Гневните, избухливи и инатливи деца – как да се справим с тях?

Аз съм майка на гневно и избухливо дете. Моят син избухва внезапно, след това бързо му минава. Лесно се ентусиазира от нови занимания, след което бързо му омръзват и трудно задържа вниманието си върху дадено нещо. Ядосва се и се гневи, ако нещо в играта не му се получава така, както го иска.

Вероятно затова темата за детския гняв е интересна и важна за мен, което ми помогна да натрупам доста богат професионален и практически опит за разбиране на причините за поведението на такива деца, както и за методи за справяне с проблема.

На какво се дължат гневните изблици и избухването при малките деца?

На първо място, нека разберем какво може да стои зад тези бурна реакции. Ето някои възможни причини или комбинации от тях:

1. Физиологични
  • Има ли детето достатъчно сън?
  • Гладно ли е?
  • Боледува ли често/болно ли е в момента?
  • Яде ли големи количества сладки храни?
2. Психологически
  • Срамежливо ли е?
  • Притеснително ли е?
  • Уплашено ли е?
  • Депресирано/тъжно ли е?
  • Има ли прояви на завист, подлост, чести лъжи?

Какво да направим?

Решения при физиологични причини

1, Уверете се, че детето получава достатъчно сън. За нуждата от сън на децата според възрастта можете да прочетете ТУК.

2. Осигурете му игри на открито

3. Уверете се, че детето има достатъчно физическа активност – каране на велосипед, ролери, танцуване, бягане, катерене, разходки в парка – всичко това е полезно, както за физическото състояние, така и за емоционалното.

4. Хранете детето здравословно – заменете соковете в кутии и газираните напитки с прясно изцедени сокове и достатъчно вода (за нужното дневно количество вода при децата можете да прочетете ТУК). Дехидратацията води до умора, което на свой ред се отразява на емоционалното състояние на детето. Заменете висококалоричните тестени храни с такива, богати на белтъци и с пресни зеленчуци.

5. Топъл душ, релаксираща вана и игри с вода – всичко това има положителен ефект върху емоционалното здраве на децата, тъй като водата успокоява. Контактът с водата е физически необходим за деца, склонни към нервни прояви.

Решения при емоционални причини

1. Не залагайте на шамари и наказания

Ако детето е в състояние на тръшкане и нервен изблик, не мислете, че наказанието ви ще реши проблема – дори напротив, само ще се утежни. Вместо това, използвайте стратегията „Тишина“ – просто деликатно изолирайте детето, докато се успокои. Дори и да се опитвате да разговаряте и обяснявате в момент на афект, детето нито е в състояние да ви чуе, нито да ви разбере. След като бурята отмине, можете да поговорите и да обсъдите ситуацията.

2. Синдром „зелено грозде“

Съществува и друг вид състояние, което аз наричам „зелено грозде“ – детето има желание да прави неща, които все още не са по силите му и това го кара да сес гневи – иска да ви каже нещо, но не може, иска да се облече само, но не е в състояние и всичко това го прави раздразнително. Ако ситуацията е такава, позволете му да прави неща, които които са приемливи – например – давайте му избор между еквиваленти неща. Каква блуза искаш да облечеш – синята или зелената? По кой тротоар искаш да вървим – по левия или десния и т.н.

3. Арт терапия

Заложете на творчески занимания, които биха могли да имат изключително благоприятен ефект върху психологическото състояние на деца, склонни към гневни изблици, тръшкане и инатливи прояви. Някои много простички занимания са подходящи и за съвсем малки деца – например – да късат стари вестници или списания, да мачкат пластилин, да рисуват върху пясък.

Добре е да знаем

Понякога изблиците на гняв, които бързо се превръщат в агресия, не са просто характерна черта на характера или неспособност за контрол. Те са вик за помощ, чрез който детето иска да се обърне към вас. Ново бебе в семейството, напрегнатата обстановка у дома, загуба на близък човек, раздяла между родителите – всичко това може да са причини детето да изразява своята болка именно чрез неприемливо поведение. За разберете как да промените поведението му, първо трябва да сте наясно с причината. Разговаряйте с детето, прекарвайте достатъчно време заедно, а ако е необходимо и състоянието се задълбочава – потърсете помощ от психолог.

Автор: Анастасия Шевченко

 

Вижте още:

Как да реагираме на нервните изблици и истеричните кризи при децата?

Децата и нервните изблици – причини и решения

Тръшкането в детска възраст – на какво се дължи и как да реагираме?

Нездравословното хранене прави децата нервни и раздразнителни