Захранване на бебето с твърди храни – примерна схема

захранване бебе твърди храни

Първите твърди храни, които ще въведете в менюто на бебето трябва да бъдат максимално щадящи и неалергизиращи. В тази категория влизат: ориз, картоф, тиква, круша, ябълка.

Оризът е изключително лесно усвоима и хипоалергенна храна, богата на въглехидрати, известно количество белтъчини, витамини, минерали и ензими. Изключително подходящ е за първа храна.

Картофът също е подходящ като първа храна. Вкусът му е приятен за бебето и е хипоалергичен. Съдържа вода, нишесте, захари, целулоза, мазнини и белтъчини, както и значително количество аминокиселини и минерали (главно калий, фосфор, магнезий). Имайте предвид, че картофите трябва да се белят тънко, защото полезните им вещества са точно под кората.

Тиквата съдържа 90% вода, но независимо от това е богат източник на каротин и витамини от група B, C, E, D, както и на редкия витамин T, който активизира обмяната на вещества в организма. Освен това е изключително богата на желязо. Съдържда също и минералите калций, калий, магнезий, мед и фосфор. А по хранителна стойност се равнява с картофа. Подходяща е за първа храна, защото е лесно усвоима и не съдържа алергени. Сладка е и това я прави привлекателна за повечето бебета.

Крушата е богата на органични киселини, които активират стомашните ензими. Освен това съдържа много витамини и минерали, както и растителни фибри. Действа разхлабващо и е чудесно средство при запек. (За да избегнете разхлабващия ефект комбинирайте крушата с оризова каша).

Ябълката е любима храна, често препоръчвана за захранване. Съдържа пектин и органични киселини, които в комбинация спомагат за оздравяване на чревната микрофлора, което осигурява и добра имунна защита. Съдържа почти всички витамини, както и много минерали и микроелементи, особено калий.

Как да започнем захранването?

Захранването може да започне с каша (оризова), със зеленчуково пюре – от картоф или тиква или с плодово пюре от круша или ябъка. Изборът е ваш. Донякъде вярно, но не задължително е твърдението, че децата захранени с плодово пюре, по-късно трудно свикват със зелечуковите пюрета, защото плодовите пюрета са сладки и приятни на вкус, а повечето зеленчукови са с не толкова добър вкус. Затова мнозина препоръчват захранването със зеленчукови пюрета да предшества захранването с плодови.

Независимо с какво започнете захранването важно е храните да бъдат предлагани на бебето в чист вид, без „подобрители“ като сол или захар. Солта е вредна за бебето преди 1 годинка, а захарта е носител единствено на „празни калории“ и бебето трябва да привикне с храните в натурален вид. Не мислете, че добавяйки захар ще направите храната по-привлекателна. Така само ще приучите бебето, че всичко, което яде трябва да бъде сладко и в последствие, то ще отказава несладките храни. Бебето няма изградени критерии относно това кое е вкусно и кое не. Както го приучите да се храни в началото, така че настоява то да се храни и в бъдеще. Храните предложени за първи храни всички до една са с мек, леко сладък вкус и ще бъдат харесани от бебето и в натурален вид, пасирани и разредени до нужната консистенция с преварена вода или кърма (адаптирано мляко).

Аз лично препоръчвам като първа храна оризовата каша, тъй като тя е изключително хипоалергична и щадяща стомаха. Ако се спрете на готова оризова каша обърнете внимание тя да съдържа САМО ориз, без други примеси и да бъде БЕЗМЛЕЧНА. Този тип каша може да разредите с преварена вода или с кърма. Аз лично никога не съм разреждала бебешките каши и пюрета с кърма, а само с вода, след което съм предлагала кърма от оригиналната опаковка :). Това разбира се е въпрос на личен избор. Ако решите да направите домашна оризова каша най-лесният начин за това е да сварите ориз (за предпочитане кафяв!) и след това с пасатор или блендер да смелите сварения ориз на гладко пюре разредено с достатъчно количество преварена вода или кърма до достигане на желаната консистенция.

Зеленчуково пюре от тиква или картоф можете или да закупите готово или да направите в домашни условия като сварите картоф или тиква с гарантиран произход и след това ги пасирате най-добре с водата, в която са врели или с преварена вода или кърма до получаване на гладка хомогенна смес с желаната консистенция.

Плодово пюре можете да закупите готово или да направите сами, следвайки същите инструкции, които важат и за зеленчуковите пюрета, с единствена разлика, че плодовете не е необходимо да се варят, а по-добре да се дават в суров вид, пасирани и разредени при нужда с преварена вода. Най-щадящият плод е круша – естествено растяща в сезона, но не и круши извън сезона, с неясен произход и състав. Извън лятно-зимния сезон, когато наличието на плодове е ограничено най-добре предлагайте на бебето готови бебешки плодови пюрета, с гарантиран състав и произход.

