Някои факти за сълзите и изпотяването при бебетата

сълзи изпотяване бебе

Появявайки се на бял свят, новородено има силен, отчетлив плач и това е знак за здраве и енергичност. С този плач родителите свикват и той се превръща в нещо като сигнал за нуждите на бебето. Но ако се вгледате внимателно, ще видите, че плачът на новороденото е малко по-различен от този на по-големите бебчета: при него няма сълзи.

Сълзите, разбира се, са необходими, за да защитят очите и да ги поддържат влажни. Когато сме изправени пред екстремни емоции като тъга, гняв или дори щастие, плачем. Този моментен стрес предизвиква реакция в тялото и отделяне на хормони, в резултат на което се секретират сълзи, служещи за допълнителна защита на окото. Тези емоционални сълзи могат също да помогнат за освобождаването на хормони, предизвикващи стрес, които може да се натрупат през трудни моменти. Това допринася за онова чувство на облекчение, което наричаме „полезен плач“.

Но защо тогава бебето плаче без сълзи?

Бебчетата се ражда със слъзни канали, но те все още не са напълно развити. Те произвеждат достатъчно сълзи, за да покрият окото и да го поддържат влажно, но не достатъчно, за да образуват капки, които да се стичат по техните пухкави бузки. След три или четири седмици слъзните канали на бебето обикновено са достатъчно зрели, за да образуват сълзи, свързани със силни емоции.

Потните жлези – потят ли се бебетата?

Хората имат два вида потни жлези, наречени екринни и апокринни жлези, като и двата вида се налице при новородени, дори ако те все още не произвеждат пот. Апокринните жлези отделят пот през космените фоликули, но не се активират, докато не настъпят хормоналните промени по време на пубертета. Апокринната пот в началото няма мирис, но след време може да придобие такъв. Тя е пълна с вода и електролити, както и стероиди, липиди и протеини, които бактериите могат да обработват, за да произвеждат миризми.

Екринните жлези започват да се образуват през четвъртия гестационен месец, като се появяват първо на дланите на плода и на ходилата на краката му. До петия месец екринните жлези покриват почти цялото тяло.

След като бебето се роди, най-активните екринни жлези са тези на челото. Скоро след това бебето започва да се поти по торса и крайниците.

Признаци за прегряване при бебето

Тъй като новородените не могат да се потят напълно, те разчитат на вашите грижи, за да ги запазите от прегряване. Внимавайте за признаци на претопляне, включително изпотяване (тъй като новородените произвеждат малко пот):

  • топла, зачервена кожа
  • бързо дишане
  • нервност
  • намалена активност на ръцете и краката.

Ако бебето ви е претоплено, просто свалете слой дрехи или използвайте вентилатор, за да поддържате циркулацията на въздуха.

След време, когато потните  жлези се развият и започнат да изпомпват потта, някои родители се притесняват, че бебетата им се потят прекалено много, когато се хранят или спят . В много случаи това е напълно нормално и дори полезно (вижте повече за причините за изпотяването при децата ТУК).

Над статията работи: Ася Георгиева, Roditel.bg
В статията са използвани материали от: livescience.com