6 предимства в това да запишете детето си на спорт през януари

деца спорт спортни занимания

1. Използвайте енергията, свързана с новите начинания през Новата година 

За нас, възрастните, “Новата година” е моментът, в който си поставяме различни цени – започваме фитнес, храним се здравословно, лягаме си рано… Да, децата не са толкова обусловени от периода на годината, но ако вашият малчуган забелязва, че вие действително правите стъпки за по-добър начин на живот, естествено е да иска да се включи и той. Децата са най-добрите подражатели. Затова е изключително важно да дадете добър пример при следването на вашите цели, а не да си оставате само с празните приказки. 

2. Зимната ваканция има своите предимства 

Зимната ваканция за децата е оптимална като период, защото не е твърде дълга, за да изгубят всякакви навици за режим и учене, но е достатъчна, за да имат време да отпочинат, да се заредят и да са готови за нови предизвикателства. Използвайте момента, за да им предположите да опитат нещо ново – да спортуват.

3. Децата прекарват твърде малко време за игри на открито и имат нужда от движение

В студените вечери, когато се стъмва рано и навън е студено, децата разполагат с все по-малко време за игри на открито. Да, можете да ги заведете на детска площадка на закрито, но не е същото. Децата имат нужда да се движат активно, за да изразходват своята енергия. Сега е много подходящ момент да предложите на своя син или дъщеря някакъв вид спорт. Ще видите ползите от това свое решение в моментите, в които детето се прибира от тренировка изморено, но щастливо, и заспива на мига. 

4. Това е период от годината, в който няма чак толкова много други занимания

Зимният период за децата е по-ограничен от гледна точка на допълнителни дейности. А когато няма твърде много неща за правене и твърде много места за посещение, вашият малчуган може да се фокусира в спортната дейност, която сте избрали.

5. Имунната система на децата пада, а спортът я укрепва

Януари и февруари са месеците в които вирусите и грипните състояния преобладават. Не можете да предпазите вашето дете от всичко, но можете да му помогнете да бъде по-устойчиво към тях. Всеизвестен факт е, че спортуващите деца боледуват по-малко, защото спортът укрепва имунната система. За да се постигне този резултат, се изисква време, но когато през зимните месеци вашето дете контактува по-често с други силни и спортуващи деца, отколкото с тези по моловете през уикенда, шансът му да стане обект на вируси е много по-малък. 

6. Краят на учебния срок не бива да е краят на спортните занимания

Януари е времето за приключване на първия срок за учениците и често е свързан с по-натоварена програма. Много родители в този момент спират детето си от спорт, „за да му осигурят повече време за учене”. За съжаление по този начин не му помагате. Ако отнемете трите часа на седмица спорт, това не означава, че тези часове автоматично ще се добавят към времето за учене. По-вероятно е всъщност да останат разпилени. А спортът дава тонус, енергия и концентрация, които определено ще бъдат необходими на вашия малчуган, за да завърши срока по най-добрия начин, на който е способен.  

Всеки един месец може да си намерите достатъчно доводи детето ви да спортува и да се развива, но все пак не забравяйте, че най-подходящият момент е …  “сега”!

Автор: Весела Велин

Айкидо ДОДЖОТО 

През Януари Айкидо ДОДЖОТО дава  50 % отстъпка за новите записани. 

Научете повече на: www.dojoto.org/january-new-entrance