Четете внимателно етикетите на готовите бебешки пюрета и избягвайте пюрета, които съдържат добавена захар, нишесте и други съставки, различни от основния състав на пюрето.

Схема на захранване през 7 мия месец

захранване бебе твърди храни2Схемите на захранване могат да бъдат многобройни, в зависимост от това в какъв ред и комбинации предлагате храните. Тук ще предложим една схема, която ние смятаме за препоръчителна, поради описаните по-горе аргументи. Именно тази схема успешно приложих при дъщеря си:

На навършени 6 месеца (или когато бебето е готово) захранването започва с:

1ва седмица:

1 ден: Една лъжичка оризова каша (ориз разреден с преварена вода)

2ри ден: Две-три лъжички  оризова каша

3ти – 7ми ден: Постепенно увеличаване на предлаганото количество оризова каша до достигане на порция от 100 гр.

2ра седмица:

1ви ден: Една лъжичка пюре от тиква

2ри ден: 100гр. оризова каша

3ти ден: Две-три лъжички  пюре от тиква

4ти – 7ми ден: Постепенно увеличаване на предлаганото количество пюре от тиква до достигане на порция от 100 гр. + редуване с оризова каша.

3та седмица:

1ви ден: Една лъжичка пюре от круши

2ри ден: Пюре от тиква / оризова каша (100гр.)

3ти – 5ми ден: Постепенно увеличаване на предлаганото количество пюре от круши до достигане на порция от 50-100 гр.  и редуването му с оризова каша и пюре от тиква.

5ти – 7ми ден: Оризова каша с круши – 50гр. оризова каша смесена с 50гр. пюре от круши.

4та седмица:

1ви ден: Една лъжичка пюре от ябълка

2ри ден: Оризова каша с круша или пюре от тиква

3ти – 5ми ден: Постепенно увеличаване на предлаганото количество пюре от ябълка до достигане на порция от 50-100 гр. и редуване с тиква, ориз, ябълка

5ти – 7ми ден: Оризова каша с ябълка – 50гр. оризова каша смесена с 50гр. пюре от ябълка.

5та седмица:

1ви ден: Една лъжичка пюре от картоф

2ри ден: Оризова каша с ябълка или круша

3ти – 7ми ден: Постепенно увеличаване на предлаганото количество пюре от картоф до достигане на порция от 50-100 гр. с редуване през ден с други от въведените вече храни или ако детето не харесва картофа самостоятелно предложете комбинация между картоф и тиква или картоф и ябълка с максимална доза 100гр.

Така един месец след началото на захранването бебето ви вече успешно ще яде оризова каша – в чист вариант или с плод (круша или ябълка), плодово пюре от круши и ябълки и зеленчуково пюре от тиква и картоф.

Важно е да внимавате в тези първи стъпки в захранването да избягвате храни, съдържащи алергени и глутен (очаквайте специална статия за тях), както и ако бебето ви е на кърма, да избягвате готовите каши, съдържащи адаптирано мляко, а особено с внимание да избягвате кашите съдържащи обикновено краве мляко! Подбирайте за предпочитане в този ранен етап от захранването безмлечни каши, като след техния прием предложете на бебето да суче за дохранване.

Не по-малко важно е и да не насилвате бебето да яде, ако то не желае и да не използвате трикове за отвличане на вниманието, за да го нахраните без да усети. Храненето още от първия миг трябва да бъде приятно и сериозно занимание. Бебето не бива да свързва храненето с принуда и насилие, нито клоунски игри. Ако бебето не желае да яде, уважете желанието му и предложете друга, по-желана храна или го нахранете с кърма (адаптирано мляко). Насилствено хранените деца в последствие развиват отвращение към храната и стават злояди за години напред. Нека бебето ви обича храната и я възприема като нещо важно и приятно, а това ще стане ако бъде захранено, когато даде признаци, че е готово за това, не бъде насилвано да яде храни, към които изпитва инстинктивна непоносимост и бъде хранено, когато е спокойно и готово за това без играчки и забавления за отвличане на вниманието.

Автор: Нели Василева-Стефанова – детски психолог, класически хомеопат,
специалист по ранно детско развитие –
info@babysling-bg.com

Вижте още:

Захранване на бебето с кисело мляко и млечни продукти – кога и как?

Захранване на бебето със сок

Грижа за детските зъби – кога и как да започнем?

5 природни стредства за подсилване на детския имунитет