Мобилните телефони са вредни за здравето на децата, предупреждават лекари

Мобилните телефони вече са навсякъде в съвременния живот. Те улесняват живота ни, но непрекъснатата им употреба може да е вредна за бебетата и малките деца, предупреди британски експерт, цитиран от БТА.


Мобилните телефони създават електроматнитно поле, а то се смята за канцерогенно и предразполагащо към разстройства в развитието. Бебетата и малките деца са особено чувствителни към него, защото тъканите им са различни от тези на възрастните – те имат повече вода. Затова и по-лесно поглъщат радиовълните, обясни д-р Филип Чадуик. От друга страна малчуганите са дребни на ръст. Така поглъщат по-малко радиовълни.

Предупреждението важи „в рамките на границите на безопасността“ и за телефоните, които са близо до тялото на детето, а не за базовите станции или Wi-Fi. Сред изискванията за безопасност на съвременните телефони има и специално формулирани за малки деца, допълва БТА.

Много от ефектите на мобилните телефони още се изследват. Резултатите от различните трудове са противоречиви. Тъй като мобилните телефони се използват вече 30 години, според д-р Чадуик, ако имаше реална заплаха от тях за човешкото здраве, тя вече щеше да е проличала.