Въвеждане на месо в менюто на бебето

захранване с пюре от месо

Захранването на бебето с месни продукти е важен етап, който предизвиква и немалко въпроси у майките – „Кога е моментът да въведем месните пюрета?”, „С какъв тип месо да започнем?”,  „Как да приготвим бебешка храна с месо?”. Ето някои отговори:

Кога да захраним бебето с месо?

Обикновено педиатрите препоръчат въвеждане на месо в менюто на бебето от около 7-месечна възраст. Скорошно изследване на Департамента по педиатрия към Медицинския университет в Колорадо  стига до извода, че месото всъщност трябва да бъде една от първите или дори първата допълваща кърменето храна за бебето, която да се въведе след 6-месечна възраст. Причината за тези изводи е свързана с желязото от кърмата, което е жизненоважно и се абсорбира добре от организма на бебетата при кърмене. Въпреки това, когато изключително кърмените бебета се запознават с твърди храни, те започват да усвояват по-малко желязо от майчиното мляко. Това се случва, защото желязото в кърмата си взаимодейства с твърдата храна, която бебетата консумират – например –  оризовата каша, и не започва да не се усвоява достатъчно. Ето защо е добре твърдата храна, въведена в менюто на бебето, също да съдържа достатъчно желязо. Един от най-добрите източници на желязо е именно месото.

С какво месо се започва захранването и в каква последователност?

Няма строго определени правила за въвеждане на вида месо, но е добре да започнете с птиче месо (пилешко, патешко), след това – риба (за предпочитане – бяла риба), след което да се премине към червени меса (свинско, телешко). Заешкото месо също може да бъде част от местното пюре на бебето.

Разбира се, всяка храна има потенциала да предизвика алергична реакция и месото не е изключение. Ето защо, трябва да се въведе само един нов вид месо в определен момент и през следващите четири дни да се следи внимателно за всякакви признаци на алергична реакция или храносмилателен проблем.

Какви меса не трябва да се дават на бебето?

В ранна възраст не бива да давате на детето преработено месо като шунка, кренвирши, салами и деликатесни меса – те не са подходящи за вашето бебе. Те не само са с високо съдържание на сол, но и много от тях съдържат противопоказни добавки. Екзотичните морски продукти като миди, раци и други морски дарове, трябва да се избягват, поне докато детето не стане на две годинки. Причината е в опасността от развитие на тежки алергични реакции

Как да бъде приготвено месото, с което захранваме бебето?

Новите проучвания са установили, че колкото по-фино смляно е месото, толкова по-лесно тялото може да усвои желязото в него. Препоръчително е да предлагате редовни, но малки количества месо, смесени в друга храна (пюре от зеленчуци, например). Ако приготвяте пюрето у дома, е важно да почистите месото чрез премахване на всички видими мазнини. След това го поставете в найлонов плик и го счукайте добре с чук за месо, за да стане колкото се може по-тънко. Друго важно правило при приготвяне на бебешка храна с месо е то да бъде добре сварено, но и да не бъде пресготвено, тъй като това ще направи вкуса му неприятен за бебето.

При първоначално въвеждане на месо в менюто на детето, то трябва да е добре пасирано. За целта го оставете да изстине, нарежете го на малки парченца и го пасирайте в блендера заедно с другите зеленчуци, които ще съдържа пюрето с добавяне на вода от бульона, в който сте варили.

Добре е да знаем:

  • В никакъв случай не трябва да се прекалява с даването на месо, ето защо – следвайте инструкциите на педиатъра. Месото е високо протеинова храна, а много големи количества протеин могат да натоварят незрелите бъбреци на бебето.
  • Ако сте решили да заложите на домашно приготвени месни пюрета, винаги избирайте качествено месо и от проверени източници.
  • Не размразявайте месото, което ще използвате за готвене, в микровълнова фурна. Тя има неравномерно облъчване, което може да доведе до сготвяне на месото по краищата, а отвътре да е още замръзнало. Това е предпоставка за развитието на микроорганизми.
  • Ако бебето ви отхвърля месо в началото, изчакайте няколко седмици и след това опитайте отново.

 

Вижте още:

7 забранени храни по време на бременност

Захранване на бебето с твърди храни – примерна схема

Захранване на бебето с кисело мляко и млечни продукти – кога и как?

Хранителните алергии при децата – как да ги разпознаем и как да ги избегнем?

 

Comments are closed.