Почивката на море – преди и след появата на децата

 

почивка на мореВероятно всички помним онези времена, в които почивката на море беше свързана с нощни забавления, безспирен купон и спане до обяд. Е, тогава може би перспективата „С деца на море“ ни е изглеждала доста далечна и някак скучна. След появата на малките ни наследници обаче нещата коренно се променят. Едни преживявания са за сметка на други, но със сигурност новата реалност си има своя незаменим чар. Ето как се променя почивката на море, когато това се случи:

Планиране на пътуването

Преди: Комбинирате се с приятели за някой уикенд. На връщане все ще се намери друг приятел, който да ви докара обратно.

Сега: Започвате плануването на семейната ваканция още от месец май. Искате да има всички удобства за семейства с малки деца, цената да е приемлива, храната вкусна и качествена и по възможност да сте заедно с някое приятелско семейство, за да могат децата да се забавляват заедно.

 

Пътуването

Преди: По време на пътуването слушате шумна музика и си разказвате нецензурни вицове.

Сега: По време на пътуването пеете „Зайченцето бяло” и разказвате приказката за Трите прасенца.

Преди: Само с едно-две спирания сте достигнали крайната дестинация и веднага след пристигането вече сте се излегнали на плажа.

Сега: Спирате средно на всеки 14 минути, като поводите са поне 7, всеки от които се повтаря през определен интервал.

 

Багажът:

Преди: Един сак ви е напълно достатъчен – най-важното е да не забравите банския, любимата си книга и слънцезащитния крем.

Сега: Взели сте четири сака, три раници и още няколко найлонови пликчета, събрани в последния момент. От този багаж само 10% е свързан с вашите вещи, 50% се състои от дрехи на децата, а останалите 40% са играчки, от които половината няма да върнете обратно, тъй като ще са загубени, счупени или заровени в пясъка.

 

На плажа

Преди: Грижите ви се състоят в това дали да сте на бира или на мента и кой ще бие на белот.

Сега: Грижите ви се състоят в това по цял ден да търсите изгубени деца, да ги мажете с крем против изгаряния и да ги изкарвате насилствено от водата.

Игрите на плажа:

Преди: Белот, табла и плажен волейбол

Сега: Копаене на дупки в пясъка, правене на пясъчни замъци, пълнене на кофички с вода и събиране на мидички.

 

Сънят

Преди: Станали сте благополучно около обяд, след което се пренасяте за лека дрямка на плажа, защото все още имате махмурлук.

Сега: Събудили са ви още в ранни зори и в 9.00 вече сте се позиционирали на морския бряг с една торба, пълна с кофички, лопатки, бутилки с вода, хавлии и слънчеви шапки.

 

Вечерните забавления

Преди: Забавленията започват точно в полунощ и големият проблем е къде да бъде партито тази вечер. Прибирате се чак, когато слънцето започва да изгрява.

Сега: Имате вечерен час, а и сте толкова уморени, че с радост бихте си легнали – все пак децата трябва да се приспиват, а и утре ви чака ранно събуждане.

 

Равносметката

Почивката на море с деца може би не е истинска почивка, но пък те са най-хубавото и смислено нещо, което ви се е случвало и не бихте заменили сегашния си живот с този от преди тяхната поява за нищо на света 🙂

Автор: Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

10-те типа майки на детската площадка

С деца през лятото – съвети за безопасна лятна почивка

С три деца на море – изживяването в цифри

Хомеопатична аптечка за лятото