордьор на пистата, също не е добър съветник. Помислете какви са възможностите и от какво се нуждае вашето дете, така че да не се налага то да се отдалечава твърде много от  зоната си на комфорт. Всяко нещо, което детето прави без желание или под натиск, не е от полза. В крайна сметка спортът, освен полезно занимание, трябва да бъде и приятно преживяване, за да донесе очакваните позитиви.

Статията е подготвена от NutriGen

Вижте още:

Кой спорт е подходящ за детето и коя е подходящата възраст?

8 причини да запишем детето на плуване

Как да предпазим детето от гръбначни изкривявания и какво трябва да знаем?

4 причини да запишем детето си на йога