6 съвета, които да ни помогнат да отгледаме спокойни и щастливи деца

разговор дете родител възпитание

Няма спор, че да си родител е трудно. Понякога се чувстваме така, все едно ни е нужна диплома по „Управление на променливите настроения на прохождащите деца“ например, за да се справим с непредвидените ситуации, в които попадаме по много пъти всеки ден. Още по-трудно е да отгледаме и възпитаме спокойни и щастливи деца, при положение че всички ние се учим в движение как да бъдем родители.

Никой не ни казва предварително какво да правим с малкото човече, когато то предпочита да крещи и да плаче, вместо да говори. Или какво се очаква да предприемем, когато ние го обличаме, а то се съблича и приема всичко това като най-забавната игра на света. Или как да се справим, когато хлапето ни иска да яде само сини храни (ако не се сещате веднага, разбирам ви – няма много храни с този цвят). Уморително е, нали? Толкова да се стараем, а накрая пак да сме изненадани от поредното предизвикателство…

Но не се притеснявайте излишно, защото нещата с отглеждането и възпитаването на децата така или иначе никога няма да бъдат перфектни. Все ще има нещо, за което ще се чудим дали постъпваме правилно или не.

И все пак… Вижте няколко съвета, които могат да ни помогнат да минимизираме съмненията и дилемите си, защото като основополагащи родителски тактики са доказали своята ефективност във времето и в опита на много майки и бащи:

  1. Създайте режим на детето и се придържайте към него

Вярно е, че режимът е пълната противоположност на родителската интуиция, но пък децата обичат животът им да е структуриран. Дори малчуганите, които привидно се съпротивляват на всякакви графици и режим, всъщност се чувстват много по-добре, когато знаят какво да очакват от своя ден. Понякога това може да означава неудобство за родителите, защото трябва да прекъснем това, което правим, за да сложим мъничето да спи, например. Нека не забравяме обаче, че създаването на режим се отплаща в дългосрочен план. Затова, най-добре ще бъде да намерим най-подходящия график за нашето дете и за семейството като цяло, и да се опитаме да се придържаме към него.

  1. Не забравяйте, че децата имат нужда от ограничения, за да се чувстват сигурни

Отглеждането на спокойни и щастливи деца започва с поставянето на граници. Може и да ви звучи логично, че за нашите мъници щастието означава да получават всичко, което поискат, но всъщност е точно обратното. Понякога да кажеш „Не“ означава да покажеш, че обичаш детето си. (Защо не успяваме да кажем „НЕ“ на децата си? – вижте ТУК) Много често като родители ние се чувстваме неудобно, чувстваме се „лоши“, когато трябва да поставим граници. Децата ни обаче ни уважават много повече, когато имат от нас ясни послания кое могат и кое не могат да правят. Очертаването на „периметър“ на позволеното ги кара да се чувстват далеч по-сигурни и обичани.

  1. Изразете ясно какво точно очаквате от децата си

Хлапетата се справят най-добре със задачите и отговорностите си, ако им казвате точно и ясно какво очаквате от тях и то още преди да сте ги помолили да направят въпросното нещо. Ако искате от тях да ви помогнат с подреждането на масата или да сгънат дрехите от сушилнята, уверете се, че първо сте им показали как точно да го направят. Не е честно да искате от детето си да започне само да си реже ноктите, ако никога не сте му показвали как. Колкото по-точно малчуганите знаят какво се очаква от тях, толкова повече се приближават до момента, в който ще станат самостоятелни и отговорни.

  1. Покажете на децата си, че сте на тяхна страна и ги подкрепяте

Независимо дали вашето дете е на една годинка или вече влиза в тийнейджърска възраст, не спирайте да му повтаряте: „С теб съм“, „На твоя страна съм“. Това дава увереност на децата, че при вас винаги ще бъдат на сигурно място и че вие ще им помагате да намерят решение на всеки проблем. Това е полезно и за самите родители – за да не забравяме каква роля бихме искали да имаме в трудните моменти на нашето хлапе – ролята на този, който помага, а не на някой, който налива масло в огъня.

  1. Говорете с децата си за емоциите и начина за справяне с тях

Обяснете на вашия малчуган какви са значението и въздействието на емоциите. Много е важно да отделите време да поговорите с него за това. Погрижете се да разбере каква е разликата между това да се чувства радостно и изнервено, или напрегнато и объркано. Защото колкото по-добре децата разбират собствените си емоции, толкова по-лесно ще могат да обяснят от какво се нуждаят и какво искат. И така, докато един ден ще бъдат способни сами да опишат емоциите, които изпитват и които ги карат да изпадат в гневен изблик, както и какви би следвало да са начините за справяне с негативните емоции.

  1. Ограничавайте технологиите и оставете децата да бъдат деца

Спокойните и щастливи деца са тези, които са развили мозъка си по най-старомодния начин – чрез игра. Разбира се, за нас, родителите, ще бъде много по-лесно колкото се може по-често да оставяме електронните устройства да „забавляват“ нашите мъници. Но това е грешка и изисква наистина голяма самодисциплина от наша страна да изберем по-трудния път и да ограничим времето на мъниците пред екрана. Защото то не е полезно за тях. Дори и малките дози „дигитални забавления“ могат да повлияят зле на настроението и поведението на детето. От друга страна, игрите и използването на въображението действат точно обратното. Ето защо, родителите трябва да осигуряват достатъчно време и място на децата за истинска игра, без електронни устройства наблизо.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg
Източник: baby-chick.com

Comments are closed.