Прекомерното изпотяване при децата

дете прекомерно потене

Better Writer Ad

Много родители се безпокоят, че детето им се поти прекомерно – например по време на сън или след незначителни физически усилия. На какво се дължи това и има ли повод за тревога?

Повишеното изпотяване или така наречената хиперхидроза, може да бъде първична и вторична, както локализирана на определена зона от тялото или генерализирана. Ако е локализирана, то детето ще се поти на определени места – глава, ръце, крака, подмишници.

Първичната хиперхидроза е обикновено наследствена и се наблюдава по-обилно потене от обикновено при дечицата, което е напълно нормално и няма нищо притеснително. Вторичната хиперхидроза може да се дължи на различни заболявания, но те обикновено са хронични и ако вашето дете няма други симптоми, освен по-обилното потене, не се тревожете, съветва Д-р Галина Косьова, специалист по детски болести.

Не забравяйте, че децата са много по-активни от нас възрастните – те тичат, скачат, премятат се – тази активност може да предизвика по-обилно потене, което не винаги е знак, че има някакъв проблем.

Нощното изпотяване при децата

Ако детето се поти нощем и това води до мокри дрешки и чаршафи, говорим за прекомерно нощно потене. Преди да решите, че има повод за здравословен проблем, помислете дали детето не спи прекалено облечено и дали температурата в стаята не е прекалено висока. В идеалния вариант, температурата по време на сън в помещението трябва да е 17-18 градуса.

Ако детето има грипоподобни симптоми или повишена телесна температура, това също може да бъде причина за изпотяването.

Разбира се, има и по-сериозни заболявания, които могат да доведат до прекомерното изпотяване на децата по време на сън. Например – повишена функция на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм) или различни инфекциозни заболявания.

Имайте предвид, че изпотяването в повечето случаи не е болест, а симптом – както е при високата температура. Потта е нещо като пречиствателна станция на лимфната система, чрез нея организмът изхвърля токсините.

Ако детето е боледувало често през последната година и са му правени допълнителни изследвания, както и ако е преглеждано от pедиатър и не е намерено нищо притеснително, значи няма повод за тревога.  Ако все пак искате вашето дете да бъде прегледано от специалист, за да сте по-спокойни, можете да посетите детски ендокринолог.

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

Децата и неспокойния сън – как да се справим?

Как да се справим с нощното напикаване при децата?

Болки в ушите и ушна инфекция при деца

Какво трябва да съдържа домашната аптечка за първа помощ

Конюнктивит – симптоми и лечение