Четири храни, които подобряват умствените способности на децата

деца, полезно хранене, храни, мозъчна дейност

Храненето с правилните продукти води до значително повишаване на умствените способности на детето, установиха американски диетолози след мащабно изследване сред 5300 деца.


Главните стимулатори на умствената дейност у децата и подрастващите са рибата, млечните продукти, бобовите култури и доматите.

 

риба

Морската риба притежава някои незаменими за човешкото здраве мастни киселини. Особено полезни са те за централната нервна система. Консумацията на морските продукти трябва да е по няколко пъти седмично за всички деца и дори за бременните жени, уточнява БГНЕС.

 

бобовиЦенността на бобовите храни е в огромното количество витамини и фолиева киселина. Тя участва във формирането на сивото вещество и затова е незаменима за развитието на мозъка.

 

 

рецепта, салата, пролетна салата, Списание РОДИТЕЛ, Родител.бгДоматите пък ускоряват работоспособността на невроните, като по този начин подобряват мозъчната дейност.

 

 

 

млечни

Млечните продукти са незаменими за развитието на паметта, а и допълнително спомагат да се формира логично мислене.

 

 

Специалистите препоръчват поне един от тези продукти да се дават на учениците преди занятия. Това активизира работата на мозъка и помага за успешното запаметяване на информацията.

 

Вижте още:

Хранителните алергии при децата

Новата мода за справяне със злояди деца

11 полезни храни, с които да избегнем анемията при децата

7 храни, които сриват детския имунитет