Коклюш – симптоми, лечение и начини за облекчение

Коклюшът, известен още като „магарешка кашлица“, представлява остра инфекция, причиняваща натрупване на секреция и възпаление на дихателните пътища. Може да протече тежко при бебета под 1 годинка и дори да доведе до увреждане на мозъка и белите дробове.
Това заболяване се пренася по въздушно-капков път и е силно заразно.

Кърменето не предпазва от коклюш, поради което се препоръчва ранна ваксинация. Възможно е, въпреки имунизацията, детето да се зарази, но в такъв случай болестта протича значително по-леко.

Усложненията включват бронхит, пневмония и ушна инфекция, свързани с висока температура. Кашлицата може да продължи до 10 седмици – много по-дълго отколкото при другите заболявания в детска възраст.

Симптоми на коклюш:

  • Настинка;
  • Пристъпи на кашлица;
  • Характерна „магарешка“ кашлица;
  • Затруднено дишане;
  • Понякога устните посиняват;
  • Повръщане (при по-големи деца).

Какво обикновено се предприема при коклюш?

Усилията на конвенционалната медицина са насочени преди всичко към ограничаване на разпространението на заболяването чрез имунизации.

Рутинната ваксинация обикновено се извършва при педиатъра на детето.

Според актуалния имунизационен календар в България децата подлежат на имунизация против коклюш на 2-рия, 3-тия и 4-тия месец след раждането и на реимунизация, когато навършат 16 месеца (но не по-рано от една година след третата имунизация), 6 години и 12 години.

Ако дете под 1 годинка развие коклюш, то трябва да бъде прегледано с оглед хоспитализация, а на тези, които са имали контакт с него, се предписва профилактично антибиотик. Отговорните институции трябва да бъдат уведомени за случая. Въпреки че антибиотиците нямат голям ефект след проявяването на симптомите, те помагат за по-бързото възстановяване и предотвратяват разпространението на болестта.

За лечение на кашлицата понякога, при по-тежки случаи в ранна възраст, се прилагат кортикостероиди за намаляване на спазмите. Стандартните лекарства за потискане на кашлицата нямат ефект при коклюш и дори могат да усилят спазмите.

Ако детето повръща след пристъп на кашлица, трябва да му се дава нещо леко за хапване след пристъпа. По-вероятно е да задържи лесносмилаема храна. Такива са различните супи с ориз, леко сварени пресни зеленчуци, препечени филийки и малки количества прясна риба. Всички храни с високо съдържание на мазнини като червено месо и млечни продукти са по-трудносмилаеми, а млечните продукти освен това и увеличават секрецията. Сладките неща също могат да повлияят зле на раздразнения стомах.

Повечето случаи на коклюш изискват специфично лечение. Бебетата и малките деца с други заболявания (например астма) изискват постоянно наблюдение, най-често в болнични условия.

Билколечение при коклюш:

При по-малки деца, особено бебета, заболяването трябва да се следи внимателно от лекар и да се приемат назначените антибиотици и стероиди.

При по-големите деца симптомите са по-леки, въпреки че антибиотиците ще съкратят периода на заразност. Билките в случая служат за укрепване на имунната система, отпускане на белите дробове при спазъм и успокояване на кашличния рефлекс.

Билколечението трябва да бъде съобразено с възрастта на пациента, така че консултацията с квалифициран фитотерапевт е задължителна.

Росянка

Тази билка може да се използва за лечението на неконтролируема, силна и спастична кашлица. Има успокоително, спазмолитично и експекторантно действие. От нея урината може да потъмнее, но това не е обезпокоително.

Противомикробни билки

Тъй като секретите често са трудни за откашляне, най-добре е да се комбинират антибактериални и отхрачващи средства. Билките, укрепващи имунната система и борещи се директно с бактериите, са махония, чесън, андрографис и мащерка. Те трябва да се дават на детето до отшумяването на симптомите. Препоръчително е да са под формата на тинктура.

Антиспазмолитични и отхрачващи средства

Напъпилите връхчета на гринделията съдържат смоли, облекчаващи спазмите и подпомагащи отделянето на секретите от белите дробове. Макар и много ефективна, за тази билка трябва да се има предвид, че големите дози могат да раздразнят стомаха.

Друга подходяща билка е коренът от бял оман. Ароматен и сладък, той улеснява отхрачването, намалява възпалението и укрепва съпротивителните сили на организма.

Успокояващи и противокашлични средства

Ако кашлицата е особено остра, може да се включат билки с успокояващо действие върху дихателната система, както и такива за намаляване на пристъпите. Противокашличните билки като мащерка, действат болкоуспокояващо и спазмолитично. Дозата трябва да бъде определена от билколечител.

Успокояващите средства като лопен често съдържат слузни вещества или масла, които успокояват и възстановяват белите дробове.

Хомеопатия при коклюш:

Описаните препарати могат да помогнат за облекчаване на острите симптоми при лек пристъп на „магарешка кашлица“ при по-големи деца.

! По-тежките симптоми изискват професионално медицинско лечение, особено ако детето е под 6 месеца.

Antimonium tartaricum

Този препарат може да се опита, ако хриповете поради секрецията се чуват в гърдичките на детето. Други симптоми са задъхване преди спазъм и повръщане след него. Детето се чувства зле и е сприхаво, но след повръщане се подобрява.

Carbo vegetabilis

Използва се, ако пристъпът на кашлица води до бледа и лепкава кожа, а детето е изтощено, вяло и отпуснато. Детето търси хладен въздух и ако му се повее с ветрило ще се почувства по-добре. Задухът в стаята влошава състоянието му. Говоренето провокира кашлица, а свободните дрехи носят облекчение.

Corallium rubrum

Този медикамент може да се предпише, ако спазмите се предшестват от усещане за задух и са последвани от отделяне на жилави секрети. Пристъпите обичайно се появяват скоро след хранене и са сравнително чести. Телесната температура е нестабилна.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

Статията е подготвена по материали от книгата „Наръчник по алтернативна медицина: Деца“, предоставена с любезното съдействие на издателство „Кибеа“