Захранване на бебето с кисело мляко и млечни продукти – кога и как?

кисело мляко захранване

За да избегнем развиването на алергия към белтъка на кравето мляко, трябва да въведем кравето мляко и продуктите от краве мляко късно и плавно в менюто на детето, а и кърмещата майка трябва да приема прясно краве мляко в крайно ограничени количества (не повече от 100гр. дневно). За съжаление митовете, че кърмачката трябва да пие мляко, за да има кърма са довели до множество алергични бебета, които още преди навършване на един месец страдат от сърбящи и болезнени обриви, силни стомашни колики, нервност и безпокойство. Често съм чувала майки да казват, че в тяхното семейство няма алергии, затова не се притесняват да захранват рано бебето, но както се казва  „За всяко нещо си има първи път“.  Погрижете се вашето бебе да не бъде първия член на семейството ви, страдащ от алергии.


Кога и как да захраним с млечни продукти?

Млечните продукти е добре да въведем в следния ред:

1. Сирене –  на 9 месеца

От млечните продукти най-щадящо е сиренето и именно с него е добре да започнем запознаването на бебето с млечни продукти. Сирене можем да предложим на бебето на ориентировъчна възраст 9 месеца. Сиренето трябва да бъде добре обезсолено (изкиснато във вода), зряло (в никакъв случай НЕ прясно!) и с дневна дажба парче с размера на кибритена кутийка. Натрошено сирене можем да добавим към пълнозърнеста каша, зеленчуково пюре или попара.

2. Извара – на 10-11 месеца

Изварата е следващият млечен продукт, който можем да въведем в менюто на бебето на ориентировъчна възраст 10 – 11 месеца. С извара можем да приготвим чудесни млечно плодови десерти за бебето като я съчетаем с плодово пюре и бисквитка, а също може да добавим изварата и към зеленчуково пюре. До навършване на 1 годинка предлаганата доза извара трябва да бъде не повече от 40гр.

3. Кисело мляко – на 11 – 12 месеца

кисело млякоКиселото мляко, което в миналото широко е ползвано за захранване още в ранните месеци на бебето в последните десетилетия се сочи за един от най-честите причинители на алергии в бебешка възраст. Поради тази причина, аргументи от сорта „Аз на времето като съм ял кисело мляко, та да не ми е било лошо. И моето дете ще яде кисело мляко!” са не само неправилни, но може да се окажат и опасни. В миналото алергии нямаше или поне не бяха толкова разпространени. Сега, когато всяко трето дете страда от алергия, да даваш на малко бебе силно алергизираща храна е като да си играеш на руска рулетка при това със залог здравето на собственото си дете! Никой не би го причинил съзнателно на детето си! Лично познавам дете, което и до днес страда от астма и ежедневно приема силни лекарства и живее с инхалатор, защото на 3 месечна възраст родителите му решиха да заменят кърмата с кисело мляко. Подобните примери за съжаление са много. Кравето мляко е с много трудно разградим белтък, който се явява причинител на широкоразпространени и сериозни алергии, някои от които за цял живот.

Киселото мляко освен това не съдържа нужните за развитието на бебето вещества, защото кравето мляко е предназначено за телета и съдържа нужните на едно теле хранителни съставки за правилно развитие на неговия мозък, мускулатура и скелет. Човешкото дете има структура твърде различна от кравешката, за да очакваме да получава от кравето мляко всички нужни му хранителни съставки за правилен растеж и развитие. За това природата е отредила човешките бебета през първата година от живота си да се хранят с  човешко мляко (кърма), което съдържа съставки в специално съчетание и пропорции, така че да покрият всички хранителни нужди на бебето. В случай, че поради някаква причина кърменето е невъзможно, то алтернативата е адаптирано мляко. Адаптираните млека също се правят от краве мляко, но млечният белтък при тях е предварително разграден, така че да не доведе до хранителна непоносимост или алергии, а и съдържат добавени множество витамини, минерали и ензими, нужни за правилния растеж на бебето.

млечниАко киселото мляко бъде въведено на достатъчно късна възраст, когато детския организъм е вече в състояние да го преработи без странични отрицателни реакции, то не само няма да бъде вредно, но е един полезен богат на множество хранителни съставки продукт за деца над 1 годинка. Киселото мляко може след отбиването на бебето да се превърне в лека и питателна вечеря, както и да бъде предлагано за закуска с предварително омекнали във вряла вода овесени ядки или натрошени бисквити, а също и с плодово пюре по желание.  Давайте на детето пълномаслено мляко (3-4%) с гарантиран произход. От предлаганите продукти на пазара можем да препоръчаме био млеката, киселото мляко по БДС. За предпочитане са натуралните млека. Избягвайте млечни продукти с добавени оцветители, аромати и т.н. Подобни продукти макар да се рекламират като „създадени специално за деца“ почти винаги съдържат вредни химически съставки. Ако искате да дадете на детето си плодово мляко, най-добре не купувайте готово плодово мляко, а смесете натурално мляко с пасирани плодове или плодово пюре. Така ще сте сигурни, че няма добавена захар, изкуствени аромати, изкуствени оцветители и овкусители.

4. Прясно мляко – на  18 месеца

Прясното мляко е най-трудно усвоимият от всички млечни продукти и за това се въвежда най-късно в менюто на бебето. Според изследванията прясното краве мляко е трудно усвоим продукт дори и за възрастни и не бива да се консумира в големи количества. При хора, които пият прясно мляко в големи количества се наблюдава нетипична слузеста субстанция в стомаха, която липсва у хората, които предпочитат киселото мляко. Прясното мляко при бебетата трябва да бъде въведено първоначално като съставна част на кремчета, грис, мляко с ориз, тестени десерти на възраст над 12 месеца и след захранване с кисело мляко и чак след навършени година и половина  да бъде предлагано самостоятелно.

Дори след навършване на една годинка кърмата си остава най-добрата млечна храна за бебето. Ако поради някаква причина кърменето е невъзможно алтернативата е адаптирано мляко и кисело мляко, след въвеждането му, а прясното мляко при малките децата трябва да бъде предлагано предпазливо и в малки количества.

5. Кашкавал – на 18 месеца

Кашкавалът както и жълтото сирене, синьото сирене и други деликатесни сирена се препоръчват след навършване на 18 месеца тъй като съдържат високо съдържание на сол и за разлика от бялото саламурено сирене, което може да се обезсоли във вода, кашкавалът и деликатесните сирена не могат да бъдат обезсолени. Ако обаче намерите традиционен кашкавал с ниско съдържание на сол няма никакви пречки да го предложите на детето след навършване на една годинка.

Автор: Нели Василева-Стефанова,
детски психолог и специалист по ранно детско развитие.  info@babysling-bg.com

Вижте още:

Захранване на бебето: начало на захранването

5 принципа на здравословното хранене на децата

Хранителните алергии при децата

Бебешки колики – какви са симптомите и как да ги облекчим